בעוד המלחמה במזרח אירופה נמצאת ביומה ה-54, מומחים שונים, בהם גם דיפלומט בכיר לשעבר מהקרמלין, אמרו באיזה שלב לדעתם ולדימיר פוטין ישקול ברצינות להשתמש בנשק גרעיני - כאשר נראה כי מציאות מפחידה זו עשויה להתרחש אם הוא ירגיש "איום קיומי" על ארצו או משטרו.
פוטין (צילום: Shutterstock)
"אפשר להשתמש בזה, אבל במצבים מאוד מאוד ספציפיים", אמר שר החוץ הרוסי לשעבר, אנדריי קוזירב, שכיהן בתפקיד בין השנים 1990 ל-1996. "אם רוסיה, או אחת המדינות האלה, מהן באמת יהיה איום קיומי, כלומר… אם חיילי נאט"ו יבואו למוסקבה, כנראה שהם יפנו לנשק גרעיני".
ועם זאת, קוזירב הרגיע - לבינתיים: "אבל בנסיבות הנוכחיות, אין איום קיומי על רוסיה".
עמית בכיר בקרן מורשת, ברנט סאדלר, הציע כי נשיא רוסיה יכול להשתמש בנשק גרעיני אם המדינה שלו תעמוד בפני "תבוסה צבאית מוחצת", למשל בדונבאס.
"זה עשוי להיות המקרה שבו ניתן לשקול נשק גרעיני טקטי, כדי להפגין נחישות ובעצם להפוך את המגמה לטובת הצבא הרוסי", אמר. "זה בהחלט יוביל למלחמת עולם שלישית, וההנחה היא שאם הוא עושה את זה, הוא תוקף את נאט"ו".
הנשיא הרוסי חזר על האיומים הגרעיניים שלו בעקבות הפרסומים שפינלנד ושוודיה עשויות בקרוב להגיש בקשה להצטרף כחברות לארגון נאט"ו.
שר החוץ לשעבר, קוזירב, התייחס לאיומים הספציפיים הללו של פוטין ותיאר אותם כ"נובח אבל לא נושך". "המפקדים הצבאיים האחראים יעשו הכל כדי להימנע מתרחיש כזה, ולמנוע שימוש בנשק גרעיני אלא אם הם מאמינים שיש איום קיומי על מולדתם".
פוטין התייחס לפעמים לעצם קיומו של נאט"ו אל איום קיומי על רוסיה, אך קוזירב התעקש שכל עוד פוטין יכול לשמור על עצמו בעמדת הכוח, הוא לא יעשה דבר כזה.
לבסוף, סאדלר ציין כי חלק מהקושי בניסיון לחזות את המהלכים הפוטנציאליים של פוטין, הוא שהמערב ממשיך להשליך את החשיבה וההיגיון שלו על מוסקבה, שלדברי סאדלר היא "נטייה ממש גרועה" בקרב מנהיגי המערב.