אלפי אנשים בהודו, שהוכתה אנושות ממגפת הקורונה, קיבלו חיסונים מזויפים המכילים מים מלוחים, בהונאה מחליאה על ידי רופאים ואנשי מקצוע, שמטרתם הייתה רווח כספי על גבם ובריאותם של אחרים.
(צילום: Getty Images)
על פי בכיר במשטרת מומבאי, וישאל תאקור, כ-2,500 איש קיבלו את שתי מנות החיסון ב-12 מוקדי חיסונים מחוץ לעיר. "הם השתמשו במים מלוחים והזריקו אותם. בכל מחנה שהקימו, הם עשו זאת".
על פי החשד, מארגני ההונאה – הכוללים אנשי מקצוע בתחום הרפואה, גבו בין 10 ל-17 דולר למנה. "עצרנו רופאים", אמר תאקור, "הם השתמשו בבית חולים שהנפיק תעודות מזויפות, בקבוקונים ומזרקים". לדבריו, עד כה נעצרו 14 אנשים במעורבות בהונאה, אשר מאושמים בניסיון לרצח, קשירת קשר פלילי ואישומים אחרים. המשטרה המקומית ממשיכה בחקירה וצפויה לערוך מעצרים נוספים.
החיסונים המזויפים ניתנו למבקשים בין סוף מאי לתחילת יוני. הרשויות החלו לחקור את הנושא כאשר חלק מקורבנות ההונאה, אשר חשדו בתעודות החיסון שקיבלו, דיווחו על כך למשטרה. אחד מהמתלוננים סיפר כי "אף אחד מחברינו לא קיבל תסמינים" אחרי הזריקה, "וגם היינו צריכים לשלם במזומן. באותה נקודת זמן, התחלנו לחשוד".
הודו, שהתמודדה יחסית טוב עם הקורונה בתחילת המגפה, הוכתה קשות בגל השני שהתחיל בסביבות אפריל – מאז נדבקו מיליונים ומתו מאות אלפים בכל רחבי המדינה. באפריל ומאי מתו למעלה מ-180 אלף בני אדם בהודו, ומתחילת המגפה מתו יותר מ-400 אלף איש.
לאחר השיא בחודש מאי, המקרים היומיומיים פחתו אט אט, והקלו על הלחץ במערכת הרפואית, מה שאפשר לרשויות להאיץ את תוכנית החיסונים. ביוני, ראש הממשלה נרנדרה מודי הכריז על מבצע חיסונים מרכזי, במסגרתו חלק ניכר מהמינונים הועברו על ידי הממשלה המרכזית למחוזים שונים בהודו, בחינם. זמן קצר לאחר מכן, המדינה רשמה שיא של 8 מיליון זריקות ביום אחד. עד כה, יותר מ-62 מיליון איש התחסנו במלואם – שזה 4.5% בלבד מכלל האוכלוסייה בהודו.