נשיא צרפת עמנואל מקרון כינה את ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי "אנטישמי ימני קיצוני", בראיון ל-Le Parisien שפורסם ביום שישי.
בעוד האיחוד האירופי פעל להצגת חזית מאוחדת נגד מוסקבה, מורבייצקי הידוע כמי שתמך בחוק החרמת רכוש היהודים שנרצחו בשואה, ובחוק שאוסר לטעון שפולנים סייעו לגרמנים בשואה,
הוא מי שמותח ביקורת על נשיא צרפת מקרון על כך ששמר על דיאלוג פתוח עם פוטין בזמן המבצע הצבאי של רוסיה באוקראינה, תוך שהוא תומך בגלוי ביריבתו הימנית, מרין לה פן.
"הוא תומך במארין לה פן, אותה קיבל בכמה הזדמנויות", המשיך מקרון. "בוא לא נהיה תמימים, הוא רוצה לעזור לה לפני הבחירות!", הסביר מקרון את מקור הביקורת של הפולני.
לדברי נשיא צרפת, מורבייצקי הוא בן ברית של לה פן, והם נפגשו בהזדמנויות רבות.
לה פן כידוע מתמודדת מול מקרון בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות צרפת בסוף השבוע.
הניצחון של מקרון נחשב לעסק גמור עד לאחרונה, אך סקר חדש מיום חמישי העלה אותה כמנצחת בנקודת אחוז בודדת בהתמודדות היפותטית בין השניים בסיבוב השני.
לה פן ככל הנראה נעזרת בסקרים חיוביים עבורה הנובעים מעליית מחירי הדלק בגללן מצביעים נוטשים את מקרון.
גם מקרון מצא עצמו בפינה בגלל עמדתו כלפי רוסיה - מצד אחד, הוא ניסה לצייר את לה פן כטובה לפוטין; מצד שני, הוא נאלץ להגן על מדיניותו לקיים שיחות טלפון תכופות עם המנהיג הרוסי.
מורבייצקי ונשיא פולין אנדז'יי דודה הם מהמבקרים הקולניים ביותר של מקרון בנושא הדיאלוג עם רוסיה.
"אדוני, הנשיא מקרון, כמה פעמים ניהלתם משא ומתן עם פוטין, מה השגת?", אמר מורבייצקי מוקדם יותר השבוע.
"לא צריך לנהל משא ומתן עם פושעים... אף אחד לא ניהל משא ומתן עם היטלר".
"צריך להציג תנאים קשים מאוד לוולדימיר פוטין. צריך לומר, 'אלא אם תעמוד בתנאים האלה, אין לנו על מה לדבר'".
מקרון הגן על שיחותיו עם פוטין, וקבע כי "לא יכול להיות שלום בר קיימא אם רוסיה לא תהיה חלק מהארכיטקטורה הגדולה של שלום ביבשת שלנו", והתעקש שמנהיגי המערב חייבים "לכבד תמיד את רוסיה כמדינה, ואת העם הרוסי".
בשיחה עם לה פריסיאן, הוא כינה את השוואת מורבייצקי את פוטין להיטלר "חסרת בושה".
בינתיים ההשלכה הדיפלומטית של קרב מקרון ומורבייצקי נמשכת.
שר החוץ של פולין זימן ביום שישי את שגריר צרפת בוורשה כדי לנזוף בו על "הצהרות" של מקרון ל-Le Parisien.
בעוד מנהיגים בבריסל ובוושינגטון ציינו אחדות בין בעלות הברית המערביות בעימות עם רוסיה, הופיעו כמה סדקים בברית הטרנס-אטלנטית.
הונגריה, למשל, הצהירה שהיא תמשיך לקנות גז רוסי, ותשלם עבור הסחורה ברובלים כפי שפוטין דרש. בנוסף, פולין האשימה את גרמניה - התלויה מאוד בגז רוסי מיובא - בכך שהיא עומדת בדרכה להחמרת סנקציות על מוסקבה.