כבר דווח רבות על עלייה בפשעי השנאה כלפי אסייתים בעקבות התפרצות מגפת הקורונה, אך בשנה וחצי האחרונות נרשם גם זינוק באלפיה, בעיקר במקומות העבודה.
(צילום: Shutterstock)
בחודש אוקטובר אשתקד, נערך סקר באוסטרליה, בו 66.4% מהאסייתים האוסטרלים שענו על השאלות דיווחו כי הם חווים אפליה במקום העבודה, מה שציין עלייה של 15% בשישה חודשים. באותה תקופה, על פי נתונים של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, כמות החולים החמירה, כאשר המספרים עלו מ-4,862 ל-27,109 מאומתים בין אפריל לאוקטובר 2020.
אוסטרלים אסיאתים טענו גם כי הם סבלו מקיצוץ לא פרופורציונלי בשעות העבודה, ש"הייתה יותר מפי שניים מהירידה" שנרשמה עבור שאר האוכלוסייה. כך על פי חוקרים מהאוניברסיטה הלאומית האוסטרלית, שציינו כי קיימים "מגוון הסברים אפשריים" לפער, כולל "אפליה של אוסטרלים אסייתים במקום העבודה".
בבריטניה, שיעור התעסוקה בקרב סינים ירד ב-4.6% בין הרבעות הראשון לשני בשנת 2020 - כמעט פי שלושה מירידות שחוו קבוצות אתניות אחרות, כך על פי נתונים של הממשלה.
"סביר להניח שהייצוג הגבוה של סינים ומזרח אסייתים בסקטור התיירות שנפגע קשה הוא חלק מהסיבה, אבל גם אפליה ישירה על ידי מעסיקים עשויה לשחק תפקיד" במקרים אלו, אמרה פרנסס אוגרידי, מזכירת הקונגרס של איגוד המסחר הבריטי.
לדפוסים אלה יכולות להיות השלכות ארוכות טווח, במיוחד מכיוון שרוב העולם עדיין שקוע בקשיים כלכליים כתוצאה מהמגפה. באזורים רבים בארצות הברית, אמריקנים אסייתים כבר נפגעו באופן אנוש ממשבר התעסוקה ומתמודדים עם אבטלה קשה.
מיה, פתולוגית דיבור וייטנאמית אמריקנית, טיפלה באופן אישי בילד, אך בסתיו שעבר האמא הודיעה לה כי היא תפסיק לשלוח את בנה אליה. "אני לא יכולה, כי האנשים שלך הביאו את הנגיף הזה, והבן שלי לא יכול לחבוש מסכה", מיה ציטטה את האם.
לדבריה, כמה חודשים לפני כן, תלמיד אחר שלה אמר לה שהוא לא מרגיש בנוח להגיע למשרד שלה כי הוא מפחד שהיא תעביר לו את "המחלה". מיה, המזדהה בשם בדוי, אמרה כי "בכנות, זה גורם לי להיות עצובה מאוד. זה לא קשור ליכולות המקצועיות שלי, הכל בגלל איך שאני נראית או מהשם שלי".
ג'ושוע גריסה, שנולד להורים קוריאנים ואומץ על ידי משפחה אמריקנית מקנטקי, עבד כנציג שירות לקוחות בסטארט-אפ אופנה בלוס אנג'לס באביב שעבר, כאשר שיחות רבות החלו להגיע ו"ביקשו מאיתנו לבטל הזמנות. לקוחות היו מתקשרים על בסיס יומי ומתלוננים שהם לא רוצים יותר את הפריטים שלנו, בידיעה שהם מגיעים מאסיה. הם השתמשו בתירוצים שהאסייתים אחראים למגפה, כמו גם בייצור מוצרים מזויפים".
סומי, מהגרת ויאטנמית שחיה בקולורדו כמעט עשור, סיפרה לרשת סי.אן.אן באופן אנונימי כי היא עובדת לילות כפקידה בחנות קמעונאית. "אני מסרבת לעבוד במהלך שעות היום, מכיוון שיש לקוחות שכאשר הם מבקשים ממני עזרה, הם מאוד גסים כלפי בגלל המבטא שלי", אמרה.
"בחנות שבה אני עובדת יש מנהלת חדשה, והיא מסרבת לדבר איתי. היא אפילו לא תגיד שלום לי או לאישה הוויאטנמית האחרת שעובדת איתי", אמרה סומי, שמפחדת להזדהות בשמה המלא מחשש לנקמה ממקום עבודתה. היא הוסיפה שבכל פעם שהיא ניגשת למנהלת, זו מתעלמת ממנה באופן בוטה.