דו"ח של משרד האחריות הממשלתית האמריקאי (GAO) מספטמבר 2023 העוסק ב-F-35 חושף כמה סטטיסטיקות מזעזעות לגבי עד כמה מטוסים אלה הנאמדים בשווי של מאות מיליארדי דולרים אינם מסוגלים לספק כוח לחימה בפועל. למעשה, הדו"ח הצביע על כך שרק 15 עד 30 אחוזים ממטוסי ה-F-35 עשויים להיות מסוגלים להילחם. אבל אם הייתם קוראים מאמר טיפוסי בתקשורת, אתם עלולים הייתם להאמין שבממוצע, כ-55 אחוז ממטוסי ה-F-35 מסוגלים ללחימה. עם זאת, אתם טועים. ההטעיה נובעת מהאופן שבו משרד המתכננים של ה-F-35 ומשרד ההגנה האמריקאי מגדירים "יכולות משימה".
מסתבר שהגדרת ה-DoD (משרד ההגנה - הפנטגון) של "יכולות משימה" אין פירושה - מסוגלות ללחימה. המשמעות היא שמטוס F-35 יכול לבצע משימה אחת.
אז, מטוס שהוגדר כבעל יכולת משימתית עשוי להיות מסוגל לפעול במתכונת כלשהו של קרב, אבל ייתכן שלא ממושכת - קרי פעם אחת בלבד.
אדרבא, הגדרת המשימתיות נסובה גם על בסיס מסוגלות לבצע בדיקות או אימונים בלבד - קרי, משימה שאינה כרוכה בלחימה.
אגב, שאלות של טווח גם הן עומדות בספק. לפיכך, בסביבות המתחם הצבאי-תעשייתי, "יכולות משימה" הפכו למונח מעורפל ביותר המאפשר 'משחקים' סביב המדדים.
וזה אומר לנו מעט מאוד בשטח (או באוויר). ובכל זאת, ראוי לציין כי גם בקצב של 55 אחוז יכולות משימה, צי ה-F-35 נמצא הרבה מתחת ליעדי התוכנית שעמדו על כ-90 אחוז ל-F-35A, ול-85 אחוז ל-F-35B (של חיל הים האמריקאי).
במילים אחרות, צי ה-F-35 בכללותו אינו קרוב לעמוד ביעד יכולות המשימה.
עם זאת, אפשר להתנחם בכך שיש מדד נוסף שהוא שימושי בהרבה: "יכולת משימה מלאה".
מסתבר שמטוסי F-35 "בעלי יכולת משימה מלאה" אמורים להיות מסוגלים לבצע את כל המשימות - כולל משימות מוכוונות לחימה, מעקבים, אימונים, בדיקות, הפגנת כוח וכו'.
בתוך כך, אפילו מי שהוא ריאליסט ביחס לF-35, מוכרח להודות שהתוצאות מזעזעות. לא רק ששיעור המשימתיות המלא של צי ה-F-35 עומד על סביבות ה-30 אחוז, הרי ששיעור המשימתיות המלא של ה-F-35B של חיל הנחתים עמד על כ-15.5 אחוזים במרץ 2023. מדדים עדכניים יותר של יכולות המשימתיות המלאה לא פורסמו, אבל בהתחשב בבעיות המתמשכות, כולל מנועים לא אמינים, יש לקוות שהמצב השתפר בשנה האחרונה.
ואז יש את העובדה שגם מטוס בעל יכולות משימתיות מלאות, לא בהכרח מעניק אינדיקציה לכמה טוב הוא מבצע את משימותיו.
זה מחזיר אותנו לשאלה כמה מתוך למעלה מ-600 מטוסי ה-F-35 שנמסרו לצבא האמריקאי ולבעלות ברית מיוחדות (כולל ישראל) יכולים לספק יכולת לחימה משמעותית ולא טריוויאלית.
התשובה היא שאנחנו באמת לא יודעים.
אבל אם נשלב את השבריריות של ה-F-35 עם קצבי הייצור הנמוכים מאוד, כנראה שלא הרבה.
במיוחד, כשחושבים על כמה עשורים ומיליארדי דולרים נזרקו לתוכו.