תשע מכל עשר מדינות על כדור הארץ עומדות בפני איום רציני של ירידה חדה בכמות האוכלוסיה עד סוף המאה הנוכחית, כך מזהירים מדענים.
על פי דו"ח חדש, 93 אחוז מהמדינות על הפלנטה לא יראו מספיק ילודה כדי להחליף את אלה שימותו עד שנת 2100 – מה שישאיר את הרכב החברה באותן מדינות עם מעט מאוד כוח עבודה צעיר, כמו גם פחות מסים בעוד המחויבות לקשישים גדלה.
הפדרציה הבינלאומית של אגודת הפרויות, ה-IFFS, הזהירה כי שיעור הפריון העולמי, כלומר מספר הילדים שנולדים לאישה, צונח באופן מהיר. היא גם הפנתה אצבע מאשימה אל ממשלות העולם, שלטענתה לא מצליחות להבין את הסיכונים הכרוכים במה שנקרא 'תת-אוכלוסיה' וההשפעות הרעות של מצב זה על חברות וכלכלות.
(צילום: רויטרס)
כחלק מהקריאה לפעולה, הארגון הציע לקדם חינוך טוב יותר להקמת משפחה, תוך כדי להסביר לציבור את הסיכון בשתיית יתר, משקל גבוה וחשיפה גדולה לזיהום אוויר וכימיקלים סביבתיים – שכן כל אלה מפחיתים את הפוריות.
על פי הדו"ח, כמעט כל מדינה ראתה את שיעור הפריון יורד מתחת לרמה של 2.1 ילדים – שזה מספר הילדים שכל אישה תצטרך ללדת כדי להחליף את שני ההורים. אבל בעולם המפותח שלנו, שיעור הילודה נמוך בהרבה.
למשל בבריטניה, שיעור הפריון הממוצע לא עלה על 2.1 מאז תחילת שנות ה-70. נכון לשנת 2022, הוא ירד לממוצע של 1.87 ילדים לאישה.
בארה"ב, הפעם האחרונה שאחוז הילודה הגיע ל-2.1, היה בשנת 2006. אבל ב-2022, השיעור עמד על 1.89.
המגמה המסוכנת הזאת צפויה להתרחש גם במדינות מתפתחות. אמנם כעת שיעור הילודה בהן עדיין גבוה מהרגיל, כמו למשל בניז'ר שבמערב אפריקה, שלפני כשנה וקצת אישה הייתה יולדת בממוצע 6.86 ילדים. אבל עד סוף המאה, המספר צפוי להתרסק ל-2.22.
המגמה המדאיגה הזו מעלה את החשש של מומחים, שכן היא תוביל ל"חיכוכים פוליטיים וחברתיים נרחבים" בגלל שמדינות עם אוכלוסיה מזדקנת תנסה להילחם לקדם הגירה צעירה כדי לשמר את הכלכלה.