מזכיר המדינה האמריקאי אנטוני בלינקן גינה את התביעה כנגד מדינת ישראל בגין 'רצח עם' שהגישה דרום אפריקה לבית הדין בהאג ושהדיונים בה החלו מוקדם יותר היום בשעות הצהריים המוקדמות שעון הולנד.
הדיפלומט הבכיר בארה"ב תיאר את היוזמה כולה כ"מעיקה" - וגם הדגיש כי מדובר בהסחת דעת בזמן שמעצמות העולם צריכות להיות ממוקדות בהשגת שלום בר קיימא בעזה.
"האשמה ברצח עם היא חסרת ערך", אמר, אך גם הדגיש כי "מספר המתים האזרחים בעזה, במיוחד ילדים, גבוה מדי".
(צילום: REUTERS/Jehad Shelbak)
הדיון הראשון בתיק התקיים היום, והתמקד בתביעה בת 84 עמודים של דרום אפריקה לבית הדין הבינלאומי, המתארת את המערכה הצבאית של ישראל כ"רצח עם שנועד להביא להשמדת חלק ניכר מהפלסטינים".
דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ון קירבי, הדגיש כבר בשבוע שעבר כי "אנו מוצאים שההגשה הזו חסרת ערך, מנוגדת לתועלת, וללא כל בסיס עובדתי".
החל מהחודש שעבר, משרד החוץ הישראלי פרסם בעצמו תוכחה נוקבת בתגובה, ותיאר את ההגשה כ"מגעילה" תוך שהוא מכנה את ההאשמות של פרטוריה כ"עלילת דם" ובעצם טוען שהקובלנה של ממשלת דרום אפריקה ניזונה מאנטישמיות. ישראל גם תקפה את פרטוריה על הזדהות עם טרוריסטים שטבחו באזרחים: "לטענות של דרום אפריקה אין בסיס עובדתי ומשפטי והיא ניצול זול של בית המשפט", נאמר בהודעת המשרד, "דרום אפריקה משתפת פעולה עם ארגון טרור שקורא להשמדת מדינת ישראל".
המשרד גם האשים את חמאס בסבלם של הפלסטינים ברצועת עזה בניסיון "לבצע רצח עם" ב-7 באוקטובר, כאשר מחבלים מהרצועה רצחו כ-1,200 בני אדם ולקחו כ-240 בני ערובה לאחר שפלשו לדרום ישראל.
"אנו קוראים לבית הדין הבינלאומי ולקהילה הבינלאומית לדחות על הסף את הטענות חסרות הבסיס של דרום אפריקה", נכתב עוד.
אבל מדינות הדרום הגלובלי במיוחד עשויות לתמוך בתביעה בגיבויין של רוסיה וסין שמתחו ביקורת חריפה על ישראל.
במקביל, היום היה החלק בו הדרום-אפריקאים שטחו את טענותיהם בפני חבר השופטים, כשמחוץ לבית המשפט משפחות החטופים מפגינות.
מחר ישראל תציג את עמדותיה בפני בית הדין, שבו יושב השופט הישראלי אהרן ברק.
ולסיום, סקירה קצרה על הקשרים ארוכי הטווחו של הקונגרס הלאומי האפריקאי (ה-ANC) המפלגה המובילה של דרום אפריקה, ואש"ף...
לקונגרס הלאומי האפריקאי השולט בדרום אפריקה (ANC) יש קשרים עמוקים עם הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף), המשתרעים עד למנהיגו לשעבר ולנשיא הפוסט-אפרטהייד הראשון של דרום אפריקה, נלסון מנדלה. ה-ANC יישר קו עם אש"ף וגורמים מהפכניים אחרים בזמן שמנדלה היה בכלא; לאחר שחרורו, מנדלה היה תומך קולני של אש"ף ושל מנהיגו יאסר ערפאת, ואמר ב-1990 כי "אנחנו מזדהים עם אש"ף כי בדיוק כמונו, הם נלחמים למען זכות ההגדרה העצמית".
עשרות שנים מאוחר יותר, הסנטימנט הזה נשאר בקרב שרי ממשלת דרום אפריקה, ובעבור רבים מדרום אפריקה הרואים את מאבקם בקולוניאליזם ובאפרטהייד כחלק ממצוקת הפלסטינים.
הדבר בולט במיוחד בשנת בחירות לדרום אפריקה, כאשר ה-ANC והמנהיג שלה, הנשיא סיריל רמאפוסה, נאבקים כדי להישאר הכוח הדומיננטי במדינה.