נוסעים בטיסת אמריקן איירליינס מצפון קרוליינה לאיי בהאמה נאלצו להעביר לילה בשארלוט, וזאת לאחר שטיסתם נדחתה בעקבות קבוצת צעירים שסירבו לחבוש מסכות ולציית לחוק.
אילוסטרציה
התקרית החריגה התרחשה ביום שני האחרון (סיומו של סוף השבוע של חג העצמאות, אחד הימים העמוסים ביותר בטיסות ובנמלי תעופה בארה"ב).
לפי התקשורת המקומית בשארלוט, הנוסעים הבעייתיים הם קבוצה של כ-30 תלמידי תיכון מבוסטון, שהיו בדרך לחופשה בבירת איי בהאמה - נסאו. הם הגיעו לשארלוט (נמל תעופה המשמש כבסיס של אמריקן איירליינס) כחלק מעצירת ביניים, וטיסתם הייתה אמורה להמריא בשעה 9:30 בבוקר.
אלא שאז נודע על עיכוב של מספר שעות, בגלל תקלה במטוס, ובסופו של דבר הוחלט להעביר את הנוסעים לטיסה חלופית שהייתה אמורה להמריא לקראת שעות הצהריים המאוחרות.
אחד הנוסעים שהורדו מהמטוס, מוקדם יותר השבוע בשארלוט
לפי אמריקן איירליינס, התקרית החלה כאשר הטיסה הייתה על סף יציאה משארלוט. הדלתות כבר נסגרו, וצוות המטוס עבר בין הנוסעים כדי לוודא שכולם חגורים וחובשים מסכות.
בשלב זה, קבוצת הצעירים סירבה לחבוש מסכות ואף החלה להפריע לשאר הנוסעים. דיווח הועבר לקברניט, וזה בתגובה החליט לפתוח את הדלת מחדש ולהורות על הורדת הנוסעים הצעירים. אלא שבפועל המטוס כבר פספס את חלון ההמראות שלו, וכלל הנוסעים נאלצו לרדת מכלי הטיס.
למעלה מ-100 נוסעים קיבלו ואוצ'רים למלונות באזור, והטיסה המריאה לאיי בהאמה למחרת בבוקר. לקבוצת הצעירים התאפשר לעלות על הטיסה למרות התקרית, ובתנאי שהם יחבשו מסכות (דבר שהם אכן הסכימו לעשות).
"כל מה שהם היו צריכים לעשות זה לפעול לפי הכללים, לחבוש מסכה ולשבת במושב שלהם. אבל הם לא הצליחו לעשות את זה מבלי להעיר הערות שלא במקום", סיפרה כריסטינה, נוסעת שהייתה במטוס, "כאחות בבית חולים, מאוד קשה לי לקבל כמה ימים של חופש ולכן אני קצת כועסת כי הם לקחו לי יום מהחופשה".
נמל התעופה בשארלוט (צילום: Shutterstock)
כפי שדיווחנו אתמול, דו"ח של רשות התעופה הפדרלית (FAA) חושף כי רוב התקריות שבהן נוסעים מתפרעים ומתנהגים באלימות נובעות מוויכוחים על חבישת מסכות - בדיוק כפי שקרה בשארלוט השבוע.
כזכור, על אף שחובת המסכות בוטלה במרבית המדינות בארה"ב, נוסעים נאלצים לחבוש מסכות במטוסים ובנמלי התעופה ברחבי המדינה. בחודש ינואר האחרון, זמן קצר לאחר שהחלה להירשם עלייה במספר התקריות בשחקים, ב-FAA הכריזו על מדיניות "אפס סובלנות", במסגרתה צוות המטוס כבר לא מחויב להזהיר את הנוסעים, וניתן להוריד אותם מהמטוסים באופן מיידי.
כעת, הדו"ח החדש חושף כי 75% מהתקריות שאירעו מאז ה-1 בינואר, החלו כוויכוח על סוגיית המסכות. חלק מהתקריות הסתיימו עם הטחת קללות וצרחות מצד הנוסעים - וחלק אף גלשו לעימותים פיזיים (למשל דיילת בחברת סאות'ווסט איירליינס, שהותקפה ונשברו לה 2 שיניים).
בעקבות תקריות אלה (וכחלק ממדיניות האפס סובלנות), ב-FAA החליטו להטיל קנסות עתק על אותם נוסעים מתפרעים. כך לדוגמה, בתחילת השנה הוחלט להטיל קנס בגובה 32,750 דולר כנגד נוסעת שטסה בחברת התעופה ג'ט בלו בחודש פברואר, מהרפובליקה הדומיניקנית לניו יורק. טיסה זו נאלצה לשוב על עקבותיה לאחר שהנוסעת סירבה לחבוש מסכה בהתאם לחוק. כאשר צוות הדיילים ביקש ממנה לחבוש מסכה, היא החלה להשתולל, זרקה לעברם בקבוקי אלכוהול ואף היכתה דיילת.
במקרה נוסף שאירע בטיסת סאות'ווסט איירליינס, נוסע סירב לחבוש מסכות ובתגובה לכך הדיילים ביקשו ממנו לרדת מהמטוס. הוא סירב והחל לתקוף דייל עם תיק שהיה ברשותו. כעת גם הוא נקנס בסכום גבוה - 16,500 דולר. בטיסה נוספת, גם היא של ג'ט בלו, נוסע צפוי להיקנס ב-10,500 דולר לאחר שסירב לחבוש מסכה במהלך הטיסה. אם לא די בכך, הוא גם השתעל על נוסעים אחרים וניגב את האף על שמיכה של חברת התעופה.
"המצב יצא מכלל שליטה", מכריז פול הרת'ורן, דובר התאחדות הדיילים APFA שבו חברים כ-20 אלף דיילים באמריקן איירליינס, "אנחנו מתקרבים למצב שבו הדיילים נאלצים להגן על עצמם מפני פגיעה פיזית".
כאמור, מדיניות המסכות בשטחים הפדרליים (כולל נמלי תעופה והמטוסים עצמם) עדיין בתוקף ואף צפויה הארכה נוספת לקראת מועד סיומה, ה-13 בספטמבר. מתחילת השנה הוטלו קנסות על 540 נוסעים, וב-FAA מבטיחים להמשיך במדיניות זו.
לצד הקנסות מצד ה-FAA, במרבית המקרים שבהם נוסעים משתוללים בטיסות, גם חברות התעופה עצמן מטילות עונש. להן אומנם אסור להטיל עונש כספי, אך מרביתן בוחרות להכניס את הנוסעים המתפרעים לרשימת הנוסעים שעליהם נאסר לטוס - מעין רשימה שחורה שמופצת בין החברות.
למעשה, אלפי נוסעים הוכנסו ל'רשימה השחורה' של חברות התעופה. מלבד אמריקן וסאות'ווסט, כל חברות התעופה בארה"ב מוסרות דיווח חודשי על כמות הנוסעים שסולקו. כך למשל, בשנה האחרונה דלתא נאלצה להכניס יותר מ-1,200 נוסעים ל'רשימה השחורה' שלה.