ישראל ופולין בפתח של משבר דיפלומטי חמור, וזאת בעקבות חוק חדש אותו מקדמת ורשה, שאם הוא יעבור הוא ימנע פיצויים מניצולי שואה והצאצאים שלהם.
על פי הצעת החוק, אשר עברה בקריאה שנייה בבית התחתון וממתינה כעת לאישור סופי של הסנאט, תקשה מאוד על ניצולי שואה ומשפחותיהם לערער על החלטות שהתקבלו בנושא רכוש שנגזל לפני יותר מ-30 שנה בתקופת השלטון הקומוניסטי, וישפיעו על כמעט כל התביעות שהוגשו בדבר. נוסף לכך, לא יהיה ניתן להגיש תביעות חדשות לגבי החלטות מנהליות שהתקבלו בעבר.
שר החוץ יאיר לפיד תקף בחריפות את הצעת החוק הפולנית, אשר אם תעבור תפגע קשות ביחסים. "שום חוק לא ישנה את ההיסטוריה", אמר לפיד. "החוק הפולני הוא חרפה והוא יפגע קשות ביחסים בין המדינות. מדינת ישראל תעמוד כחומת מגן להגנה על זיכרון השואה ועל כבוד ניצולי השואה ורכושם. פולין, שעל אדמתה נרצחו מיליוני יהודים, יודעת מהו הדבר הנכון לעשות".
"שימור זיכרון השואה, דאגה לזכויות ניצולי השואה ובכלל זה סוגיית השבת הרכוש היהודי מתקופת השואה, הם רכיב מרכזי בהוייתה ובהגדרת זהותה של מדינת ישראל. זוהי חובה ערכית, מוסרית והיסטורית, שכולנו נושאים בגאווה", אמר שר החוץ. "אין לי שום כוונה לשתוק מול החוק הזה. זוהי פגיעה ישירה וכואבת בזכויותיהם של ניצולי השואה וצאצאיהם. זו אינה הפעם הראשונה שהפולנים מנסים להתכחש למה שנעשה בפולין בימי השואה".
גורם בכיר במשרד החוץ הפולני גינה בפני 'כאן' את דבריו של לפיד ואמר כי הם "הראו על חוסר ידע, כיוון שכמו היהודים, גם הפולנים היו יעד למעשים איומים מצד הנאצים, והחוק שאושר למעשה מגן על היורשים של אותם פולנים מפני תביעות מזוייפות ויצירת אי צדק".
בשנת 2009, פולין חתמה על הצהרת 'טרזין' בנושא נכסים של שורדי שואה וסוגיות הקשורות לכך. מדובר בהסכם שלא מחייב מבחינה חוקית. ממשלת ארצות הברית, שהייתה מעורבת בהסכם, נדרשת על פי החוק לעקוב אחר ההתקדמות שעשו חותמי ההצהרה, ומתחה ביקורת חריפה על כישלונה של פולין בהעברת פיצויים.
"ההצעה הנוכחית, אם תתקבל, תפגע עוד יותר בניצולי השואה שכבר סבלו כל כך", אמר גדעון טיילור, חבר בארגון היהודי להשבת רכוש, WJRO. "אין להטיל תנאים משפטיים חדשים ובלתי ניתנים לערעור בשנת 2021, שלא יאפשרו להשיב רכוש או לקבל פיצוי צודק".
גם נשיא ישראל היוצא, ראובן (רובי) ריבלין, התייחס להצעת החוק ופנה לפולין בבקשה לבטל אותה. "להבנתי, ההשלכות המשפטיות של החקיקה הזו, אם תאומץ, יפגעו בזכויות של ניצולי השואה, כמו גם בבעלי רכוש יהודים ולא יהודים. היא תעיב מאוד על העבודה המשותפת שלנו בחיזוק היחסים בין המדינות ובהבטחת השותפות בין האומות".