פייסבוק פיטרה 52 עובדים בגין שימוש לרעה בגישתם לנתוני המשתמשים ברשת החברתית – כולל גברים שהשיגו נתוני מיקום של נשים בהן היו מעוניינים, ועקבו אחריהן.
(צילום: Getty Images)
באמצעות הגישה שלהם לנתוני המשתמשים דרך המערכות הפנימיות של פייסבוק, הצליחו מתכנתים לצפות במיקומים של נשים, בהודעות פרטיות, בתמונות שנמחקו ועוד.
במקרה אחד שתואר, מהנדס פייסבוק היה בחופשה עם אישה באירופה. בשלב כלשהו השניים הסתכסכו, והאישה רצתה זמן לבד. באמצעות גישתו לנתוני פייסבוק, המתכנת עקב אחריה אל מלונה החדש והתעמת איתה.
במקרה אחר, מהנדס השתמש בנתונים מהרשת החברתית כדי לגלות שאישה בה הוא מעוניין מבקרת באופן קבוע בפארק דולורס בסן פרנסיסקו – ואז השתמש במידע כדי להגיע לשם ולמצוא אותה.
רוב המהנדסים שהשתמשו במידע היו גברים שחיפשו נשים אותן רצו, אך רובם לא עקבו אחריהן פיזית. כך עולה מתוך ספר של כתבי 'הניו יורק טיימס', שירה פרנקל וססליה קאנג.
52 העובדים הללו פוטרו בגין העבירות המדוברות בשנת 2014 ו-2015. אך לפי הודעת קצין הביטחון הראשי של פייסבוק דאז, אלכס סטמוס, ייתכן שמאות עובדים אחרים שביצעו את אותה עבירה חלפו מתחת לרדאר.
מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, היה מוטרד כשגילה את האופן שבו העובדים בחברה שלו משתמשים במידע, ושאל מדוע אף איש בחברה לא העלה בדעתו לצמצם את הגישה של המתכנתים לנתונים כאלה. אבל צוקרברג עצמו היה זה שתכנן את מערכת הגישה לנתונים של החברה, וסירב לשנות אותה עם צמיחתה של פייסבוק. כך עולה מהספר.
"בתקופות שונות בהיסטוריה של פייסבוק היו מסלולים שיכולנו לקחת, החלטות שיכולנו לקבל, שהיו מגבילות או אפילו מצמצמות את הגישה לנתונים שאספנו", אמר אחד העובדים הוותיקים בחברה לפרנקל וקאנג. "אבל זה היה מנוגד לדנ"א של מארק. עוד לפני שהצגנו בפניו את האפשרויות האלה, ידענו שזו לא תהיה הדרך שהוא יבחר", הוסיף.
"תמיד היה לנו אפס סובלנות לנושאים כאלה ופיטרנו כל עובד שאי פעם נמצא ניגש לנתונים שלא בסמכותו", אמר דובר פייסבוק בהצהרה. "מאז 2015, המשכנו לחזק את הפרוטוקולים להכשרת העובדים שלנו, להגביר גילויי התעללות ולמנוע אותם. אנו ממשיכים גם להפחית את הצורך במהנדסים לגשת לסוגים מסוימים של נתונים בזמן שהם פועלים לבנות ולתמוך בשירותים שלנו".