סין מתכוונת לבדוק עשרות אלפי דגימות מבנק הדם מהעיר ווהאן, כחלק מחקירה של מקור התפרצות נגיף הקורונה. כך נמסר מגורם סיני. הצעד מגיע על רקע הקולות ההולכים וגוברים לשקיפות בנושא.
שוק מאכלי ים בווהאן, סין (צילום: רויטרס)
בנק הדם, בו יש כ-200,000 דגימות, כולל כאלה מהחודשים האחרונים של שנת 2019, הוגדרה בפברואר השנה על ידי צוות חוקרים של ארגון הבריאות העולמי כמקור מידע מרכזי שיכול לקבוע מתי והיכן הנגיף הועבר לראשונה לבני אדם.
הדגימות נשמרות במרכז הדם של ווהאן, ומספקות דגימות רקמות מחלק נרחב של אוכלוסיית העיר, בה סבורים כי בני אדם נדבקו לראשונה בווירוס. על פי גורמים סיניים, הדגימות נשמרו במשך שנתיים למקרה שהן יהיו נחוצות כראיה בכל תביעות אפשריות – אך בחודשיים הקרובים השנתיים יסתיימו.
"הדבר מספק עבורנו את הדגימות הקרובות ביותר לזמן אמת, שיעזרו לנו להבין את עיתוי אירוע ההתפרצות", אמר יאנז'ונג הואנג, בכיר לבריאות עולמית במועצה ליחסי חוץ.
הדגימות "בהחלט יוכלו לספק רמזים חיוניים", אמרה מורין מילר, פרופסור לאפידמיולוגיה באוניברסיטת קולומביה. מילר דחקה בסין לאפשר למומחים זרים לצפות בתהליך: "אף אחד לא יאמין לתוצאות שסין מדווחת עליהם, אם לא יהיו משקיפים מוסמכים".
ליאנג ווניאן, ראש הצוות הסיני שעובד עם צוות החקירה של ארגון הבריאות העולמי, אמר במסיבת עיתונאים בחודש יולי כי סין תבדוק את הדגימות, והוסיף כי אחרי שהמומחים הסינים "יביאו את התוצאות, הן יימסרו לצוותי מומחים מסין ומחו"ל".
המעבדה בווהאן, ממנה חושדים כי נגיף הקורונה התפשט (צילום: איי.אף.פי)
הדגימות, אם הן מאוחסנות כהלכה, יכולות להכיל סימנים מכריעים לנוגדנים הראשונים שנוצרו על ידי בני אדם כנגד הווירוס. כך על פי המומחים. אז, בחודש יולי, ליאנג אמר כי בעוד המקרה הראשון שדווח באופן רשמי בווהאן היה ב-8 בדצמבר, "המחקר שלנו ומחקרים קודמים של מדענים סינים מצביעים... כי ה-8 בדצמבר הוא כנראה לא המקרה העיקרי. ייתכנו מקרים אחרים שאירעו לפני".
ד"ר וויליאם שאפנר, מהמחלקה למחלות זיהומיות באוניברסיטת ונדרבילט, אמר כי הדגימות מציעות "הזדמנות מרתקת. נוכל לחזור ולברר בדיוק באילו חודשים הנגיף הזה החל להשאיר תביעות אצבע באוכלוסיית האדם". פרופסור מילר הוסיפה כי הדגימות יוכלו להראות "דמוגרפיה בסיסית, גיל, שכונה שבה גרו. כל הנתונים האלה יהיו זמינים".
לפני מספר חודשים, כזכור, ממשל ביידן ביצע סקירה בת 90 יום על מקור הנגיף, אך הממצאים לא סיפקו תוצאות חד משמעיות כאשר הן הראו גם העברה טבעית מבעלי חיים לבני אדם, וגם אפשרות לדליפת מעבדה. שתיהן, על פי הדו"ח, הן תיאוריות סבירות, והמומחים לא הצליחו לקבוע איזו מהן היא אפשרית יותר.
לאחר פרסום הממצאים, הנשיא ג'ו ביידן אמר כי "מידע קריטי על מקור המגפה קיים ברפובליקה העממית של סין, אך מההתחלה פקידי הממשל הסיני פעלו למנוע מחוקרים בינלאומיים וחברים בקהילת בריאות הציבור העולמי מלגשת אליו".
לעומת זאת, סין התעקשה מהתחלה כי היא הייתה שקופה עם הנתונים שלה ומועילה עבור חקירת ארגון הבריאות העולמי, ובהודעתה האחרונה על תיאוריית דליפת המעבדה, היא הצביעה על טענות שאין להן הוכחות.