המדינה הדרום אמריקאית היא ספקית הפחם הגדולה ביותר של ישראל; ייצוא הפחם שלה לארץ הסתכם בכ-450 מיליון דולר בשנה שעברה.
הפחם הקולומביאני היווה מעל 60% מכלל אספקת הפחם לישראל בשנת 2023, כאשר 90% ממנו ייצאו ענקיות הגלובליות Glencore ו-Drummond, לפי נתוני חברת האנליטיקה האנרגטית Kpler.
משרד הסחר הקולומביאני המליץ לוועדה האחראית על מכסים וסחר חוץ "להגביל" את משלוחי הפחם כך על בסיס מסמך פנימי ואדם המעורה בעניין.
המטרה של סנקציות הפחם היא "לעזור לסיים את הסכסוך המזוין", וההמלצה היא להשאירן בתוקף עד סיום העימות, לפי המסמך של המשרד.
ההחלטה על הגבלות הייצוא עשויה להתקבל כבר השבוע, ציין העיתון.
ייצוא הפחם מקולומביה לישראל מהווה רק 1% מכלל הייצוא של המדינה הדרום-אמריקנית מבחינת ערך כלכלי.
עם זאת, עבור ישראל זהו קו החיים לרשתות החשמל שלה, שתלויות בפחם עבור 22% מתפוקתן.
בעבר, קולומביה הייתה אחת השותפות הקרובות ביותר של ישראל באמריקה הלטינית.
עם זאת, היחסים בין שתי המדינות הידרדרו באופן חד מאז תחילת המבצע הצבאי בעזה.
במאי, בוגוטה ניתקה קשרים דיפלומטיים עם ישראל למרות הסכמים בילטרליים רבים וחוזים צבאיים, כאשר נשיא קולומביה גוסטבו פטרו תיאר את המבצע בעזה כ"רצח עם".
בתגובה, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כינה את פטרו "תומך חמאס אנטישמי".
נותר רק לראות כיצד כלכלת ישראל שסובלת ממכירת אג"חים בקצב גבוה (במיוחד מקרב מחזיקים בינלאומיים) ומירידה בדירוג האשראי ומעלייה בדירוג סיכון ההשקעות תתאושש מהמהכה הזו.