מספר נשאי נגיף הקורונה בארה"ב הוכפל במהלך השבועיים האחרונים, ולדעת רופאים ומומחים לבריאות הציבור המדינה נמצאת בתחילתו של הגל הרביעי של המגפה העולמית.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
מצד אחד, קשה לומר בדיוק כיצד ייראו החודשיים הקרובים גם אם התחלואה תמשיך לעלות. מצד שני, אפשר לראות שמדינות אחרות שחוות גל רביעי - למשל אנגליה - רושמות עליות חדות במספר הנשאים, אך מספר המאושפזים ומקרי המוות כתוצאה מהידבקות בקורונה דווקא נשארים ברמה יחסית נמוכה.
נדמה כי בגלים הראשונים, נגיף הקורונה היכה בכל התושבים. לעומת זאת, בגלל שיעור המתחסנים הגבוה בארה"ב, ההערכות הן שמי שייפגעו בצורה הקשה ביותר הם אלו שאינם מחוסנים, ביניהם ילדים. יתרה מכך, אם המצב יחמיר והתחלואה תזנק באופן משמעותי, יתכן שגם האנשים הפגיעים ביותר בקרב המתחסנים - למשל מבוגרים ובעלי מחלות רקע - ייפגעו אף הם.
"היות שמרבית התושבים מחוסנים, לא סביר שנחזור למצב שראינו בינואר, ובו גלים של מאות אלפי נדבקים בארה"ב", מסביר ד"ר דיוויד דאודי, מומחה למחלות זיהומיות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"לדעתי אנחנו נחיה ב-2 עולמות", הצהיר ד"ר לואיס אוסטרובסקי, מומחה למחלות זיהומיות ובכיר באוניברסיטת טקסס ביוסטון, "אחד של אנשים מחוסנים ואחד של הבלתי מחוסנים".
מרבית הנשאים החדשים נדבקים בווריאנט דלתא (המוטציה שהגיעה מהודו), אך שלושת החיסונים שמאושרים לשימוש בארצות הברית - פייזר, מודרנה וג'ונסון אנד ג'ונסון - מספקים הגנה ונמצאו כיעילים כנגד הווריאנט.
יתרה מכך, כ-99% מחולי הקורונה שמאושפזים כעת בבתי החולים ברחבי המדינה הם נשאי הווריאנט: "כמעט כל המטופלים שאני רואה הם כאלה שמתחרטים שהם לא ניגשו להתחסן", מסבירה ד"ר אוסטרובסקי.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
למרות העלייה בתחלואת הקורונה, במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) לא מתכוונים להורות על מגבלות כלשהן בשלב זה. עם זאת, מספר רשויות מקומיות כבר החליטו לפעול בנושא.
כך לדוגמה, אתמול (חמישי) נודע שמחלקת בריאות הציבור בלוס אנג'לס הודיעה על החזרת חובת המסכות בחללים סגורים, גם לתושבים המחוסנים, וזאת על רקע הזינוק בתחלואת הנגיף.
בהודעת מחלקת בריאות הציבור נמסר כי המדיניות החדשה תיכנס לתוקף כבר מחר, בשעה 11:59 בלילה ביום שבת: "כמחוז שבו מיליוני אנשים מתגוררים בו, אנחנו לא נמצאים במקום שבו עלינו להיות", מסר אמש ד"ר קצין הבריאות של המחוז, "האופציה השנייה - להמתין ולא לבצע שינויים כלשהם - לא ריאלית בהתאם למצב כיום".
עוד הסביר ד"ר דיוויס כי ביממה האחרונה אובחנו 1,537 נשאים חדשים - זינוק של 83% בתוך שבוע בודד: "עד שלא נראה שהתחלואה שוב יורדת, מדיניות המסכות תישאר בתוקף", הוא אמר והוסיף, "חבישת המסכות בחללים סגורים צריכה לחזור להיות שגרתית עבור כולם, ללא כל קשר לשאלה האם הם קיבלו את החיסון או לא".
הודעת מחלקת בריאות הציבור בלוס אנג'לס
הבוקר (שישי) ד"ר דיוויס אף ביקש מתושבי לוס אנג'לס לשקול מחדש נסיעות וחופשות שתוכננו למדינות שבהן תחלואת הקורונה מזנקת, ביניהן נבאדה ופלורידה - שני יעדים תיירות פופולריים ביותר.
"אנחנו ממליצים לכולם, אך בייחוד לכאלה שלא קיבלו את אחד מהחיסונים לקורונה, לשקול מחדש חופשות למדינות שבהן מספר הנשאים החדשים שאותרו בשבוע החולף גבוה במיוחד", הצהיר ד"ר מונטו דיוויס, קצין הבריאות של המחוז, "מדובר במדינות כמו השכנה שלנו נבאדה, פלורידה, מיזורי, ארקנסו, לואיזיאנה ועוד".
חמש המדינות שהוזכרו ע"י ד"ר דיוויס הן חמש המדינות שבהן נתון זה - מספר הנשאים החדשים בשבוע החולף על כל 100 אלף תושבים - הוא הנמוך ביותר בארה"ב.