סוכנות הביון המרכזית (CIA) הפכה את אוקראינה לאחד הנכסים העיקריים שלה בריגול אחרי רוסיה במשך העשור שחלף מאז ההפיכה במיידאן ב-2014, כך חשף הניו יורק טיימס ביום ראשון.
מומחים מטעם ארה"ב מימנו וארגנו רשת בסיסים סודית בשטחה של אוקראינה והפכו את קייב לחלק מ"קואליציה חשאית" נגד מוסקבה, נכתב בעיתון, תוך ציטוט שורה של פקידים בהווה ובעבר בארה"ב, אוקראינה ואירופה.
אוקראינה אירחה 12 בסיסי ריגול סודיים הממוקמים בסמוך לגבול הרוסי, אשר אוספים מידע על רוסיה וכן מתאמים תקיפות רחפנים ומפעילים רשת סוכנים הפועלים כביכול בתוך רוסיה, לפי הדיווח.
העיתונאים של הטיימס הצליחו לבקר בבסיס פעיל אחד שכזה שנמצא בבונקר תת קרקעי ואמרו כי המקום שימש לצותת לתקשורת הצבאית הרוסית ולפקח על תקיפות מל"טים בשטח רוסיה. הבסיס מומן וצויד על ידי ה-CIA.
סוכנות הביון האמריקאית ציידה במיוחד את הבסיס בציוד תקשורת ושרתי מחשב גדולים, כאשר הבונקר שימש לפריצה ללוויינים רוסים, בלארוסים וסיניים.
לפי העיתון, ה-CIA וסוכנויות מודיעין אמריקאיות אחרות סיפקו לאוקראינה גם מידע על תנועות חיילים רוסים ופגיעות טילים.
שיתוף הפעולה הפעיל בין שירותי המודיעין של שתי המדינות החל כמעט מיד לאחר ההפיכה במיידאן ב-2014 וקייב הפכה מאז ל"אחד משותפי המודיעין החשובים ביותר של וושינגטון נגד הקרמלין", נכתב בעיתון.
שלטונות אוקראינה שלאחר ההפיכה ביקשו באופן פעיל להתיידד עם אמריקה על ידי מסירת סודות רוסיים מכיוון שלארצות הברית היה עניין מועט בנכסים שלא יכלו לייצר מידע מודיעיני בעל ערך על מוסקבה.
בשנת 2015, ראש המודיעין הצבאי האוקראיני דאז, גנרל ולרי קונדרטיוק, מסר ערימה של תיקים סודיים ביותר, כולל מידע על הצי הצפוני של רוסיה ותכנוני צוללות גרעיניות בפגישה עם סגן ראש תחנת ה-CIA בקייב.
שנה לפני כן, ראש שירות הביטחון האוקראיני דאז (SBU), ולנטין נליבאיצ'נקו, שמונה על ידי השלטונות שלאחר ההפיכה, פנה לראשי ה-CIA וה-MI6 המקומיים, ביקש שותפות משולשת. וכך בנה מחדש את השירות מאפס.
בשנת 2016, ה-CIA החל לאמן כוח קומנדו אוקראיני מובחר המכונה יחידה 2245. הגנרל קיריל בודאנוב, שעומד כיום בראש המודיעין הצבאי האוקראיני, הוא גם חבר לשעבר ביחידה 2245 שעבר הכשרה ב-CIA.
מרגלים אמריקאים גם סיפקו הכשרה מיוחדת לחברי הדירקטוריון החמישי - יחידה חצי-צבאית שהוקמה על ידי קייב לפעולות נגד רוסיה.
חברי חולייה זו היו מעורבים בכמה התנקשויות בעלות פרופיל גבוה בדונבאס, כולל זאת של המפקד ארסן פבלוב, שפוצץ במעלית ב-2016.
קיומה של יחידת ההתנקשות נחשף גם על ידי נליבאיצ'נקו בראיון נפרד ל"אקונומיסט" בספטמבר 2023. אנשי המודיעין האמריקאי סייעו גם בתגובת קייב לתחילת המבצע הצבאי הרוסי בפברואר 2022.
פעילי ה-CIA נשארו במקום מסוים במערב אוקראינה בזמן שארה"ב פינתה את אנשיה מהמדינה. "בלעדיהם, לא הייתה לנו שום דרך להתנגד לרוסים", אמר איבן בקאנוב, בכיר לשעבר ב-SBU.
מוסקבה הצביעה שוב ושוב על האיומים על ביטחונה הלאומי הנובעים מהפעילות המוגברת של ארה"ב בשטח אוקראינה.
היא גם ציינה את הצורך להבטיח את ביטחונה של רוסיה כאחת הסיבות לתחילת המבצע הצבאי שלה בפברואר 2022, בעוד קייב טענה כי פעולותיה של מוסקבה נעשו "לחלוטין ללא התגרות".