האם יש קשר בין תומכי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ לכך שקנדה ובריטניה מנצחות את ארצות הברית במירוץ החיסונים? רשת סי.אן.אן ניתחה מספר סקרים ונתונים, ומצאה קשר בין הדברים.
(צילום: Getty Images, Shutterstock)
סקר של 'נאגוס רייד' מקנדה מצא כי 86% מהקנדים בני 18 ומעלה, קיבלו או מעוניינים לקבל חיסון נגד הקורונה בהקדם האפשרי. אותו סקר הראה כי רק 8% מהמבוגרים הקנדים אינם רוצים לקבל את הזריקה. הנתונים הללו תואמים למציאות בשטח – הקנדים מונעים להתחסן הרבה יותר מאשר האמריקנים.
רק לפני חודשיים, פחות מחמישה אחוזים מהקנדים התחסנו באופן מלא נגד הקורונה. במקביל, באותה תקופה, כ-40% מהאמריקנים התחסנו. כיום, קצת פחות מ-50% מתושבי ארה"ב קיבלו את שתי הזריקות, בעוד שקצת יותר מ-50% מהקנדים התחסנו בשתי המנות.
בקרב האוכלוסייה המבוגרת, יותר מ-80% מהקנדים התחסנו לפחות עם זריקה אחת, בעוד שארה"ב עדיין לא הגיעה ל-70%. תופעה דומה ניתן לראות גם בבריטניה, בה יותר מ-50% מהאוכלוסייה כבר מחוסנת באופן מלא.
אחת הסיבות, לפי ניתוח של סי.אן.אן, מדוע קנדה עקפה את ארצות הברית היא הקיטוב הפוליטי, אשר ממלא תפקיד במי התחסן ומי לא.
בסקר 'נאגוס רייד' עלה כי 85% מהמבוגרים שהצביעו למפלגת המרכז-שמאל הליברלית ב-2019, חוסנו לפחות פעם אחת.
אחוזים אלו נראים דומים לנתונים מארה"ב, עבור הדמוקרטים והפרוגרסיבים. בסוף יוני, סקר אמריקני פרסם כי 88% מאלה שהצביעו לג'ו ביידן בבחירות 2020, אמרו שהם התחסנו. סקר של סי.בי.אס הראה כי 84% מתומכי ביידן התחסנו לפחות חלקית, וסקר של 'פוקס ניוז' ביוני הראה 81 אחוזים.
אך ההבדל בין שתי המדינות מתברר יותר כאשר בוחרים את השמרנים. בקרב המבוגרים תומכי המפלגה השמרנית בבחירות 2019 בקנדה, 69% מהתומכים קיבלו מנת חיסון אחת לפחות. הנתונים האלה גבוהים יותר מבארה"ב, אשר שם 52% מתומכי טראמפ קיבלו מנה אחת בממוצע.
הפגנה נגד החיסונים (צילום: Getty Images)
כאמור, דפוסי החיסון בארצות הברית נבדלים לא רק מקנדה, אלא גם מבריטניה.
אזורים שהיו בעלי סיכוי גבוה יותר לתמוך במפלגה השמרנית בבחירות הכלליות בשנת 2019, יש שיעור חיסונים גבוה יותר מאשר באזורים בהם התמיכה הייתה נמוכה יותר.
סי.אן.אן בחנה את 533 מחוזות הבחירה באנגליה ואת נתוני החיסונים עד ה-18 ביולי.
במחוזות הבחירה שבהם השמרנים הצליחו טוב יותר, כ-90% מכלל המבוגרים בממוצע קיבלו לפחות מנה אחת. במחוזות הבחירה בהם אחוזי ההצבעה לשמרנים היו נמוכים יותר, כ-83% מהמבוגרים קיבלו לפחות מנה אחת.
בארצות הברית ההבדלים מחריפים. כ-74% מהאוכלוסייה הבוגרת קיבלה לפחות מנת חיסון אחת – ב-19 מדינות בהן בידן זכה. זה לעומת 59% במדינות בהן הוא הפסיד.
על פי הניתוח, ייתכן שההבדלים בין ארה"ב לבריטניה נובע על רקע זהותו של ראש הממשלה המכהן. כלומר, רה"מ הבריטי, בוריס ג'ונסון, הוא חבר המפלגה השמרנית, ולכן סביר יותר כי השמרנים ילכו אחר הוראות המנהיג שלהם.
זאת למרות שראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הוא חבר המפלגה הליברלית אך פער החיסונים בין תומכי המפלגות אינו גדול כמו בארה"ב.
יתר על כן, הפער בקבלת החיסונים בארה"ב ניכר גם כאשר טראמפ היה נשיא ותמך בזריקות, כך שזו לא רק רטוריקה של הנמצא בשלטון.
אך יש לציין כי הפער המפלגתי הוא לא הסיבה היחידה שבגללה ארה"ב נמצאת בפיגור בקצב החיסונים. לדוגמה, שיעור החיסונים בקרב צעירים מתחת לגיל 30 גבוה בהרבה בקנדה ובבריטניה מאשר בארה"ב. ישנם גם פחות תושבים שחורים והיספנים בקנדה ובבריטניה, אשר נוטים פחות להתחסן בארה"ב.
אם ארצות הברית הייתה דומה לשתי המדינות האחרות ביחס לשיעורי החיסון לפי גיל, גזע ומוצא אתני, הפער המפלגתי בחיסונים יכול היה להיות גדול יותר מכיוון שצעירים וקבוצות מיעוט נוטים להיות יותר דמוקרטים.