החלטה היסטורית מעוררת סערה בקרב הקהילה היהודית והישראלית בקליפורניה.
גוף ההנהגה של איגוד המורים בלוס אנג'לס צפוי להצביע בספטמבר על החלטה שתדחוף את ממשלת ארה"ב להפסיק את כל הסיוע לישראל - מהלך שעורר שבחים ובוז מבחוץ, ובעיקר תרעומת בקרב הקהילה היהודית בעיר.
ההחלטה, שהובאה במהלך ימי הסכסוך בין ישראל לקבוצת הטרור חמאס, קוראת למורים בלוס אנג'לס "להביע את הזדהותנו עם העם הפלסטיני ולקרוא לישראל להפסיק את הפצצת עזה ולעצור את העקירה בשייח ג'ראח".
בנוסף ישנה קריאה לניתוק הסיוע של ארה"ב לישראל כמו גם בקשה מהחברים לאשר את "הקמפיין הבינלאומי להחרמות, סילוק וסנקציות נגד האפרטהייד בישראל" (BDS).
חלק ממבקרי ישראל בירכו על ההצבעה חסרת התקדים כהזדמנות לנקיטת עמדה בנושא חיים ומוות כמו גם בזכות ההגדרה העצמית ל''עם הפלסטיני''.
המתנגדים מתחו ביקורת על ההחלטה החד-צדדית, חסרת הרגישות שפוגעת בתלמידים יהודים ועובדי בית הספר היהודיים ושאינה הולמת את התאחדות המורים שאמורה להיות גוף א-פוליטי - במיוחד כאשר אנשי חינוך מתמודדים עם אתגרי אובדן הלמידה של הבידוד חברתי הנגרם על ידי המגפה - נושא מעט יותר בוער בלוס אנג'לס בימים אלה.
עם זאת, הסתדרות המורים בסן פרנסיסקו, כבר הקדימה את זו של לוס אנג'לס ועברה למסלול מהיר עוד יותר, היא כבר אימצה עמדה פרו-פלסטינית במאי! וקראה לאותן סנקציות נגד ישראל (BDS).
עד עתה, הנהגת איחוד מורי לוס אנג'לס לא נקטה כל עמדה בנוגע להחלטתה שאמורה לקבל אישור סופי בספטמבר.
"כמחנכים בבתי ספר ציבוריים בארצות הברית", קובעת ההחלטה, "יש לנו אחריות מיוחדת לעמוד בסולידריות עם העם הפלסטיני בגלל 3.8 מיליארד דולר מדי שנה שממשלת ארה"ב מעניקה לישראל, ישירות מהמס שלנו למימון פשעי אפרטהייד ופשעי מלחמה".
נוסח ההחלטה סופק על ידי גורמים בלתי רשמיים בתוך הנהגת איגוד המורים שהניחה את ההחלטה על השולחן במספר ישיבות נפרדות בתאריך ה-19 במאי.
על פי כללי האיגוד, החלטה שתאושר בכל ישיבה אזורית תישקל על ידי גוף קבלת ההחלטות הגבוה ביותר, זה יקרה בפגישה הבאה - שתתרחש בספטמבר.
בעקבות מכתב מחאה של הליגה נגד השמצה, פרסם ה-UTLA תגובה.
"ויכוח ומחלוקת חיוניים לדמוקרטיה לאיגוד ולאיחוד שלנו, גם כאשר ישנם רגשות עמוקים וסותרים משני הצדדים".
"כמחנכים, תפקידנו ליצור סביבות מטפחות ובטוחות לכל התלמידים שלנו. UTLA עומד נגד גזענות, סקסיזם, אנטישמיות, שנאת זרים, הומופוביה, איסלאמופוביה ודיכוי בכל צורה שהיא. אנו עומדים כנגד שנאה ואלימות נגד יהודים ונגד שנאה ואלימות נגד ערבים בכל מקום בו הם מתרחשים, ומוקיעים את ההתקפות האחרונות על העם היהודי בלוס אנג'לס".
מורה אחד טען כי "איגודי העבודה הם מטבעם אנטי-אימפריאליסטים", כך לפי תומך ההחלטה סוני לויד, מורה להיסטוריה.
בשנות השמונים, לדבריו, חברי האיגוד התבטאו "בתגובה למשבר ההומניטרי שנגרם על ידי פשעי מלחמה במימון ארה"ב במרכז אמריקה... כאשר פליטים ממשברים אלה נשפכו לאל-איי.. באותו אופן שבו אנו מדברים כעת עם פלסטינים".
"זה לא קשור לייחוס דמוגרפי ספציפי, אלא התנגדות לקולוניאליזם, פשעי מלחמה ואי צדק, שהם כל הדברים שפוגעים", אמר.
איגודי המורים בלוס אנג'לס וסן פרנסיסקו הם בין ארגוני העבודה האגרסיביים והמשפיעים ביותר על קליפורניה וכבר השתלטו על האופן שכיתות וקמפוסים נפתחו מחדש במהלך המגפה הם גם פעלו זה מכבר מבחינה פוליטית באמצעות תמיכה במאמצים של משפחות מקומיות לכבוש בתים פנויים, וקריאה לחסל את משטרת לוס אנג'לס, בסולידריות עם פעילי Black Lives Matter.
החלטות הקשורות למזרח התיכון של האיגוד גררו תגובות מהירות ונחרצות מצד הפדרציה היהודית בלוס אנג'לס שהביעה חששות.
"לא ראוי ובלתי מקובל ש- UTLA יקדם עמדה חד צדדית בנושא גיאו-פוליטי מורכב שנמצא רחוק מההשכלה הציבורית היום-יומית בבתי הספר שלנו, בקרב מורינו, תלמידינו ובני משפחותיהם", אמרו בפדרציה ל"ל.א טיימס".
ההחלטה "מרחיקה ביודעין אוכלוסייה שלמה של חבריה, וגורמת בכוונה לכל בתי הספר של LAUSD להפוך ללא בטוחים ולא מקבלים עבור רוב היהודים ובעלי בריתם".
הפדרציה שיבחה גם מורים באיגוד שפועלים לבטל את ההחלטה.
בהצהרה אחרת, הליגה נגד השמצה, קבעה כי ההחלטה "שוללת את אלה שלא מסכימים איתה. כולל עובדים יהודים וישראלים-אמריקאים רבים, סטודנטים ומשפחות. עם העלייה האחרונה בפשעי שנאה ודיבור אנטישמיים ברחבי העולם, כולל כאן בלוס אנג'לס, נקווה שהמוקד של UTLA יישאר עם רווחת הצוות, התלמידים, החברים והשכנים שלהם".
מאידך דובר סניף L.A של 'תנועת הנוער הפלסטינית' כינה את ההחלטה "היסטורית".
"איגוד המורים השני בגודלו במדינה נמצא בדרך לקביעת עמדה מוסרית ברורה ונחרצת נגד הניקוי האתני של ישראל בעם הפלסטיני.... בכך, אנשי UTLA מוסיפים את קולם לגאות הגוברת של התמיכה הציבורית בשחרור הפלסטיני".
התומכים הפלסטינים משווים את האקטיביזם שלהם למאבק המוצלח בסופו של דבר נגד דרום אפריקה באפרטהייד, שם הרוב השחור שלל את הכוח הפוליטי של המיעוט הלבן (מאז דרום אפריקה נהרסה).
"זה המעט שאנו יכולים לעשות, בכנות, לחנך לדרך השלווה מאוד הזו למחות על המתרחש בפלסטין", אמר אמאני ברקאת, מנהיג מקומי בקבוצת אל-עודה.
"חרם, סילוק וסנקציה הם הפיתרון השלוו לנסות להתמודד עם הדיכוי והכיבוש הזה שנמשכים כבר 73 שנים".
הוויכוח מסמן עקיפה מהנושאים שהעסיקו אנשי חינוך ומשפחות, דהיינו התמודדות עם המגפה וכתוצאה מכך סגירת הקמפוסים לאורך השנה, כמו גם חזרה הדרגתית ללוח זמנים רגיל ולהחלמה אקדמית.
"אני מבין שזה נושא פוליטי חם", אמר אחד ההורים היהודים בווסטסייד, שביקש לא להיקרא בשמו בגלל תקריות אנטישמיות לאחרונה.
"אני לא יודע למה זה רלוונטי לאיגוד. זה לא קשור לחינוך ילדים. אני לא חושב שזה מועיל לילדים".
נראה שההחלטה לא תשפיע על שיעורי הכיתה. השואה - רצח עם שיטתי של יהודים באירופה על ידי ממשלת גרמניה במלחמת העולם השנייה - נותרה חלק מתוכנית הלימודים בקליפורניה.
נושאים הקשורים לפלסטינים - נושא כיתתי נדיר יותר מבחינה היסטורית - עשויים למצוא קול בשיעורי המחקר האתני, שם נכללים הפלסטינים בתכנית הלימודים החדשה של המדינה.