פייסבוק הפכה מוקדם יותר היום (שני) לחברה האמריקאית החמישית בלבד ששווי השוק שלה חוצה את רף טריליון הדולר, וזאת לאחר שמנייתה זינקה בעקבות פסיקת בית המשפט.
אילוסטרציה
מנייתה של פייסבוק עלתה היום ב-4.2% ועם נעילת המסחר המנייה עמדה על 355.64 דולר - ושווי השוק של החברה עומד על 1.008 טריליון דולר.
בכך פייסבוק הצטרפה לארבע חברות אמריקאיות נוספות - אפל, מיקרוסופט, אמזון ואלפבית (גוגל) - שכבר חצו את רף טריליון הדולר. באופן מעניין ביותר, פייסבוק היא החברה הראשונה שהוקמה לאחר שנת 2000 שמגיעה למעמד זה.
הזינוק במניית החברה נובע מפסיקת בית המשפט, שקבע כי יש לבטל את התביעות שהוגשו נגד פייסבוק ע"י ועדת הסחר הפדרלית (FTC) ועשרות מדינות (בטענה לעבירה על חוק ההגבלים העסקיים).
עם זאת, חשוב להבהיר כי השופט קבע כי התביעה "אינה מספקת ואינה מוכיחה שפייסבוק פועלת כמונופול". כלומר, על אף שהתביעות נפסלו, התיק עדיין פתוח ואנשי ה-FTC יכולים להגיש תביעות נוספות בעתיד.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
למרות חוסר הוודאות בנוגע לתיק, בפייסבוק כמובן בירכו על ההחלטה (ובעיקר על הזינוק במנייה שנבע מן הביטול). למעשה, מתחילת השנה הנוכחית מניית אמזון עלתה ב-30%, בעיקר בזכות הדו"ח הפיננסי המצוין של הרבעון הראשון.
בחודש אפריל החברה חשפה כי נתוני המכירות ממודעות ממשיכים לעלות, והיא צופה שגם הרבעון השני של 2021 יהיה חיובי ביותר.
יתרה מכך, פייסבוק ממשיכה לרשום עלייה במספר המשתמשים הפעילים (כאלה שנכנסים לחשבון שלהם לפחות פעם אחת בחודש) - נתון שעומד כיום על 2.85 מיליארד בני אדם. כאשר מוסיפים לכך את 'משפחת האפליקציות' של החברה, למשל אינסטגרם ו-וואטסאפ, החברה כבר מגיעה ל-3.45 מיליארד משתמשים פעילים.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כאמור, ההצלחה הפיננסית של פייסבוק מגיעה דווקא בתקופה שבה היא מתמודדת עם אתגרים משפטיים רבים. בחודש דצמבר האחרון דווח שהממשל הפדרלי והתובעים הכלליים ב-46 מדינות הגישו תביעת ענק נגדה, והם דורשים מבית המשפט לחייב את הרשת החברתית למכור נכסים בולטים כגון אינסטגרם ו-וואטסאפ.
"פייסבוק מצליחה לשמור על מעמדה כמונופול ע"י הרכישה של כל חברה שעלולה לאיים על מעמדה, וע"י היישום של מדיניות שנועדה לפגוע במתחרות שהיא אינה יכולה לרכוש", נכתב בתביעה, שהוגשה לבית המשפט הפדרלי בוושינגטון די. סי..
מדובר בצעד משמעותי ביותר כנגד פייסבוק, שכן החברה (ושאר ענקיות התחום כמו טוויטר וגוגל) התרחבו באופן משמעותי במהלך העשור האחרון - לרוב ללא פיקוח מצד הממשל הפדרלי.
לטישיה ג'יימס, התובעת הכללית של ניו יורק, כינסה בזמנו מסיבת עיתונאים שבה הודיעה על הגשת התביעה: "במשך קרוב לעשור, פייסבוק משתמשת בכוחה כמונופול כדי לרסק את המתחרות שלה, וזה נעשה על חשבון המשתמשים. אין אף חברה שצריכה לקבל שליטה מוחלטת על המידע האישי שלנו ובקשרים החברתיים שלנו".
בשתי התביעות מוזכרות עסקאות הרכישה של אינסטגרם (עבור כמיליארד דולר בשנת 2012) ו-וואטסאפ (עבור 19 מיליארד דולר ב-2014) כדוגמאות בולטות ל"מאמצים הרבים שנעשו כדי לרסק את המתחרות". לטענת המדינות וה-FTC, רכישת שתי האפליקציות איפשרה לפייסבוק לקבל שליטה מלאה על הרשתות החברתיות.
"לאחר שאינסטגרם ו-וואטסאפ סומנו כשני האיומים הגדולים ביותר על ההגמוניה של פייסבוק, החברה הגיעה למסקנה שהדרך הטובה ביותר 'למחוק' את המתחרות היא רכישתן. ניתן ללמוד על עמדתו של מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, בנושא הרכישות ממייל ששלח בשנת 2008, בה כתב 'עדיף לרכוש חברה מאשר להתחרות עמה'", נכתב בתביעה.