נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי תקף את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בשל עמדתו על המלחמה באוקראינה ובמיוחד בשל טענתו של המועמד המוביל לנשיאות כי הוא יסגור את המשא ומתן לשלום בין קייב למוסקבה בתוך 24 שעות.
הצהרותיו העקשניות של טראמפ, לפיהן יתערב באופן דיפלומטי ויסיים את המלחמה במהירות, זכו ללעג מצד בכירים אוקראינים.
וכך גם זלנסקי בראיון מיוחד לחדשות ערוץ 4 בבריטניה כינה את הרטוריקה של טראמפ "מאוד מסוכנת".
(צילום: Getty Images)
"דונלד טראמפ, אני מזמין אותך לאוקראינה, לקייב. אם תוכל לעצור את המלחמה ב-24 שעות, אני חושב שזה מספיק בשביל לבוא", איתגר את הנשיא לשעבר בראיון שפורסם ביום שישי.
"(טראמפ) הולך לקבל החלטות בעצמו, בלי... אני אפילו לא מדבר על רוסיה, אבל בלי שני הצדדים", המשיך זלנסקי.
"אם הוא אומר את זה בפומבי, זה קצת מפחיד. ראיתי הרבה, הרבה קורבנות, אבל זה באמת גורם לי קצת ללחץ", הוסיף המנהיג האוקראיני שאמר: "כי גם אם הרעיון שלו (לסיום המלחמה) - שאף אחד לא שמע עדיין - לא יעבוד עבורנו, עבור העם שלנו, הוא יעשה הכל כדי ליישם את הרעיון בכל מקרה. וזה מדאיג אותי קצת... זה מאוד מסוכן".
טראמפ התחייב שוב ושוב במהלך עצרות הקמפיין שלו כי "אפתור את זה תוך יום אחד, הם מכבדים אותי, אני מסתדר איתם, אני יכול להביא שלום ביניהם".
הבית הלבן של ביידן התנגד עד כה לכל המאמצים להביא את מוסקבה לאותו שולחן עם הצד האוקראיני, בהתחשב בכך שבאופן מציאותי הדבר כרוך בוויתורים טריטוריאליים מצד אוקראינה.
ארה"ב תמכה רק בתוכניתו של זלנסקי, הדורשת מהחיילים הרוסים לוותר מיד על כל השטחים שנתפסו במזרח אוקראינה, לוותר על קרים, ולשלם פיצויי מלחמה לממשלת קייב.
זלנסקי ופקידיו הבכירים ביקרו בפורום הכלכלי העולמי (WEF) בדאבוס בשבוע האחרון ודחפו מדינות נוספות, ובמיוחד את נציגי הדרום הגלובלי, לתמוך בתוכנית האמריקאית הקיימת.
בשבוע שעבר, ראש הסגל הנשיאותי של אוקראינה, אנדריי ירמק, אף אמר במפתיע כי קייב מאמינה שכעת חיוני שגם סין תהיה ליד השולחן במקרה של קיום שיחות עתידיות על נוסחת שלום.
"סין צריכה להיות מעורבת בשיחות כדי לסיים את המלחמה עם רוסיה", אמר גם שר החוץ של אוקראינה בעקבות פגישות דיפלומטיות שהתקיימו בפורום הכלכלי העולמי.
עד עתה סין נותרה בעלת הברית המשפיעה ביותר של רוסיה, לאחר שסירבה לנזוף במוסקבה או להצטרף לסנקציות בהנהגת המערב, ונתפסה דווקא כאויבת של אוקראינה.
יתכן והחיזור אחר בייג'ינג מעיד כי זלנסקי מבין שנשיאות נוספת של טראמפ תסמן את העובדה שהאופציות שיש לו במערב הולכות ואוזלות לו.