המחאה בקובה מסלימה כאשר אלפי תושבים יוצאים לרחובות ומוחים נגד המשטר הקומוניסטי, ובהאיטי המצב עשוי להתנפץ בכל רגע אחרי שבשבוע שעבר נשיא המדינה נרצח ביריות. לכן, בארצות הברית חוששים כי חוסר היציבות במדינות הללו יביאו לגל מהגרים לא חוקיים שיסתננו אל תוך שטח ארצות הברית.
(צילום: Getty Images)
השר לביטחון הפנים האמריקני, אלחנדרו מיורקאס, שלח אתמול (שלישי) אזהרה חמורה לתושבי קובה והאיטי שחושבים לברוח מהתסיסה המתמשכת ואמר: "אל תחשבו על זה אפילו".
"הזמן אף פעם לא מתאים לניסיון הגירה דרך הים", אמר מיורקאס במהלך מסיבת עיתונאים. "למי שמסכן את חייו כך, לא כדאי לקחת את הסיכון הזה. הרשו לי להיות ברור: אם אתם בוחרים להגיע דרך הים, אתם לא תגיעו לארצות הברית".
מיורקאס, שמשפחתו נמלטה מקובה לארצות הברית בעקבות עלייתו של פידל קסטרו לשלטון, הוסיף כי כל הפליטים לעתיד שיאותרו על ידי משמר החופים או כל רשות אכיפת חוק אמריקנית אחרת, יוחזרו לארץ מוצאם. עוד הוסיף השר כי פליט שיכול לספר "חשש מבוסס לרדיפה או עינויים" ממדינת מוצאו, יופנה למדינות אחרות ליישוב מחדש. "הם לא ייכנסו לארצות הברית", אמר.
השר לביטחון הפנים הוסיף כי מסתננים דרך הים צריכים לחשוש לחייהם גם ממזג האוויר, ולא רק מאנשי האכיפה האמריקנים. "מהגרים שמנסים להיכנס לשטח ארצות הברית דרך הים, מסכנים את חייהם באופן קיצוני", אמר. "מימי מיצרי פלורידה והקריביים מסוכנים, במיוחד כעת שנכנסו לעונת ההוריקנים. אנשים ימותו. המעבר מסוכן והים לא סלחני".
האיטי, כאמור, נמצאת במצב מאוד רגיש ונפיץ לאחר שבשבוע שעבר נשיא המדינה, ז'ונבל מואיז בן ה-53, נרצח ביריות על ידי מתנקשים שהגיעו לביתו הפרטי. הם טענו כי הם סוכנים של מנהל אכיפת הסמים האמריקני, ואז ירו בו ובאשתו, מרטין מואיז בת ה-47, שנפצעה אנושות. 23 בני אדם נעצרו, קולומביאנים והאיטים, וגם תושבים אמריקניים – ביניהם איש עסקים מפלורידה שניהל את המבצע במטרה לתפוס את הנשיאות.
(צילום: Getty Images)
בקובה המצב מחריף עם הימים. ביום ראשון יצאו אלפי קובנים לרחובות במפגן נדיר נגד השלטון הקומוניסטי, תוך קריאת סיסמאות כמו "חופש", "מספיק", "התאחדו". הרשויות במדינה השביתו את שירות האינטרנט על מנת למנוע התפשטות תמונות מההפגנות ולעצור שיח ברשתות החברתיות.
מדובר במחאה הגדולה ביותר זה עשרות שנים – מה שגרם לנשיא קובה להגיד על האזרחים שהם מנסים לבצע "הפיכה". קובה עוברת משבר כלכלי קשה מאוד, לצד עלייה חדה בתחלואת הקורונה, וזאת בעקבות סנקציות שהטילה עליה ארצות הברית בתקופת ממשל טראמפ.
ממשל ביידן הביע תמיכה בתושבי קובה הקוראים לשינוי ודורשים זכויות אדם בסיסיות. הוא כינה את ההפגנות "מדהימות" ו"קריאה לחופש". "העם הקובני דורש את חירותו מהמשטר הסמכותני. אני לא חושב שראינו מחאה כזאת הרבה מאוד זמן", אמר.
תושבי טמפה שבפלורידה יצאו אתמול למפגן תמיכה בקובנים ונגד הממשל הקומוניסטי, והמשתתפים פנו לביידן בבקשה לנקוט עמדה נחרצת יותר בנושא. "איפה ביידן?", צעקו המפגינים האמריקנים.