משרד הבריאות הישראלי הודיע ביום שני כי יעילות החיסון של פייזר ירדה ל-64% במניעת הדבקה - צניחה של כ-30%. עם זאת, המשרד ציין כי החיסון עדיין יעיל מאוד במניעת מחלות קשות, אשפוזים ומוות.
"מניתוח אפידימיולוגי של שירותי בריאות הציבור, החל מה-6 ביוני יש ירידה ביעילות החיסון במניעת הדבקה ל-64% ומניעת מחלה עם תסמינים ל-64%. הירידה נצפתה בו זמנית עם התפשטות וריאנט 'דלתא' בישראל. עם זאת, יעילות החיסון במניעת אשפוזים ותחלואה קשה בנגיף הקורונה נאמדת ב-93%", נמסר ממשרד הבריאות הישראלי.
הנתונים תואמים למגמה בישראל של עלייה בשיעור התחלואה, כאשר לפי מידע שפורסם ביום שישי, 55% מהנדבקים החדשים הם מחוסנים. עם זאת, שיעור המאושפזים במצב קשה בבתי חולים בישראל עולה בקצב איטי. גורם בכיר במחלקת טיפול במגפות במשרד הבריאות אמר כי "מדובר בנתונים מטרידים. החיסון כנראה פחות יעיל להדבקות".
דובר חברת פייזר אמר לרשת 'פוקס ניוז' כי הוא לא מתייחס כעת לנתונים המגיעים מישראל, אך ציין כי מחקרים אחרים העלו כי החיסון מסוגל לנטרל זנים אחרים, כולל את 'דלתא'.
מומחים בעולם אומרים כי הזן ההודי מתפשט ב-40% עד 60% מהר יותר מהזנים האחרים, כמו גם מהזן 'אלפא', שהיה השכיח ביותר בארצות הברית עד אפריל, ואחוז ההדבקה שלו היה ב-50% יותר מזן הקורונה המקורי.
בעקבת התפשטות זן 'דלתא' בישראל, הממשלה מחזירה בהדרגה את ההגבלות, שרק לאחרונה הוסרו לחלוטין. שר הבריאות ניצן הורוביץ ובכירים במשרדו ימליצו בישיבת הקבינט, שתיערך היום, להגביר את אכיפת הבידודים, הפקחים והשוטרים.
בתוך כך, זן 'למדא', שזוהה לראשונה לפני כשנה בפרו שבדרום אמריקה, מעלה דאגה חדשה בקרב מדענים ומומחים, אשר אומרים כי המטוציה עלולה להיות עמידה בפני חיסונים.
ארגון הבריאות העולמי אמר כי המוטציות של זן 'למדא' עשויות להגביר את קצב ההדבקה ואת עמידתו בפני הנוגדנים בגוף האדם.
עם זאת, וירולוג מה-WHO, ג'יירו מנגז ריקו, אמר כי "עד כה לא ראינו שום אינדיקציה לכך שזן 'למדא' הוא אגרסיבי יותר. ייתכן שהוא עשוי להיות בעל שיעורי הדבקה גבוהים יותר, אך עדיין אין לנו מספיק נתונים אמינים כדי להשוות אותו לזן 'גמא' או 'דלתא'". כמו כן, מנגז ריקו הוסיף כי למרות האפשרות שהזן מדבק יותר, זה לא בהכרח אומר שהוא קטלני יותר.
ג'ף בארט, מנהל מכון גנומיקה של Covid-19 בבריטניה אמר ל'פייננשל טיימס' כי הסיבה לכך שהווריאנט מפרו מדאיג את המומחים היא כי "יש לו מערך יוצא דופן של מוטציות בהשוואה לזנים אחרים".
לפני כשבוע המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC, מסר כי תחלואת הקורונה ברחבי ארה"ב זינקה ב-10% במהלך השבוע החולף, בעיקר בגלל הווריאנט ההודי ובעיקר באזורים שבהם שיעור המתחסנים נמוך באופן יחסית. כמו כן, נמסר כי זן 'דלתא' מהווה כרבע מסך מקרי הקורונה החדשים בארה"ב, ולפי ההערכות, בתוך מספר שבועות הוא יהפוך לזן הקורונה השכיח ביותר במדינה.