מאמצי הנשיא ביידן לעצור את התקפות החות'ים הנתמכים ע"י איראן על נתיבי השיט המסחריים בים האדום נתקלים באתגרים משמעותיים.
הבוס של ענקית הספנות 'מארסק' 'AP Møller-Maersk' חשף זה עתה בראיון ל"פייננשל טיימס" כי פתיחה מחדש של נתיב המים הקריטי עשויה להימשך חודשים ולא שבועות.
וינסנט קלרק, מנכ"ל מארסק, טען כי התקפות המל"טים והטילים השבועיות על המכולות היו "אכזריות ודרמטיות".
לדבריו, כלי השיט נותבו לכף התקווה הטובה למרות שהעקיפה של 1-2 שבועות מוסיפה עלויות שילוח גבוהות יותר בשל השימוש המוגבר בדלק.
"לא ברור לנו אם אנחנו מדברים על חידוש המעבר הבטוח לים האדום תוך ימים, שבועות או חודשים... יכולות להיות לזה השלכות משמעותיות למדי על הצמיחה העולמית", הדגיש.
החל מיום חמישי בבוקר, נתוני מעקב אחר כלי ה-AIS מטעם בלומברג מציגים שתי מכולות במימי הים האדום, המיועדות לאירופה וצפון אמריקה.
רוב כלי השיט האחרים נותבו כבר לכף התקווה הטובה.
בשבוע שעבר מסרה מארסק כי תסיט ספינות מהים האדום סביב מזרח אפריקה "בעתיד הנראה לעין".
החברה לא הצליחה לחדש מאז את הפעילות בנתיב המים הקריטי שמקשר בין אירופה לאסיה לאחר שכלי השיט שלה הותקפו בחודש שעבר.
קלרק הדגיש כי כף התקווה הטובה מוסיפה מרחק של כ-8,000 מיילים למסלול אסיה-אירופה על בסיס הלוך ושוב.
לדבריו, המרחק הנוסף העלה את חשבון הדלק של החברה ב-50%. הוא עוד הזהיר כי אם תוואי הים האדום לא ישוקם, הדבר עלול לאיים על "הלוגיסטיקה ורשתות האספקה העולמיות".
"אנחנו דוחקים בקהילה הבינלאומית להתגייס ולעשות מה שהיא צריכה לעשות כדי לפתוח מחדש את מיצר [באב-אל-מנדב]. זה אחד מהעורקים המרכזיים של הכלכלה העולמית, והוא סתום כרגע", אמר.
הוא הוסיף: "יכולות להיות לזה השלכות רחבות יותר לא רק על התעשייה אלא גם על צרכני הקצה, זמינות המוצרים והכלכלה העולמית כולה".
חוסר היכולת של מארסק להפעיל מחדש את נתיבי הים האדום משקף ישירות את משימתו המדשדשת של מבצע Prosperity Guardian של ביידן שנועד להגן על כלי שיט מסחריים באזור באמצעות ספינות מלחמה אמריקאיות.