צבא סין אמר כי הוא "גירש" ספינת מלחמה של ארצות הברית, שלטענתו נכנסה באופן לא חוקי לשטח הימי הסיני בסמוך לאיי פאראסל, אזור הנמצא במחלוקת, וזאת ביום השנה קביעת בית המשפט הבינלאומי בהאג כי לבייג'ינג אין כל בעלות על ים סין הדרומי.
(צילום: חיל הים האמריקני)
אוניית USS Benfold נכנסה למימי פאראסל ללא אישור ממשלת סין, תוך שהיא מפרה באופן קשה את הריבונות של סין ומערערת את יציבותו של ים סין הדרומי. כך נמסר מפיקוד הזירה הדרומית של צבא סין. "אנו קוראים לארצות הברית להפסיק באופן מיידי את הפעולות הפרובוקטיביות האלה", מסרו.
בהצהרה, חיל הים האמריקני אמר כי לאונייה 'בנפולד' יש "זכויות וחירויות ניווט בסביבת איי פאראסל, התואמים את החוק הבינלאומי", ודחה את הטענות הסיניות לפגיעה חמורה בריבונות שלה בטענה שהן "שקריות".
ההצהרה האמריקנית הדגישה כי לכל האוניות יש את הזכות "למעבר תמים", וזאת על פי החוק הבינלאומי, כפי שמשתקפת באמנת חוק הים – ואין צורך בהיתר.
"הפעולה משקפת את המחויבות שלנו לשמור על חופש הניווט ועל השימושים החוקיים בים. ארצות הברית תמשיך לטוס, להפליג ולפעול בכל מקום בו החוק הבינלאומי מאפשר, כפי שעשתה עם 'בנפולד'. שום דבר שסין תגיד אחרת, לא ירתיע אותנו".
איי פאראסל, הנקראים בסין 'שישה', הם מאות איים בים סין הדרומי עתיר המשאבים, כאשר על האזור נלחמו סין, וייאטנם, טייוואן, הפיליפינים, מלזיה וברוניי, בעוד בייג'ניג טוענת לזכויות היסטוריות על האזור. הרפובליקה העממית הסינית השתלטה על השטח, והיא, ויאטנם וטייוואן דורשות אישור או הודעה מוקדמת לפני שספינה צבאית כלשהי מפליגה באזור – כך לפי הצי האמריקני.
ב-12 ביולי 2016, בית הדין בהאג דחה את טענות סין וקבע כי לבייג'ינג אין בעלות היסטורית על האיים. כמו כן, נמסר שסין התערבה בזכויות הדיג המסורתיות של הפיליפינים, והפרה את זכויות הריבון של המדינה על ידי חיפוש נפט וגז ליד ריד באנק.
סין חזרה ואמרה כי היא לא מקבלת את הפסיקה, והמשיכה להרחיב את הנוכחות שלה בין סין הדרומי בחמש השנים האחרונות.
שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר אתמול כי חופש ההפלגה בים הוא אינטרס "מתמשך" של כל המדינות. "אין שום מקום עם סדר ימי מבוסס כללים אשר מאוים יותר מאשר בים סין הדרומי", אמר. "הרפובליקה העממית של סין ממשיכה לכפות ולהפחיד מדינות בחוף בדרום מזרח אסיה, ומאיימת על חופש הניווט הגלובלית והקריטית".
כמו כן, בלינקן חזר על אזהרה לסין, כי התקפה על כוחות בפיליפינים בין סין הדורמי תגרום להפעלת האמנה להגנה הדדית בין ארה"ב לפיליפינים, אשר נחתמה בשנת 1951.
"אנו קוראים לקהילה הציבורת לעמוד בהתחייבותה על פי החוק הבינלאומי, ולהפסיק את התנהגותה הפרובוקטיבית ולנקוט בצעדים כדי להרגיע את הקהילה הבינלאומית, שהיא מחויבת לסדר ימי מבוסס כללים המכבד את זכויות כל המדינות, גדולות וקטנות כאחד", הוסיף.