בית המשפט ברוסיה דחה אתמול (שני) את ערעורו של טרבור ריד, סטודנט אמריקני וחייל מארינס לשעבר, שהורשע בשנה שעברה ב"סיכון חייהם" של שני שוטרים רוסים, והוא ירצה עונש מאסר של תשע שנים.
טרבור ריד (צילום: רויטרס)
שגריר ארצות הברית ג'ון סאליבן, שחזר למוסקבה בשבוע שעבר לאחר שעזב את רוסיה באפריל על רקע משבר דיפלומטי, אמר כי הוא מצטער על ההחלטה של בית המשפט. "היום הזה מסמן ציון דרך עצוב נוסף, שכן ערעורו של טרבור ריד נדחה. מדובר בעוד עיוות דין אבסורדי ברוסיה, בזמן שהעולם צופה", אמר.
צוות ההגנה של ריד מתכנן להגיש ערעור נוסף. משפחתו של הצעיר טוענת לחריגות חמורות בהליך בבית המשפט הרוסי, ואמרה כי בקשת התביעה לעונש של כמעט 10 שנים היא מוגזמת.
ריד, הלומד באוניברסיטת צפון טקסס, נסע למוסקבה כדי ללמוד רוסית ולפגוש את בת זוגו. לטענתו, הוא לא זוכר דבר מאותו לילה בו נעצר משום שהיה שיכור, אך מכחיש בתוקף את ההאשמות נגדו.
על פי התביעה הרוסית, שהאשימה אותו ב"סיכון חייהם" של שוטרים, ב-15 באוגוסט 2019 ריד יצא לבלות במסיבה במוסקבה, שם שתה והשתכר. מאוחר יותר באותו הלילה, לדבריהם, ריד תקף שוטרים שניסו לעצור אותו, וגרם לרכב בו שהה אחד מאנשי כוחות הביטחון לזוז בצורה אשר סיכנה את חייו. כמו כן, ריד הואשם בתקיפת שוטר נוסף.
הכרעת הדין בעניינו נערכה ביולי אשתקד, שם נגזר עליו תשע שנות מאסר. "זה לגמרי מקרה פוליטי", אמר אז ריד לעיתונאים, "אבקש מהממשלה שלי תמיכה פוליטית".
ריד הוא לא האמריקני היחיד הכלוא בכלא הרוסי, על מה שמשפחות האסירים ופקידים מהממשל האמריקני אמרו כי מדובר בהאשמות מוגזמות. פול ווילאן, חייל מארניס לשעבר בן 50, נידון במאי 2020 ל-16 שנות מאסר באשמת ריגול, דבר אשר הכחיש בתוקף. גורמים אמריקניים אומרים כי התיק נגד ווילאן הוא 'לעג לצדק'. בהרשעה של החייל לשעבר, עורך דינו אמר כי הוא מאמין שמוסקבה רוצה להחליף את מרשו בסוחר הנשק הרוסי ויקטור בוט, ואזרחים רוסים נוספים אשר מחוזקים בבתי כלא בארצות הברית.
ואכן, נושא האסירים עלה במהלך הפסגה בין הנשיא ולדימיר פוטין למקבילו האמריקני ג'ו ביידן, שנערכה לפני כשבועיים בז'נבה והייתה פגישתם הראשונה של המנהיגים מאז כניסתו של ביידן לתפקיד.
במהלך השיחה בין השניים, שנערכה למעלה משלוש שעות, ביידן ופוטין סיכמו להמשיך לדון בנושא שליטה בנשק וסיכמו על החזרת השגרירים של המדינות לתפקידיהם. עם זאת, בין וושינגטון למוסקבה נשארה מחלוקת בנוגע לזכויות אדם, מתקפות סייבר, התערבות בבחירות והנושא הרגיש סביב אוקראינה.