התקיפה באיראן המיוחסת לצה"ל כתגובה למתקפת הטילים ההיסטורית שאירעה על ישראל, לא נועדה להסלים את המצב במזרח התיכון, אלא להציג לטהרן את היכולות הצבאיות של ישראל. כך על פי מומחים ששוחחו עם 'הניו יורק פוסט'.
על פי הדיווחים, התקיפה הישראלית בוצעה כנגד בסיס חיל אוויר מרכזי בעיר איספהאן, שבמסוך יש את אתר העשרת האורניות העיקרי, נתז.
מערכת ההגנה הישראלית (צילום: רויטרס)
ריצ'רד גולדברג, יועץ בכיר של הקרן להגנה על דמוקרטיות, אמר ביום שישי כי הפעולה הצבאית של צה"ל מטרתה הייתה להוכיח את ה"יכולת לפרוץ את ההגנה האווירית האיראנית בכל עת", תוך הימנעות מפגיעה במטרה חשובה שתאלץ את איראן להגיב.
הבחירה באיספהאן נועדה להעביר את המסר כי "אם היינו רוצים לפגוע בתוכנית הגרעין, היינו יכולים. אז אל תנסו אותנו", הוסיף גולדברג, שכיהן בעבר כפקיד מומחה לאיראן במועצה לביטחון לאומי תחת ממשל טראמפ.
ועדיין, האירועים האחרונים הם "שינוי בפרדיגמה של האזור", אמר גולדברג – וגם ג'ונתן שנצר, מומחה למזה"ת, הסכים כאשר טען שאיראן "שינתה את הפרשנות של ממשלות מערביות לגבי המלחמה הזאת", בין אם "לצמיתות או זמנית, זה נדע בהמשך".
אבל גם אם איראן נרתעה מהתקיפה בבסיס הצבאי שלה, המיליציות שלה לא מפסיקות לפעול, וישראל תצטרך להמשיך להתמודד עם "האיומים המרובים, מחמאס, חזבאללה וחות'ים, וגם מילציות שיעיות בעיראק ובסוריה".
בעניין הדיפלומטי, התקיפה האיראנית על ישראל "הורידה את הטמפרטורה" מול ארה"ב, בזמן שהמתיחות הייתה "די גבוהה", אמר אליוט אברמס, יו"ר קואליציית ונדנברג ועמית בכיר ללימודי המזה"ת.
"הרגע הזה של שיתוף פעולה גדול, הוא תזכורת לכולם", אמר אברמס, והוסיף: "אם ישראל אכן ביצעה את התקיפה הזאת, כזאת שלא גורמת להסלמה, הממשל יעריך את זה".