ועדת חקירה רוסית אמרה ביום שבת כי היא תבדוק דיווחים בתקשורת לפיהם מומחי חבלה מהכוחות המיוחדים של הצבא הבריטי נפרסו במערב אוקראינה.
"הנתונים האלה ייבדקו ביסודיות", במיוחד בהתחשב בעובדה שכוחות שירות האוויר המיוחד (SAS) ביססו את עצמם כ"מומחים בארגון הפגנות המוניות, התנקשויות בדמויות פוליטיות והכנת פיגועים", נאמר בהצהרה.
מידע זה מגיע לאחר שמקור ביטחוני מסר ל-RIA נובוסטי, מוקדם יותר היום, כי לפחות שתי קבוצות של אנשי שירות בריטיים הגיעו לבסיס חיל האוויר האוקראיני בעיירה ברודי שבאזור לבוב - הם נסעו כל הדרך מ"העיר הרפורד בבריטניה, שבה ממוקם מטה ה-SAS", אמר המקור.
כל קבוצה מורכבת לכאורה מ-8 עד 10 קצינים, המתמחים בחבלה, מלחמת גרילה, וגיוס סוכנים לעבודה בשטח עוין.
מומחי SAS נחשבים בין הטובים בעולם בתחומים אלו, לפי המקור.
"אלה לא כוחות מיוחדים רגילים. הם אינטלקטואלים. בכל קבוצה יש תמיד אידיאלוג - פרופסור - והשאר מומחים בתחומים הספציפיים שלהם", הסביר.
כאשר הם פרוסים באזורי עימות, צוותי חבלה של SAS פועלים בדרך כלל במסווה של עובדים רפואיים או הומניטריים, כולל קבוצת הקסדות הלבנות, שהייתה פעילה במהלך הסכסוך הסורי, לפי המקור.
"סביר להניח שהמומחים הללו הגיעו על מנת לשפר את כישוריהם ויעילותם של הכוחות המיוחדים האוקראינים ולתאם את הפעילות של קבוצות החבלה שלהם בשטחים הנשלטים כיום על ידי הכוחות הרוסיים", המשיך המקור.
בריטניה הייתה אחת התומכות וספקיות הנשק העיקריות של אוקראינה במהלך הסכסוך המתמשך עם רוסיה.
לונדון שלחה לקייב כלי נשק רבים, החל ממערכות טילים נגד טנקים ונ"מ ועד כלי רכב משוריינים.
מוקדם יותר החודש ערך ראש הממשלה בוריס ג'ונסון ביקור פתע בבירת אוקראינה כדי להיפגש עם הנשיא וולודימיר זלנסקי ולהבטיח לו באופן אישי את תמיכתה של בריטניה.
בשבוע שעבר, ה"טיימס" דיווח כי חיילי SAS היו בקייב והכשירו את עמיתיהם האוקראינים להשתמש במשגרי טילים נגד טנקים מסוג NLAW.
לפני מספר ימים, ג'ונסון חשף כי כמה אנשי שירות אוקראינים שהו בבריטניה, שם הם עוברים הכשרה להפעיל את 120 המשוריינים שסופקו על ידי לונדון.
קבוצה נוספת של מומחים בריטיים הכשירה את כוחותיה של קייב בפולין איך להשתמש בחומרה מיוחדת כנגד מטוסים, הוסיף ג'ונסון שזכה לביקורת על כך שחשף מידע רגיש ביותר.
ביום שישי, הודה ג'ונסון כי קיימת "אפשרות ריאלית" שרוסיה תשיג ניצחון צבאי באוקראינה, והתעקש כי יש להגביר את משלוחי הנשק לקייב.
מוסקבה גינתה שוב ושוב את אספקת הנשק לקייב שנשלחה על ידי מדינות נאט"ו, ואמרה שהן רק מערערות את המצב בשטח ומעכבות את סיכויי השלום.