מחקרים אמריקניים עדכניים מצאו כי נגיף הקורונה עשוי להוביל לשינויים במוח הנפוצים במחלת האלצהיימר זאת לאחר שצוותי מדענים זיהו את המנגנונים באמצעותם עלולים להיגרם נזקים הגורמים לדמנציה
מאחורי המחקר האחרון ב'קליבלנד קליניק באוהיו', התגלו הפרעות קוגניטיביות, כולל דמנציה, המדווחות כסיבוך שהינו תוצר של נגיף ה-SARS-CoV-2.
"דיווחים על סיבוכים נוירולוגיים בחולי קוביד 19 וחולים 'ארוכי טווח' שתסמיניהם נמשכים לאחר זמן ההדבקה הופכים נפוצים יותר, מה שמעיד כי [הנגיף] עשוי להשפיע לאורך זמן על תפקוד המוח", אמרו מחברי המחקר שפורסם השבוע בכתב העת Alzheimer's Research & Therapy.
מטרת החוקרים הייתה לחשוף את המנגנונים האחראיים לסיבוכים הקשורים למוח כמו דליריום ואובדן הטעם או הריח הנמצאים לעיתים קרובות בקרב חולי הוירוס. על מנת לעשות זאת, הם השוו ברמה המולקולרית את הגנים 'המארחים' של קוביד-19 ואת אלה האחראים להפרעות נוירולוגיות.
לאחר שאספו את הנתונים הן של חולי קוביד-19 והן של אנשים הסובלים ממחלת אלצהיימר, הם השתמשו בבינה מלאכותית כדי למדוד את הקרבה ביניהם.
הם גם ניתחו גורמים גנטיים העשויים לאפשר לנגיף החדש להדביק רקמות מוח ותאים, וזיהו "קשרים מבוססי רשת משמעותיים" בין קוביד לאלצהיימר.
המדענים אף הגיעו למסקנה שחולי אלצהיימר עשויים להיות חסרי הגנה יותר מפני הנגיף הקטלני, מכיוון שיש להם מספר מופחת של גנים אנטי-ויראליים מהסוג המסוים.
בתוך כך החוקרים מצאו עדויות מעטות לכך שהווירוס מכוון ישירות למוח, אך גילו קשרים הדוקים ברשת שבין הנגיף לגנים / חלבונים הקשורים למספר מחלות נוירולוגיות, והצביעו על מסלולים בהם קוביד 19 יכול להוביל לאלצהיימר.
לאחר שהוכיחו את החפיפה בין Covid-19 לבין שינויים מוחיים הנפוצים באלצהיימר, החוקרים ילמדו עתה את התהליכים שבאמצעותם הנגיף עלול להוביל להפרעות קוגניטיביות וכיצד ניתן למנוען.
"זיהוי האופן שבו קשורים Covid-19 ובעיות נוירולוגיות יהיה קריטי לפיתוח אסטרטגיות מניעה וטיפול יעילות לליקויים נוירו-קוגניטיביים שאנו מצפים לראות בעתיד הקרוב", אמר המחבר הראשי של המחקר, פיישונג צ'אנג.
אחד מכל חמישה חולים שהחלימו מ-COVID ומ-MERS דיווחו על ליקויים בזיכרון, ואחרים מתסמינים כחוסר התמצאות, חוסר תשומת לב, ובלבול.
מחקר נוסף שנערך בקרב יותר מ-230,000 חולים הראה כי ניצולי Covid-19 שנדרשו לאשפוז ביחידות לטיפול נמרץ נמצאים בסיכון גדול עוד יותר להפרעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות.