כוחות צבא ארה"ב בסוריה הותקפו היום (שני) על ידי רקטות של מיליציות פרו איראניות – וזאת בתגובה לתקיפה של חיל האוויר האמריקני נגד מטרות איראניות בסוריה ובעיראק בלילה הקודם.
דובר הכוחות האמריקנים, קולונר ווין מרוטו, אמר כי חיילי ארצות הברית הותקפו על ידי רקטות מרובות ולא נפגעו, אך נראה כי נזק נגרם במקום. בתגובה, לדבריו, ארה"ב "ביצעה ירי ארטילרי נגד סוללות לעבד עמדות שיגור רקטות".
המשקיף לזכויות אדם הסורי אמר כי קבוצות חמושות הנתמכות על ידי איראן, ירו כמה פגזים לעבר בסיס אמריקני בשדה הנפט אל-עומר במזרח סוריה, וגרמו לנזק אך לא לנפגעים. סוכנות הידיעות הסורית הממלכתית, SANA, מסרה כי "טילים כוונו לבסיס צבאי של כוחות הכיבוש האמריקניים", מבלי לציין מי האחראי לכך.
הקבוצות החמושות הפרו איראניות הבטיחו כי הן ישיבו למתקפה האמריקנית, שהתרחשה ביום ראשון. צבא ארה"ב אמר כי ההתקפות האוויריות האלו כוונו למתקני מבצעים ואחסון נשק - בשני מיקומים בסוריה ואחד בעיראק, וזאת כתגובה למתקפות מזל"ט נגד אנשי ארה"ב ומתקנים בעיראק.
שר החוץ אנתוני בלינקן אמר על התקיפה: "נקטנו בפעולה הכרחית, הולמת ומכוונת, שנועדה להקטין את הסיכון להסלמה, אך גם להעביר מסר מרתיע, ברור וחד משמעי". דובר הפנטגון אמרה כי "היעדים שנבחרו היו מתקנים ששימשו את רשת קבוצות המיליציה הנתמכות על ידי איראן, אשר אחריות לסדרת המתקפות האחרונות נגד מתקנים המאכלסים כוחות אמריקנים בעיראק".
חילופי האש נובעים בעיקר על רקע המתיחות בין ארה"ב לאיראן. ממשלת עיראק, שבדרך כלל נזהרת מלהיגרר לסכסוך בין המדינות, גינתה את המתקפה בשטחה ואמרה כי היא "תבחן את כל האפשרויות החוקיות" כדי למנוע פעולה נוספת כזו בעתיד.
גם צבא עיראק גינה את המתקפה האמריקנית, וכינה אותה "הפרה בוטה ובלתי מקובלת של הריבונות העיראקית וביטחון המדינה". הצבא קרא להימנע מהסלמה, ולצד זאת דחה את הרעיון כי עיראק תהיה "זירה להסדרת חשבונות" בין ארה"ב לאיראן.
הרפובליקה האסלאמית קראה לארצות הברית להימנע מ"יצירת משבר" באזור". "מה שארצות הברית עושה זה בהחלט לשבש את הביטחון באזור, ואחד מקרובנות המהלכים האלה זו תהיה ארה"ב", אמר דובר משרד החוץ האיראני.
המתיחות בין ארה"ב לאיראן מתחזקת, וזאת על רקע ניסיון ממשל ביידן להחיות את הסכם הגרעין משנת 2015, וברקע בחירת הנשיא האיראני החדש. מבקריו של ביידן טוענים כי לא ניתן לסמוך על איראן, ומצביעים על מתקפות המזל"טים כראיה נוספת לכך שהרפובליקה האסלאמית ובעלות בריתה לא יקבלו נוכחות צבאית אמריקנית בעיראק או בסוריה.