נשיא ארצות הברית תקף את התובע הראשי של בית הדין הבינלאומי בהאג, קארים חאן.
"זוהי שערורייה", אמר ביידן, "לא משנה מה התובע מנסה לרמוז, אין שום שוויון בין ישראל לחמאס. תמיד נעמוד לצד ישראל נגד איומים על ביטחונה".
מזכיר המדינה בלינקן פרסם גינוי חריף ומורחב נגד החלטתו של חאן להגיש צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט באומרו כי: "ארה"ב דוחה מכל וכל את הודעת התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) על הבקשה למעצר בכירים ישראלים בצירוף צווים למחבלי חמאס".
"אנו דוחים את ההשוואה שערך התובע בין ישראל לחמאס, זה מביש. חמאס הוא ארגון טרור אכזרי שביצע את הטבח הקשה ביותר ביהודים מאז השואה ועדיין מחזיק עשרות חפים מפשע, כולל אמריקנים".
בלינקן סיפק הצהרה ארוכה ותקיפה מהרגיל: "לארצות הברית היה ברור ממזמן שאין לבית הדין סמכות שיפוט בעניין זה. בית הדין הוקם כבית משפט בעל סמכות שיפוט מוגבלת. מגבלות אלו נטועות בעקרונות של 'השלמה', אשר לא נראה כי יושמו כאן על רקע החיפזון של התובע לבקש צווי מעצר אלה במקום לאפשר למערכת המשפט הישראלית הזדמנות מלאה (לחקור את המקרים בעצמה). במצבים אחרים, התובע עבד עם מדינות כדי לאפשר להן זמן לחקור. ישראל לא קיבלה את אותה הזדמנות למרות שהיא מנהלת חקירות נמשכות של ההאשמות נגד אנשיה".
"יש גם שאלות הליכיות מטרידות עמוקות", הדגיש מזכיר המדינה.
"למרות שישראל אינה חברה בבית המשפט, היא הייתה מוכנה לשתף פעולה עם התובע. למעשה, התובע עצמו היה אמור לבקר בישראל כבר בשבוע הבא כדי לדון בחקירה ולשמוע מממשלת ישראל. צוות התביעה היה אמור לנחות היום בישראל כדי לתאם את הביקור. אבל, ישראל קיבלה הודעה שהצוות לא עלה על הטיסה בערך באותו זמן שבו הכריז התובע בטלוויזיה על האישומים. נסיבות אלו ואחרות מעמידות בספק את הלגיטימיות והאמינות של חקירה זו".
"ביסודו של דבר, החלטה זו לא עוזרת, ועלולה לסכן, את המאמצים המתמשכים להגיע להסכם הפסקת אש שיוציא בני ערובה מהשבי ויגדיל את הסיוע ההומניטרי", הוסיף בלינקן. הוא הדגיש כי "אלה היעדים שארצות הברית ממשיכה לשאוף אליהם ללא הפסקה".
גם נתניהו הגיב מוקדם יותר לדברים בנאום מוקלט,
"כראש ממשלת ישראל, אני דוחה בשאט נפש את ההשוואה של התובע בהאג בין ישראל הדמוקרטית לבין רבי-המרצחים של החמאס. זהו עיוות מוחלט של המציאות. כך בדיוק נראית האנטישמיות החדשה, היא עברה מהקמפוסים במערב לבית המשפט בהאג. איזו בושה. אזרחי ישראל, אני מבטיח לכם דבר אחד - הניסיון לכבול את ידינו ייכשל. לפני 80 שנה, העם היהודי היה חסר מגן מול אויבינו - אבל לא עוד".
בתוך הפוליטיקה הפנימית האמריקאית 99% מהמפלגה הרפובליקנית נעמדת לצד ישראל - וגם רוב מכריע של הנציגים הדמוקרטים (אם כי באחוזים נמוכים בהרבה), בתוך כך סביר להניח שמנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, ישתף פעולה עם מקבילו הרפובליקני מיטש מקונל לפעולה אישית נגד התובע חאן לכל הפחות, אם לא לנקיטת סנקציות מגבילות אחרות על בית הדין הבינלאומי בשל ההחלטה השנויה במחלוקת שהתקבלה בהלם בקרב ההנהגה הפוליטית בארצות הברית.
אופציה נוספת היא האפשרות שארה"ב תפעל בצינורות עקיפים כדי להפעיל לחץ חריף על השופטים שלא לאפשר את הוצאת הצווים - אם כי מדובר בחזון למועד - ובצעד שעלול לפגוע ביוקרה האמריקאית במידה וייחשף ויכשל.
לחץ שכזה על השופטים, תוך הפרדה 'טקטית' בין התובע ופקידיו ובין השופטים שאחראיים בפועל על מתן הצו, ייצור פיצול פנימי בבית הדין שעשוי לשחק לטובת האינטרסים הישראליים.
מאידך, דחייה מצד השופטים עלולה אף היא לכאורה לפגוע בארגון שתתגלע בו מחלוקת תקדימית למדי בנושא שבו דעת הקהל בעולם נוטה כנגד ישראל כמובן.