מכונית מעופפת, ההופכת ממטוס לרכב תוך פחות 3 דקות, השלימה טיסת ניסוי בין שתי ערים בסלובקיה שנערכה 35 דקות, והראתה איך העתיד הקרוב הולך להיראות.
(צילום: קליין ויז'ן)
מטוס הרכב ההיברידי, AirCar, מצויד במנוע של BMW עם 160 כוח סוס, ועובד על בנזין רגיל. על פי יוצר הרכב, פרופסור סטפן קליין, הרכב יכול לטוס בכ-190 קמ"ש ולהגיע לגובה של 2,500 מטר. עד כה, הרכב השלים יותר מ-40 שעות של טיסות מבחן, והוא יכול לשאת שני אנשים עם משקל של עד 200 ק"ג.
טיסת הניסוי שנערכה ביום שני בוצעה על ידי פרופ' קליין עצמו, מהעיר ניטרה לבירה ברטיסלבה, אל מול עיתונאים שהגיעו לחזות במה שהם רגילים לראות בסרטי מדע בדיוני. פרופ' קליין תיאר את החוויה כ"רגילה" ו"נעימה מאוד".
אחרי הנחיתה בעיר הבירה, המטוס הפך למכונית ב-2 דקות ו-15 שניות, והוסע למרכז העיר. "AirCar כבר לא רק הוכחה לקונספט מסוים, זה הפך ממדע בדיוני למציאות", אמר אנטון זייז'אק, יועץ ומשקיע בחברה, בהודעה לעיתונות.
ביום שלאחר מכן נערך אירוע תעשייתי בנושא, ומנכ" יונדאי מוטורס אירופה, מייקל קול, כינה את טיסת הניסוי "חלק מעתידנו".
ד"ר סטיבן רייט, עמית מחקר בכיר בתחום אויוניקה וכלי טיס באוניברסיטת מערב אנגליה, תיאר את המכונית כ"ילדת האהבה של בוגאטי ויירון וססנה 172". לדבריו, הוא לא חשב שהרכב יהיה חזק במיוחד או כלכלי מבחינת עלויות הדלק, בהשוואה למטוסים אחרים.
"אני חייב להודות שזה נראה ממש מגניב – אבל יש לי מאה שאלות לגבי ההסמכה", אמר ד"ר רייט. "כל אחד יכול להכין מטוס אבל הטריק הוא להכין אחד כזה שעף ועף ועף במשך שעות, עם בן אדם בפנים, בלי שתהיה תאונה". עוד הוסיף כי הוא "לא יכול לחכות לראות את פיסת הנייר שאומרת שזה בטוח לעוף ובטוח למכור".
הפוטנציאל שוק הוא אדיר, במיוחד לאור קצב ההתפתחות המהיר, וישנן ציפיות גבוהות למה שכבר מזמן נחשב בתרבות הפופולרית כציון דרך חזון לעתיד. בשנת 2019, חברת היועצים 'מורגן סטנלי' חזתה שהמגזר יכול להיות שווה 1.5 טריליון דולר עד שנת 2040.
החברה העומדת מאחורי פיתוח ה-AirCar היא קליין ויז'ן, שאמרה כי האב טיפוס פותח במשך כשנתיים, ועלותו היא פחות מ-2 מיליון אירו. זייז'אק אמר כי אם החברה תוכל למשוך ולו אחוז קטן ממכירות חברות התעופה או המוניות העולמיות, היא תצליח מאוד. "יש כ-40 אלף הזמנות של רכבים מעופפים בארה"ב בלבד", אמר, "ואם נמיר 5% מאלה, כדי להחליף מטוסים למכוניות מעופפות – יש לנו שוק עצום".
קליין ויז'ן עובדת על דגם בשם AirCar Prototype 2, שיהיה בעל מנוע של 300 כוח סוס. הוא צפוי להיות מסוגל לטוס בכ-300 קמ"ש, ולהיות בטווח של 1,000 ק"מ. החברה מתכננת לפתח דגמים עם שלושה וארבעה מושבים, כמו גם גרסאות דו מנועיות – כך לפי אתר החברה.
מספר החברות שבוחנות את פוטנציאל הרכבים המעופפים הולך וגדל, למרות הרבה מכשולים כמו בטיחות ואמינות. כלי רכב מעופפים יצטרכו לפעול במרחב אווירי צפוף, לצד מזל"טים קטנים ומטוסים מסורתיים, והם גם זקוקים למסגרת רגולטורית, אשר יכולה להימשך שנים.
חברת 'אובר' ויונדאי חשפו תוכניות למונית חשמלית מעופפת בתערוכת אלקטרוניקה בלאס וגאס שנערכה בשנה שעברה. מייקל קול, מנכ"ל היחידה האירופית של יונדאי, אמר בראשית השבוע כי יצרנית הרכב בדרום קוריאה עובדת "באופן פעיל מאוד" על התוכנית".
חברת פולקסווגן אמרה בחודש פברואר כי היא בוחנת כלי רכב מעופפים בסין. בינתיים, פורשה, דיימלר וטויוטה, תמכו בסטארטאפים במה שמכונה תעשיית ההמראה והנחיתה החשמלית. באוגוסט 2020, ביצעה חברת Sky Dive Inc היפנית את התצוגה הציבורית הראשונה של רכב מעופף ביפן. המכונית המריאה משדה המבחן של טויטה, והסתובבה באוויר כארבע דקות.