בעוד המתיחות בין ארצות הברית לסין מתגברת, ועולה השאלה האם אנו בעיצומה של מלחמה קרה, קבוצות פרוגרסיביות חוששות שהתוצאה תביא לחוסר שיתוף פעולה במשבר האקלים והתחממות כדור הארץ.
נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: איי.אף.פי)
למעלה מ-40 קבוצות פרוגרסיביות שלחו אתמול (רביעי) מכתב לנשיא ג'ו ביידן ולמחוקקים, בקריאה לתעדף את שיתוף הפעולה עם סין בנוגע לשינויי האקלים, ולשנות את גישת העימות האמריקנית עם סין בנושאים כמו גינוי בייג'ינג על הונג קונג ומעצר כפוי של מוסלמים.
הדיון סביב הנושא נמשך זה מספר חודשים בין הדומקרטים הפרוגרסיבים, הטוענים ששת"פ בנושא שינויי אקלים צריך להיות מתועדף מעל התחרות עם סין, לבין דמוקרטים מתונים שחושבים שהממשל יכול לעשות את שני הדברים במקביל. ככל שממשל ביידן מגבש את האסטרטגיה שלו כלפי המפלגה הקומוניסטית, וכשהחקיקה נגד סין עוברת דרך הקונגרס, ההתגוששות הפנימית במפלגה הדמוקרטית עשויה להגדיר את מערכת החיסים בין המדינות לשנים הבאות.
הארגונים הפרוגרסיבים, כולל תנועת הזריחה ואיגוד המדענים המודאגים, "קוראים לממשל ביידן ולכל חברי הקונגרס להימנע מהגישה העוינת הדומיננטית ביחס ארה"ב לסין, ובמקום זאת לתת עדיפות לרב צדדיות, לדיפלומטיה ולשיתוף פעולה אל מול האיום הקיומי – שהוא משבר האקלים", נכתב. "עתיד כדור הארץ שלנו תלוי בסיום המלחמה הקרה החדשה בין ארה"ב לסין".
"כדי להילחם במשבר האקלים ולבנות כלכלה עולמית הפועלת עבור אנשים שעובדים ביום יום, בארה"ב ובסין כאחד, עלינו לעבור מתחרות אל שיתוף פעולה", הוסיפו.
ממשל ביידן שם במרכז מדיניות החוץ שלו את האתגר מול הפרות אזוריות והפרות זכויות אדם הנעשות במעצמה הקומוניסטית, וזאת במסגרת מאבק בין דמוקרטיה בסגנון אמריקני לסמכותנות בסגנון סיני. המבוי הסתום בין המדינות הביא להקפאת היחסים ביניהן, וסימני פשרה לא נראים קרובים.
הפרוגרסיבים אמרו כי על ביידן להפוך במהירות את המגמה, אחרת הוא יסתכן בכישלון בנושא אחר שנמצא גבוה בסדר העדיפויות של הנשיא – טיפול במשבר האקלים. "כל האג'נדה של ביידן בנושא שינויי אקלים עלולה להיות בסכנה אם הקמפיין שלו נגד סין ימשיך ויגדל", אמר אריק שפרלינג, מנכ"ל ארגון 'רק מדיניות חוץ', שחתם גם על המכתב.
הפרוגרסיבים מנסים כבר תקופה לדחוף לשינוי גישה כלפי סין. בחודש מאי, מחוקקים פרוגרסיבים ו-60 קבוצות אקטיביסטים קראו לנשיא שלא להפוך את סין לברית המועצות של המאה ה-21. "עלינו להבחין בין ביקורת מוצדקת על רקע הפרת זכויות אדם מצד ממשלת סין, לבין מנטליות של מלחמה קרה אשר משתמשת בסין כשעיר לעזאזל לבעיות המקומיות שלנו, ומגדילה את הדמוניזציה לאמריקנים סינים", אמרה אז חברת הקונגרס הפרוגרסיבית אילהאן עומאר.
(צילום: איי.פי)
כמו כן, בשבוע שעבר, כמעט 30 ארגונים הפעילו לחץ על יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ננסי פלוסי, לתמוך בגרסה פחות נוקשה של חקיקה נגד סין.
"אנו זקוקים לגישה אסטרטגית כלפי סין שמעדיפה את הביטחון הלאומי שלנו ואת התחרותיות הכלכלית, תוך יצירת מרחבים לשיתוף פעולה בנושא שינויי אקלים ונושאים גלובלים אחרים. גישה של שיתוף פעולה תחרותי", אמר חבר בית הנבחרים הדמוקרטי, רו חאנה.
דבריו של חאנה עומדים בסתירה מול הגישה הדמוקרטית המתונה, כמו יו"ר ועדת יחסי החוץ רוברט מננדז, הטוענים כי פעולות ממשלת סין חייבות להתמודד עם התנגדות נוקשה מצד ארה"ב. "אין ספק כי סין והמפלגה הקומוניסטית, תחת מנהיגותו של שי ג'ינפינג, אינם דומים לאף אתגר שאמריקה התמודדה אי פעם", אמר מננדז באפריל האחרון.
ממשל ביידן טוען מזה כבר תקופה שהוא יכול לנתק את שיתוף הפעולה בנושא האקלים מהתחרות הגיאופוליטית עם סין. "ברור שיש לנו הבדלים גדולים עם סין", אמר ג'ון קלי, שליחו המיוחד של הנשיא לשינויי אקלים, לעיתונאים בינואר האחרון. "נושא שינוי האקלים לעולם לא יהיה חלק מהסחר. זלא לא הולך לקרות", הוסיף. כראיה, הממשל מבציע על השתתפותה של סין במהלך פסגת האקלים בהובלת ארה"ב באפריל האחרון, שם בייג'ינג נשבעה להפחית את פליטת גזי החממה ולהפחית את הצריכה בפחם.
ועדיין, הפרוגרסיבים לא משתכנעים, מכיוון שהם רואים את המתיחות בין ארה"ב לסין הורסת את המאמץ לטיפול בשינוי האקלים. ביוני, למשל, וושינגטון אסרה על ייבור חומרי פאנל סולארי מחברה סינית בגין טענות לעבודות כפייה.
"שיתוף פעולה עם סין בנושא האקלים לא פוטר את המפלגה הקומוניסטית או את וושינגטון משמירה על זכויות אדם", אמרה קארן אורנשטיין, מנהלת תוכנית האקלים והאנרגיה בארגון 'ידידי כדור הארץ', אך נושאים אלה אינם אמורים להשפיע על מידת ההתמודדות של וושינגטון עם משבר האקלים העולמי במקביל לבייג'נג. מצב החירום האקלימי דורש שיתוף פעולה".