לאחר יום הפתיחה של הדיונים בהאג, שר החוץ הישראלי תקף את ממשלת דרום אפריקה באומרו כי היא "מתפקדת כזרוע המשפטית של חמאס".
דובר משרד החוץ ליאור חיה כינה את ההליך המשפטי כ"אחד מגילויי הצביעות הגדולים בהיסטוריה" זמן קצר לאחר סיום דיוני היום הראשון. הדובר אף הדגיש כי דרום אפריקה "שואפת לאפשר לחמאס לחזור לבצע את פשעי המלחמה, הפשעים נגד האנושות ופשעי המין שהם ביצעו שוב ושוב ב-7 באוקטובר", בהודעה שפורסמה ב-X, ושבנוסף כינתה את עורכי הדין של דרום אפריקה "נציגי חמאס בבית המשפט".
במהלך היום הראשון לדיונים דרום אפריקה קראה "להפסיק את הפגיעה בעובדי שירותי הבריאות, במתקנים, באמבולנסים ובאזרחים, כולל נשים וילדים" ותבעה "הפסקת אש קבועה ופתרון דיפלומטי לשלום בר קיימא".
למרות שאין לה סמכות לגרום לזה לקרות בפועל, מלבד גינון סמלי, פרטוריה דורשת מבית המשפט להטיל צו על ישראל כי תפסיק לאלתר את הלחימה ותקיים הפסקת אש.
ישראל מצידה מכחישה כמובן את ההאשמות ברצח-עם ומדגישה כי ההפצצות והפלישה הקריקעית לעזה נועדו כדי להשמיד את חמאס, שרצח כ-1,139 בני אדם בהתקפות ה-7 באוקטובר נגד ישראל.
מה שבטוח, יש תפיסת מיעוט בדרום אפריקה - בעיקר בקרב הקהילה הלי-בנה הקטנה - שאוהדת יותר את ישראל.
"ההשוואה לאפרטהייד דרום אפריקאי מאומצת במלואה על ידי חלק, אך נדחית על ידי אחרים", אמר מפיק טלוויזיה בן 28 מקייפטאון שביקש להסתיר את שמו האמיתי באווירה הטעונה של דרום אפריקה האנטי-לבנה.
החל מהחודש שעבר, משרד החוץ הישראלי פרסם תוכחה נוקבת בתגובה להאשמות ודחה את התביעה "בגועל" תוך כינוי ההאשמותיה של פרטוריה כ"עלילת דם" - בטענה כי ההאשמות ניזונות מאנטישמיות.
"The first genocide in history where its victims are broadcasting their own destruction in real time in the desperate, so far vain hope that the world might do something."
— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) January 11, 2024
Blinne Ni Ghralaigh at the ICJ in the Hague pic.twitter.com/WGU1e8M23y
בכל מקרה אין הרבה שבית המשפט יכול לעשות במונחים של פעולה, אבל פסיקה נגד ישראל תהיה כתם שחור למוניטין העולמי של ישראל - וגם חרמות בינלאומיות על סחורות ישראליות עלולות לגדול כתוצאה מכך.
"אנו קוראים לבית הדין הבינלאומי ולקהילה הבינלאומית לדחות על הסף את הטענות חסרות הבסיס של דרום אפריקה", נכתב בתגובה רשמית קודמת של הממשלה הישראלית.
רשתות המיינסטרים הגדולות בארה"ב התעלמו במידה רבה מההליכים בבית המשפט ביום חמישי, ואילו אל-ג'זירה הזרימה את רובו בשידור חי.