ביצור הבתים האמריקאיים הפך לעסק ענק, עם חברות המציעות מנהרות מילוט, מחסני נשק סודיים ואפילו תעלות מים דליקות. סקר משנת 2023 גילה כי כשליש מהמבוגרים באמריקה מתכוננים לתרחיש יום הדין, והוציאו יחד כ-11 מיליארד דולר על הכנות אלה במהלך 12 חודשים.
רון האברד, מנכ"ל חברת "אטלס מקלטי הישרדות", מנהל אחת מהחברות הרבות המתכננות ובונות בונקרים ללקוחות עשירים. הוא מספר כי העסק שלו פורח בשנים האחרונות, והוא מבחין בשינוי משמעותי: "כיום אנחנו מוכרים בונקר שעולה רק 20,000 דולר," אומר האברד. "הם מיועדים לאנשים שמרוויחים 60,000 דולר בשנה. הם נוהגים במשאיות שברולט, לא בפרארי."
חששות מפני מגפות, מלחמה גרעינית, קריסה פיננסית ואי-שקט אזרחי מדרבנים אמריקאים מכל הרקעים לחפש דרכים להגן על עצמם. ככל שאי-הוודאות הגלובלית ממשיכה להתגבר, נראה שתעשיית הפאניקה תמשיך לפרוח
הבונקרים של אטלס יכולים לכלול מקומות חניה, חדרי כושר וחממות. באתר אחד ליד דאלאס, מנהרה תת-קרקעית תחבר את הבונקר לבית הלקוח. האברד אינו היזם היחיד המנצל את המגמה הזו.
במחסן תחמושת לשעבר בדקוטה הדרומית, חברה בשם "וויבוס גרופ" הסבה 575 מבני אחסון לבונקרים להשכרה. הלקוחות משלמים 55,000 דולר מראש עבור חכירה של 99 שנה, בנוסף לתשלום שנתי של 1,091 דולר. המבנים מגיעים ריקים וללא אינסטלציה. (וויבוס נאבקת בתביעות רבות, כולל אלה של שני דיירים שטוענים כי פונו שלא כדין. החברה טוענת שהם הפרו את הסכמי החכירה שלהם.)
מלבד בונקרים, אמריקאים רבים מחזקים את הביצורים בבתיהם. כדי לפנות ללקוחות מהמעמד הבינוני והנמוך, חברות מתכננות התקנות קטנות יותר וזולות יותר, כמו ארונות נשק סודיים וחדרי מפלט.
בבית אחד מחוץ לפיניקס, פנל סודי בחדר האירוח נפתח כדי לחשוף מטווח ירי. סטיב האמבל, נשיא "Creative Home Engineering", החברה שבנתה את החדר הסודי הזה, אמר כי מטווחי ירי מוסתרים הם אחת מההתקנות הנפוצות ביותר שלו. בעבר, רכישות אלה נחשבו שוליות, אבל "עכשיו אני חושב שאנשים מבינים, 'זה משהו שאתה עושה אם אתה רציני לגבי ביטחון'."
חברת "Creative Home Engineering" בונה גם אחי אש נעים המובילים לחדרי מפלט או מנהרות בריחה, כמו משהו מסרט ריגול. בביתו של האמבל באריזונה, האח נפתח כאשר המנגינה של ג'יימס בונד מנוגנת על פסנתר קרוב. במקום אחר בבית, ספרייה נעה מסתירה תא סודי המכיל מזון לא מתכלה לשנה שלמה וציוד רפואי, כמו גלולות יוד.
לפעמים, האמבל תוהה אם ההכנות שלו "משוגעות", אבל החדשות ממשיכות לאשר את חששותיו. בכל פעם שצפון קוריאה יורה טיל, הוא חושב: "טוב שיש לי את הגלולות האלה."
בינתיים, העשירים מאוד ממשיכים להוציא סכומי עתק על צורות חדשות וקיצוניות של הגנה. במיקום לא ידוע במערב התיכון העליון של ארה"ב, משפחה אחת בונה מתחם המוקף בתעלת מים שניתן להדליק אותה. במבצר מודרני זה, תותחים יכולים להפיץ חומר דליק על פני המים, אומר אל וי. קורבי, שחברתו "SAFE" מתכננת את הפרויקט.
מספר מנהרות מובילות למתחם, כאשר אחת מהן מספקת קו הגנה נוסף נגד פולשים: כאשר היא מופעלת, היא יכולה לייצר חום באמצעות חיכוך מולקולרי כמו מיקרוגל ענק.
בעוד חלק מהמבקרים טוענים כי תעשיית הפאניקה מנצלת פחדים לא רציונליים, התומכים בתעשייה טוענים כי היא מספקת מענה לדאגה אמיתית ורציונלית. "היסטוריה מלמדת אותנו שחברות יכולות להתפרק במהירות," אומר היסטוריון שחקר משברים חברתיים. "אנשים שמתכוננים לתרחישי קיצון לא בהכרח פרנואידים - הם פשוט מכירים את הסיכונים"
עלות המתחם נמצאת בטווח העליון של הפרויקטים של קורבי, שמתחיל ב-10 מיליון דולר ויכול לעלות על 100 מיליון דולר. עבור אמריקאים מסוימים, כנראה, זו נראית השקעה הגיונית.
"תשמע, זה כמו כשאתה או אני קונים מכונית," אמר קורבי. "אנחנו רוצים גלגל חלופי בתא המטען, נכון? למה לא נעשה את זה, כיוון שיחסית - פיננסית, סוציולוגית, גיאופוליטית - זה לא עולה כל כך הרבה?"
חששות מפני מגפות, מלחמה גרעינית, קריסה פיננסית ואי-שקט אזרחי מדרבנים אמריקאים מכל הרקעים לחפש דרכים להגן על עצמם. ככל שאי-הוודאות הגלובלית ממשיכה להתגבר, נראה שתעשיית הפאניקה תמשיך לפרוח.
בונקר תת-קרקעי באריזונה הכפרית מוצע למכירה כעת. מחיר הבקשה הוא 239,900 דולר - מחיר שנראה כמעט סביר במציאות החדשה של אמריקה.
מומחי הביטחון האישי מעידים כי הביקוש לפתרונות הגנה גדל באופן דרמטי בשנים האחרונות. "הלקוחות שלנו מגיעים מכל שכבות החברה," מסביר מומחה אחד. "הם לא בהכרח מאמינים שהעולם עומד להסתיים, אלא רק מחפשים דרך להגדיל את תחושת הביטחון שלהם."
פסיכולוגים מציינים כי הנטייה להתכונן לתרחישי קיצון נובעת לא רק מחששות אמיתיים, אלא גם מהרצון לשלוט במציאות כאוטית. "הרכישה של בונקר או חדר מפלט נותנת לאנשים תחושה של שליטה בעידן של אי-ודאות," מסבירה פסיכולוגית המתמחה בחרדה. "זה מאפשר להם לומר 'עשיתי משהו' מול אירועים שהם בדרך כלל חסרי אונים כלפיהם."
בעוד חלק מהמבקרים טוענים כי תעשיית הפאניקה מנצלת פחדים לא רציונליים, התומכים בתעשייה טוענים כי היא מספקת מענה לדאגה אמיתית ורציונלית. "היסטוריה מלמדת אותנו שחברות יכולות להתפרק במהירות," אומר היסטוריון שחקר משברים חברתיים. "אנשים שמתכוננים לתרחישי קיצון לא בהכרח פרנואידים - הם פשוט מכירים את הסיכונים."
ככל שהעולם נעשה פחות יציב, נראה שהרצון להגן על המשפחה והרכוש רק יגבר. לטוב או לרע, תעשיית הפאניקה באמריקה נראה שהגיעה כדי להישאר, עם מיליארדי דולרים בשוק שממשיך לגדול מדי שנה.