עבור אזרחי מדינות מאוד לא יציבות או עניות, הניידות מוגבלת בגלל מתיחות דיפלומטית ומוניטין רעוע כמו גם עוני ופשיעה, במקרים רבים גם למדינות הללו ישנה גם תפוקה כלכלית נמוכה ביותר.
אם לא די בכך, ההשלכות של דרכון חלש חורגות מעבר לאפשרויות הטיסה וכוללות סנקציות בכל הנוגע לפתיחות הגבולות, אינטגרציה כלכלית, השקעות, וחילופי ידע, טכנולוגיה, וכישרון.
הגרפיקה שלמעלה (הכוללת את דגל ישראל) מציגה את הדרכונים הפחות חזקים לשנת 2024, בהתבסס על אינדקס הדרכונים של Henley & Partners.
להלן, אנו מציגים לכם את פירוט הדרכונים החלשים ביותר בעולם בהתבסס על מספר היעדים שאזרחי המדינות הללו יכולים לנסוע אליהם ללא ויזה.
לאפגניסטן, למודת הקרבות, יש את הדרכון הכי פחות חזק, עם גישה ל-12% בלבד מהמדינות בעולם.
לעומת זאת, בדרכונים מהשורה הראשונה כמו יפן, יש פטור לויזה ל-85% מהעולם. ניתן להסביר את חוסר האיזון בגורמים פוליטיים, כולל חזרת הטליבאן לשלטון ב-2021, לצד סיבות כלכליות ברורות מאליהן.
לעתים קרובות, מדינות עם חוסר יציבות כלכלי מתמודדות עם קושי גדול יותר לאפשר לאזרחיהן נסיעות בינלאומיות, שכן הדבר עשוי לשמש כסיכון גבוה יותר עבור המדינות המקבלות, למקרי הסתננות.
ההיפך כמובן קורה עם מדינות בעלות תוצר גבוה, שלהן מדינות אחרות פותחות את גבולותיהן עקב דיבידנדים כלכליים גבוהים יותר באמצעות תיירות ומסחר בלא חשש להסתננות-יתר.
סוריה, שכנתה של ישראל, למקרה ותהיתם - היא המדינה השנייה בדירוג הנמוך ביותר, ונמצאת לא הרבה מאחורי אפגניסטן.
מאז פרוץ המלחמה ב-2011, כמעט מחצית מהאוכלוסייה, שמנתה אז כ-22 מיליון, ברחה משם.
בנוסף לכך, ממשלת אסד השתמשה לשמצה במיליארדי דולרים לסחר בסמים כדי לממן את עצמה.
אפילו צפון קוריאה, במידה ואזרחיה יורשו לטוס, נהנית מפטור מוויזה ל-42 מדינות.
במקביל מעניין לתהות אילו מדינות ירדו הכי הרבה בדירוג הדרכונים מאז 2014?
ובכן, ונצואלה כמובן הייתה עדה להגברת הגבלות הנסיעה והטיסה מאז המשבר החריף שפרץ שם ב-2015.
גם מעמדה של רוסיה נפגע בעקבות הפלישה לאוקראינה ב-2022 שכן לא רק שקנדה, ארה"ב והאיחוד האירופי הגבילו חברות רוסיות מהמרחב האווירי שלהן, עתה הן כבר לא מנפיקות ויזה לאזרחי רוסיה.
מצד שני, מדינות רבות מאפשרות עתה חופש תנועה גדול יותר לאוקראינים, עם חלק מדרישות הויזה שמתבטלות לחלוטין עבור אזרחי המדינה מוכת המלחמה.