"ארצות הברית נתונה בעיצומה של בחינת אפשרות של הכרה במדינה פלסטינטית", כך אמר דובר מחלקת המדינה מת'יו מילר שהדגיש כי עדיין לא מדובר במדיניות רשמית.
"כן אנחנו באופן אקטיבי בוחנים את אפשרותה של הקמת מדינה פלסטינאית", הדגיש מילר באוזני כתבים בוושינגטון במהלך יום רביעי.
"אנו תומכים בהקמתה של מדינה פלסטינאית עצמאית ועושים רבות כדי לראות איך הדבר הזה יכול להסתייע", הוסיף.
דבריו של מילר מגיעים על רקע דיווחים כי מזכיר המדינה אנת'וני בלינקן הורה למחלקת המדינה להכין צוות עבודה מיוחד לבחינת הקמת משלחת הכרה בינלאומית בהובלה אמריקאית שתסייע בהקמת המדינה החדשה בתום המלחמה בעזה. בלינקן הורה לצוות להכין דו"ח מיוחד לגבי איך תראה מדינה פלסטינאית מפורזת תוך בחינת מודלים אחרים הקיימים כעת בעולם. על פי גורמים בכירים במחלקת המדינה נראה כי יש כרגע נכונות לבצע שינוי כיוון בממשל ביידן במטרה להכיר באופן חד צדדי במדינה שכזו עוד לפני משא ומתן עם ישראל. הצעד הדרמטי יכול לבוא לידי ביטוי באמצעות המנעות באו"ם בהצבעה למען הקמת המדינה, או בהוראה למועצת הביטחון להכיר בפלסטין כחברה מלאה של ארגון האומות המאוחדות. לחלופין אפשרות אחרת היא עידוד מדינות מערביות אחרות להכיר במדינה החדשה.
חשוב לציין שההצעה הטוענת כי תדאג גם לצרכים הביטחוניים של ישראל, עדיין איננה מדיניות רשמית של הבית הלבן אלא רק יוזמה של מחלקת המדינה.
דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי הדגיש כי "המדיניות של ארצות הברית במשך שנים הייתה כי הכרה במדינה פלסטינאית חייבת לבוא כתוצר של משא ומתן ישיר בין הצדדים ולא באמצעות צעדים חד צדדיים דרך מוסדות האו"ם".
במקביל התגובות במערכת הפוליטית לא איחרו לבוא, חבר הכנסת גדעון סער מהמחנה הממלכתי טען כי "מדינה פלסטינאית תהפוך לסכנה קיומית למדינת ישראל. היא תהיה מדינה קיצונית שתהפוך לבסיס טרור איסלמיסטי ושתהיה בברית עם הגורמים הקיצוניים ביותר כדי ליצור דסטיביליזציה של המזרח התיכון. אני משוכנע שארצות הברית, חברתנו הטובה ביותר, לא תאפשר לכזאת סכנה להתממש".
ג'ייסון גרינבלט שליח מיוחד למזרח התיכון מטעם הבית הלבן בממשל טראמפ אמר כי, "מדובר בבגידה בישראל שתסבך את הדברים במהלך הדרך הארוכה קדימה ושלא תועיל לאף אחד".
"המהלך יעניק פרס לחמאס ולטרוריסטים אחרים להמשיך במסע שפיכות הדמים שלהם. מדובר באמת ברעיון נורא לחלוטין".
שינוי הכיוון הקיצוני מצד האמריקאים בא בעקבות עשורים בהם סירבו להכרה שאינה בילטרלית במדינה פלסטינאית משום שהאמינו כי זו חייבת לקום רק לאחר משא ומתן ישיר עם ישראל.
בעבר תחת ממשל אובמה ארצות הברית שקלה צעד דומה אך הדבר מעולם לא הסתייע.
בשנת 2012 האו"ם הצביע על קבלת הרשות הפלסטינית לשורות הארגון כמדינה משקיפה בעלת מעמד הדומה לזה של הוותיקן.
במקביל שר החוץ הבריטי דיוויד קמרון הודיע ביום שני כי בריטניה שוקלת הכרה חד-צדדית במדינה פלסטינאית כחלק מניסיון להעניק לפלסטינים אופק פוליטי ביום שאחר המלחמה בעזה.
"אנו ובנות בריתנו בוחנים את הנושא של הכרה במדינה פלסטינאית כולל בתוך מוסדות האו"ם דבר שיעזור לתהליך הבלתי ניתן לעצירה להתקדם".