קליפורניה היא המדינה הראשונה בארצות הברית המחייבת את כלל התלמידים - הן בבתי הספר הציבוריים והן בבתי הספר הפרטיים - להתחסן נגד נגיף הקורונה.
ביום שישי האחרון הודיע מושל המדינה, גאווין ניוסאם, על הצעד שצפוי להשפיע על מיליונים: החיסון לנגיף הקורונה התווסף לרשימה של עשרה חיסונים נוספים (לרבות החיסונים נגד מחלת החצבת וחזרת) שכל תלמיד מחויב לקבל כדי להירשם לבית הספר.
מימין: הפגנות בעד ונגד חובת החיסונים בבתי הספר בקליפורניה. משמאל: נערה מתחסנת (צילום: Getty Images / AP)
המושל ניוסאם חשף את המדיניות החדשה במהלך ביקור בבית ספר בסן פרנסיסקו. לדבריו, המדינה תאפשר להורים לקבל פטור מהמדיניות (מסיבות רפואיות או דתיות), אולם הוא הוסיף שטרם הוחלט מי יהיה זכאי לקבל פטור. בכל מקרה, תלמיד שאינו מחוסן (ושלא קיבל פטור) לא יוכל להשתתף בשיעורים הנערכים בתוך הכיתות, ובמקום הוא ייאלץ ללמוד מהבית.
"אנחנו רוצים לסיים את המגפה העולמית - היא התישה את כולנו", אמר המושל במהלך הביקור בבית הספר בסן פרנסיסקו, "החיסונים עובדים - זו הסיבה שתחלואת הקורונה בקליפורניה היא הנמוכה ביותר בארה"ב".
על אף ההכרזה הדרמטית של המושל, חשוב להסביר שהמדיניות החדשה של קליפורניה תיכנס לתוקף רק לאחר שרשויות הבריאות הפדרליות יעניקו אישור מלא לאחד החיסונים (לקבוצת הגיל הרלוונטית).
נכון להיום, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) העניק אישור מלא לחיסון של פייזר, אולם רק לבני 16 ומעלה. לעומת זאת, ה-FDA העניק אישור לשימוש חירום לחיסון של פייזר לבני 12 עד 15 (לפי ההערכות, בחודשים הקרובים תוגש בקשה לקבלת אישור מלא לבני 12-15).
כמו כן, בכל הנוגע לבני 5 עד 11, פייזר נמצאת בשלבים מתקדמים של שלב הניסויים, ובשבועות הקרובים היא צפויה לפנות ל-FDA על מנת לקבל אישור לשימוש חירום גם עבור קבוצת הגיל הזו.
אילוסטרציה (צילום: AP)
בחודש שעבר - רגע לפני ששנת הלימודים החדשה נפתחה בקליפורניה - המדינה הכריזה שכלל המורים ועובדי בתי הספר הציבוריים יחויבו להתחסן, או לחילופין לעבור בדיקת קורונה שבועית, על מנת להמשיך במקום עבודתם.
אלא שבמסגרת המדיניות החדשה שהוכרזה בשבוע שעבר, כל התלמידים הזכאים להתחסן יחויבו לעשות זאת כאשר רשויות הבריאות הפדרליות יעניקו אישור מלא לחיסון (לקבוצת הגיל הרלוונטית).
במסגרת חובת החיסונים בקליפורניה, תלמידים בכיתות ז' עד י"ב (בני 12 ומעלה) יחויבו להתחסן עד תחילת הסמסטר הראשון לאחר הענקת האישור המלא מצד ה-FDA. דהיינו, אם האישור המלא יינתן בתחילת 2022, על כלל התלמידים בקבוצת הגיל הנ"ל להתחסן עד חודש יולי (באוגוסט נפתחת שנת לימודים חדשה).
מסגרת הזמנים עבור בני 5 עד 11 פחות ברורה, שכן פייזר תצטרך לקבל אישור לשימוש חירום, לאחר מכן אישור מלא ורק אז תלמידים בקבוצת הגיל הנ"ל יחויבו להתחסן.
בסופו של דבר, לאחר שכל האישורים יוענקו, המדיניות צופיה להשפיע על לא פחות מ-6.7 מיליון תלמידים הלומדים בבתי הספר הציבוריים ופרטיים ברחבי המדינה המוזהבת.
למעשה, בקליפורניה כבר קיימת חובה לחבוש מסכות בשטח בתי הספר, אך עד כה המושל איפשר למשרדי החינוך המקומיים להחליט האם להורות על חובת חיסונים.
המושל ניוסאם, בשבוע שעבר במהלך ביקורו בבית ספר בסן פרנסיסקו (צילום: AP)
אחד מאותם משרדי החינוך המקומיים שבחרו להורות על חובת חיסונים הוא לוס אנג'לס (Los Angeles Unified School District, או LAUSD) - משרד החינוך הגדול ביותר בקליפורניה והשני בגודלו בארה"ב.
במסגרת מדיניות זו, על כלל התלמידים הזכאים להתחסן (בשלב זה בני 12 ומעלה) להוכיח שהם קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת עד ה-21 בנובמבר, ואת זריקת החיסון האחרונה עד ה-19 בדצמבר. כמו כן, כלל המורים ועובדים נדרשים להיות מחוסנים 'באופן מלא' (שבועיים או יותר ממועד קבלת זריקת החיסון האחרונה) על מנת להמשיך במקום עבודתם.
עוד לפני הכרזת המושל בשבוע שעבר, שני משרדי חינוך נוספים - אוקלנד וסן דייגו - החליטו ליישר קו ולהורות על חובת חיסונים לתלמידים.
למען הסר ספק, שיעור המתחסנים בקליפורניה הוא מהגבוהים ביותר מבין מדינות ארצות הברית. 84.4% מתושבי קליפורניה בני 12 ומעלה הספיקו לקבל לפחות זריקת חיסון אחת, ואילו קרוב ל-70% מקבוצת הגיל הנ"ל מחוסנים 'באופן מלא' (לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, CDC, מושג זה מתייחס לכל מי שקיבל את זריקת החיסון האחרונה לפני שבועיים או יותר).
לעומת זאת, רק 63.5% מתושבי המדינה בני 12 עד 17 קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת.
צעיר מתחסן בקליפורניה, מוקדם יותר השנה (צילום: Getty Images)
כזכור, עם פרוץ משבר הקורונה במרץ 2020, קליפורניה הפכה למדינה האמריקאית הראשונה שהכריזה על מדיניות 'הישארו בבתים' - במסגרתה כלל התושבים התבקשו שלא לצאת מהבתים, מלבד לסידורים הכרחיים כגון רכישת מזון או הגעה למקום העבודה. בתוך שבועות אחדים, יותר מארבעים מדינות בארה"ב הורו על מדיניות דומה.
קליפורניה אף הצטרפה לשורה ארוכה של מדינות שבהן הוכרזה חובת חיסונים עבור עובדים במערכת הבריאות.
על אף שקליפורניה היא אחת מהמדינות הכי ליברליות בארצות הברית, חשוב לזכור שישנם מיליוני תושבים שאינם מסכימים עם מדיניות המושל. ולמרות זאת, נדמה שהמושל ניוסאם קיבל רוח גבית מהבחירות שנערכו בחודש שעבר.
בבחירות החוזרות, שהתקיימו בעקבות הנחיות הקורונה שפרסם המושל בשנה שעברה, ובפרט סגירתם של עסקים רבים במדינה. עם זאת, נדמה שהזעם הציבורי בעיקר נובע מכך שניוסאם תועד כשהוא סועד במסעדה יוקרתית בשיא המשבר.
בהתאם לחוק בקליפורניה, כדי להדיח את המושל צריך ש-50% מהמצביעים יתמכו במהלך. בפועל, ניוסאם הביס את יריביו הרפובליקניים הרבים וגרף 62.1% מהקולות, וזאת לעומת פחות מ-38% שבחרו להדיחו.
ככל הנראה, המושל רואה בניצחון המוחץ בבחירות כתמיכה נרחבת במדיניות הקורונה.
מדיניות המושל זכתה לרוח גבית בבחירות בחודש שעבר (צילום: AP)
כאמור, ההכרזה על חובת החיסונים בבתי הספר מגיעה במקביל לכך שתחלואת הקורונה בקליפורניה יורדת.
מנתוני מחלקת בריאות הציבור בקליפורניה עולה כי בשבוע שעבר אובחנו, בממוצע, כ-6,350 נשאים חדשים בכל יום. שיעור הבדיקות החיוביות במדינה המוזהבת עומד על כ-2.8%, ובמחלקת בריאות הציבור ציינו כי שני הנתונים ירדו ב-50% מאז אמצע חודש אוגוסט. בנוסף, מספר המאושפזים בבתי החולים ירד ב-40% במהלך ששת השבועות האחרונים.
על אף המגמות החיוביות, כאמור, חובת החיסונים בבתי הספר ברחבי המדינה תיכנס לתוקף במהלך החודשים הקרובים. לא ברור אם ירידה נוספת בתחלואת הקורונה עשויה לגרור שינויים לחובת החיסונים, ונדמה שהמדיניות בכל מקרה תיכנס לתוקף בתחילת 2022.
השאלה הגדולה ביותר - לא רק מבחינת בתי הספר - תהיה האם תחלואת הקורונה תזנק בחורף הקרוב, בדיוק כפי שקרה בשנה שעברה (בפרט בסמוך לחג ההודיה וחג המולד), או שמא המגמה הנוכחית דווקא תישמר ותאפשר לצמצם בכמות המגבלות החלות על התושבים.