מריק גרלנד, התובע הכללי של ארצות הברית, הורה על הפסקה זמנית של הוצאות להורג ברמה הפדרלית, וזאת במטרה לבחון את הנהלים הקיימים ולבצע שינויים בהתאם.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
במכתב שהועבר בין בכירי משרד המשפטים, התובע הכללי כתב שהוא מודאג מכך שבעיקר בני מיעוטים נידונים למוות: "על משרד המשפטים לוודא שמערכת המשפט הפדרלית אינה רק מעניקה את הזכויות המוגנות בחוקה, אלא גם מתייחסת לכולם באופן הוגן ואנושי. חובה זה הינה חשובה עוד יותר כאשר מדובר בנידונים לעונש מוות".
כזכור, לפני מספר שנים הוחלט להפסיק את ההוצאות להורג ברמה הפדרלית, הן בגלל מאבקים משפטיים כנגד הענישה והן בעקבות מחסור באחד משלושת החומרים שמרכיבים את זריקת הרעל.
אלא שלפני כשנה וחצי, בסוף 2019, התובע הכללי דאז ביל בר הורה לחדש את ביצוע העונש בעזרת זריקת רעל חדשה (שמורכבת רק מחומר הרדמה חזק). מהלך זה זכה לתמיכה מצד הנשיא דאז, דונלד טראמפ, ובאמצעות שיטה זו הוצאו להורג 13 אסירים (בין יולי 2020 לינואר האחרון).
למען הסר ספק, לא התבצעו הוצאות להורג ברמה הפדרלית מאז כניסתו של הנשיא ביידן לבית הלבן.
התובע הכללי מריק גרלנד, בחודש שעבר (צילום: AP)
בין היתר, התובע הכללי גרלנד הורה לבחון מחדש את השימוש בזריקת הרעל החדשה, כמו גם שינויים נוספים במדיניות שגובשו ע"י ממשל טראמפ.
עם זאת, נדמה כי המהלך של גרלנד אינו מהווה שינוי מדיניות של ממש, ומשרד המשפטים ימשיך לדרוש להטיל עונש מוות על אסירים מסוימים, למשל כנגד דז'וחר צרנייב, אחד משני האחראים לפיגוע הקטלני במרתון בוסטון בשנת 2013.
לצד המקרה של צרנייב, ישנם כ-50 אסירים פדרליים שנידונו לעונש מוות, ובשלב זה לא ברור כיצד הפסקת ביצוע העונש באופן זמני תשפיע עליהם. חשוב להבהיר כי מרבית ההוצאות להורג בארצות הברית מתבצעות ע"י המדינות עצמן ולא הממשל הפדרלי (כיום ישנם כ-2,500 אסירים שנידונו למוות ברחבי ארה"ב).