עשרות אלפי בני אדם יצאו להפגין נגד הגבלות קורונה במוקדים מרכזיים בכמה מדינות ברחבי העולם, כולל צרפת ואסוטרליה, בעוד כוחות המשטרה ירו גז מדמיע וזרנוקי מים כדי להדוף את המפגינים.
הפגנה בפריז, צרפת (צילום: רויטרס)
בצרפת, על פי הערכות, כ-160 אלף בני אדם יצאו לרחובות ברחבי המדינה כמחאה על החלטתו של הנשיא עמנואל מקרון וממשלתו, שיצמצם באופן דרסטי את הגישה למסעדות ולאזורים ציבוריים עבור אנשים לא מחוסנים על ידי חיוב הצגת הוכחת התחסנות.
"חופש, חופש", קראו המפגינים בצרפת, כאשר חלקם נושאים כרזות המכנות את הנשיא "רודן". כמו גם, "חברות התרופות מגבילות את החופש", או "לא לתעודת הבושה". המחוקקים בסנאט הצרפתי דנו בהצעת החוק אתמול, לאחר שהבית התחתון בפרלמנט אישר את החוק.
זאת ברקע התפרצות מחודשת של הנגיף, עם כ-20 אלף מאומתים חדשים מדי יום, כאשר הממשלה מנסה להאיץ את מבצע החיסונים כדי להגן על האוכלוסיות החלשות ובתי החולים, ולהימנע מהגבלות חדשות. מרבית המבוגרים בצרפת חוסנו לחלוטין.
תוכנית דומה, המכונה "המעבר הירוק", עוררה הפגנות זועמות ברחבי איטליה. ברומא, נאפולי וטורינו, אלפי מפגינים קראו ל"חופש" ונגד "דיקטטורה". התוכנית צפויה להיכנס לתוקפה בתחילת חודש אוגוסט, בעוד כשבוע, ותמנע מאנשים לא מחוסנים לאכול במסעדות, לבקר בבתי קולנוע ופעילויות ציבוריות אחרות.
גם בעיר הבירה לונדון, אלפים יצאו לרחובות כמחאה נגד מה שהם מתארים 'שחיקה של החירויות האזרחיות שלהם'.
המפגינים טוענים כי אפליקציית המעקב של ממשלת בריטניה מגבילה את חופש התנועה שלהם, כאשר למעלה מ-600 אלף אנשים נאלצו להיכנס לבידוד רק בשבוע אחד החודש הזה. ההפגנות מתרחשות שבוע לאחר ביטול מרבית מגבלות הקורונה באנגליה, צעד שנוי במחלוקת לאור הזינוק החד במספר המאומתים החדשים.
היידי לארסטון, פרופ' לאנתרופולוגיה, מדעי סיכונים והחלטות במחלקה לאפידימיולוגיה בלונדון, אמרה לרשת אל-ג'זירה כי תעודות המעבר הירוקות הן "הגיוניות מאוד". "באופן אירוני, מי שרוצה את החירות שלו, החיסון יכול לאפשר לו את זה", הוסיפה.
גם באוסטרליה, שנחשבה לאחת המדינות הבטוחות בתחילת המגפה, נערכו מספר הפגנות. עשרות מפגינים נעצרו לאחר צעדה שלא קיבלה אישור ברחובות סידני, העיר הגדולה באוסטרליה. המשתתפים צעקו "חופש" ונשאו שלטים עליהם נכתב "אוסטרליה, תתעוררי" ועוד.
הפגנה בסידני, אוסטרליה (צילום: איי.אף.פי)
ראש ממשלת ניו סאות' ווילס, מדינה במזרח אוסטרליה המאוכלסת ביותר בישבת, אמרה כי היא "מאוד נגעלת" מהמפגינים, "שהפעילות שלהם היא אנוכית ופגעה בביטחון של כולם". כ-100 קנסות חולקו בהפגנה ושבעה בני אדם נעצרו.
גם אזרחי יוון מתנגדים לחוקים וההגבלות החדשים, וכ-5,000 איש הפגינו אתמול באתונה כשהם מניפים כרזות עם ססמאות כמו "אל תיגעו בילדים שלנו".
המחאה הגדולה, השלישית במספר נגד ממשלת יוון, התקיימה בגין חובת חיסונים לעובדי שירותי הבריאות וצוותי הסיעוד. ההפגנות ביוון בדרך כלל שלוות, אבל הפעם הן הפכו לאלימות כשמפגינים זרקו בקבוקי תבערה אל עבר כוחות הביטחון, שהגיבו בפריסת תותחי מים וגז מדמיע.
יוון דיווחה עד כמה על כ-475 אלף חולי קורונה מתחילת המגפה, ויותר מ-12 אלף מתים. רק 45% מתושבי יוון התחסנו לחלוטין נגד הוירוס.
הפגנה באתונה, יוון (צילום: רויטרס)