נשיא ישראל יצחק הרצוג ונשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, דיברו אתמול (שני) בשיחת טלפון נדירה, אשר עשויה לסמן התרכחות ביחסים הקפואים בין המדינות, אשר היו בעבר בעלות ברית קרובות.
הרצוג וארדואן (צילום: AP)
השיחה בין שני הנשיאים התקיימה ביום שני לאחר שארדואן שוחח עם יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס. במהלך השיחה, ארדואן אמר לעבאס כי טורקיה "לא תשאר בשקט אל מול דיכוי הפלסטינים על ידי ישראל". כך לפי ההודעה שנמסרה ממשרדו של הנשיא הטורקי.
אך בשיחתו עם הרצוג, נשיא טורקיה הדגיש את "החשיבות הגדולה" של הקשרים בין אנקרה לירושלים, על מנת לשמור ולהבטיח את הביטחון והיציבות במזרח התיכון. כמו כן, השניים שמו דגש על חשיבות המשך הדיאלוג, למרות חילוקי הדעות.
מלשכתו של הרצוג נמסר כי השניים אמרו ש"דיאלוג מתמשך למרות כל חילוקי הדעות" הוא חשוב, במיוחד לקידום צעדים לקראת פיתרון שתי מדינות, לישראל ולפלסטינים. כמו כן, ממשרד הנשיא הטורקי נמסר כי קיים פוטנציאל חזק לשיתוף פעולה בין המדינות, בתחומים הכוללים אנרגיה, תיירות וטכנולוגיה.
למרות השיחה הנדירה בין השניים, כבר תקופה נראה שטורקיה מנסה לצאת מהגישה האנטי ישראלית שנקטה. בסוף השנה שעבר, ארדואן הביע רצון לראות את היחסים בין ישראל לטורקיה משתפרים, וזאת לאחר שנים של מחלוקות סביב הקונפליקט הישראלי-פלסטיני.
כאמור, ישראל וטורקיה היו פעם שותפות אזוריות קרובות בעלות ברית חזקה. טורקיה היא המדינה הראשונה עם רוב מוסלמי שהכירה בישראל, אז בשנת 1949. אך היחסים בין השתיים התדרדרו מאוד בעשור האחרון, בעיקר בעקבות אירועי המרמרה.
כזכור, בשנת 2010 יצא משט מטורקיה לעזה עם עשרות פעילים פרו פלסטינים, וזאת למרות שלא קיבלו אישור. כוחות צה"ל השתלטו על אוניית המרמרה, ובמהלך מאבק בין הצדדים נהרגו עשרה פעילים טורקים.
בעקות האירוע, הקשרים בין ישראל לטורקיה נותקו לחלוטין. הם חודשו בשנת 2016, אך היחסים החמירו שוב במאי 2018 – וזאת בעקבות הסלמה בדרום שהגיעה על רקע החלטת נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, להעביר את שגרירות ארה"ב בישראל אל עיר הבירה ירושלים.