ד"ר אנתוני פאוצ'י, האחראי בבית הלבן במאבק בנגיף הקורונה, התבטא אתמול (רביעי) באופן שעורר סערה ברשתות החברתיות, בעקבות מילים שמבטלות כביכול את החששות של אנשים כלפי חיסונים – הנובעת, לדבריו, מתוך אג'נדה פוליטית בלבד.
ד"ר אנתוני פאוצ'י (צילום: רויטרס)
פאוצ'י העניק ראיון לרשת MNSBC, ודיבר על כמה חשוב שהאמריקנים יתחסנו. לדבריו, חיסונים מגנים במידה רבה על מי שקיבל את שתי הזריקות, כמו גם על בני משפחה והקהילה כולה, והביע תסכול מאלה הממשיכים לסרב להתחסן.
"אתה חייב לשאול: מה הבעיה?", אמר הד"ר, "תתגברו על זה. תתגברו על ההצהרה הפוליטית הזאת. פשוט תתגברו על זה ותנסו להציל את החיים שלכם ושל המשפחה שלכם".
כראש המכון הלאומי לאלרגיה ומחלות זיהומיות לשעבר, פאוצ'י מנסה להציג את עצמו כדמות א-פוליטית, אשר המשימה היחידה שמוטלת עליו היא מניעת מקרי מוות רבים ככל האפשר מהווירוס. תומכיו משבחים אותו על גדולתו והמאמץ, והוא עצמו אמר פעם כי התקפה עליו היא כמו מתקפה על המדע עצמו.
כאמור, ברשתות החברתיות גינו את דבריו של פאוצ'י, וטענו שההערה שלו של "תתגברו על זה", מביעה זלזול באמריקנים שמפקפקים בסמכותו, דבר אשר צריך להיות לגיטימי לחלוטין.
"העצה שלי לפאוצ'י: תתגבר על זה. אם אתה לא רוצה את החיסון, יש לך את הזכות לקבל את ההחלטה הזאת", כתב אחד המגיבים בטוויטר. "ואם אתה כבר מחוסן, לא צריך להיות לך אכפת".
במקביל לדבריו, אוניברסיטת ג'ונס הופקינס הודיעה כי מספר המתים העולמי מנגיף הקורונה חצה אתמול את ה-4 מיליון.
זן הדלתא, שמתפשט פי שניים מגרסאות הקורונה האחרות, מהווה בעיה בעיקר במדינות בהן קצב החיסונים מתעכב וגורם ל"גל מוות", אמר ראש ארגון הבריאות העולמי (WHO), תאודרוס גברה-יסוס.
"וריאנטים זוכים כרגע במירוץ מול החיסונים, בגלל ייצור והפצת חיסונים באופן לא שוויוני", אמר בתדרוך הדו שבועי בז'נבה. "זה לא צריך להיות ככה וזה לא צריך להמשיך ככה".
לשם השוואה, כדי להבין את גודל הטרגדיה, מספר ההרוגים העולמי כתוצאה מהנגיף משתווה בערך למספר ההרוגים בכל קרב מאז 1982, כך לפי הערכות של המכון לחקר השלום באוסלו. כמו כן, המספר גבוה פי שלושה ממספר ההרוגים בתאונות דרכים ברחבי העולם מדי שנה.
מוקדם יותר אתמול, ארגון הבריאות 'פאן אמריקה' (PAHO) הציג נתונים המראים כי ביבשת אמריקה נרשמו שבוע שעבר למעלה ממחצית ממקרי המוות בעולם מקורונה. לפי מנהלת הארגון, הדבר נובע מחוסר שוויון בנגישות לשירותי בריאות בכלל ולחיסונים בפרט.
על פי הנתונים, רבע מהאנשים באמריקה חוסנו לחלוטין, וניתנו לפחות 600 מיליון מנות – אלא שיותר ממחצית מהם הם בשטח ארצות הברית. "אנחנו צריכים לחגוג שאומה שנפגעה כל כך קשה הצליחה להפוך את המגמה, אבל אנחנו לא יכולים לעצום את העיניים אל מול אי השוויון בנגישות לחיסונים", אמרה מנהלת PAHO.
אל סלבדור, הונדורס, פנמה וחלקים מסוימים בגואטמלה, רואים עלייה בקצב ההדבקות, וקובה מדווחת את המספר הגבוה ביותר של מקרים חדשים מאז תחילת המגפה.