בעקבות ההתמקדות המחודשת בסבירות הדליפה ממעבדת ווהאן עתה מדווח כי התרחשה התפרצות של נגיף שונה ממתקן ביולוגי סיני אחר באותו זמן.
רויטרס דיווח בשנה שעברה כי "ברוזלוזיס, מחלה חיידקית עם תסמינים דמויי שפעת, הדביקה יותר מ-6,000 בני אדם בהתפרצות בודדה בצפון מערב סין".
עוד ציין הדויוח כי "ההתפרצות בלנזו, בירת מחוז גאנסו, נבעה מדליפה במפעל חיסונים, על פי ועדת הבריאות של לנזו. ואנשים עדיין מטופלים בבתי חולים למרות שההתפרצות אירעה לפני שנה"
הדיווח מסביר כי ההתפרצות נחשפה לראשונה בנובמבר 2019 כאשר חלק מהסטודנטים במכון המחקר הווטרינרי של לנזו נבדקו בחיוב לברוצלוזיס כך על פי רשות הבריאות המחוזית. ובמכון לבדו נדבקו בסוף דצמבר לפחות 181 אנשים.
על פי הדיווחים, המתקן הביולוגי "השתמש בחומרי חיטוי שפג תוקפם מיולי עד אוגוסט 2019 כדי לייצור חיסונים נגד ברוזלוזיס, והשאיר את החיידקים במתקן הפסולת שלו. מאוחר יותר יצר הגז המזוהם אירוסולים שנסחפו ברוח למכון הווטרינרי".
בעוד ששיעור התמותה כתוצאה מברוצלוזיס הוא נמוך, הנגיף מייצר תסמינים קבועים הכוללים כאבי מפרקים כרוניים.
דיווח זה מעניין ביותר לאור מגיפת הקורונה והממצאים המודיעיניים המצביעים על כך שעובדי מכון ווהאן לווירולוגיה אושפזו עם תסמיני COVID בשלב מוקדם של נובמבר 2019, כאשר חלק מבני משפחתם מתו אף הם בנובמבר 2019.
למרות ששני האירועים אינם קשורים באופן ברור, זה מדגיש כיצד דליפות מעבדה של פתוגנים שעלולים להיות קטלניים אינן נדירות בסין, בשל תקני בטיחות עלובים.
דליפות מעבדה אירעו מספר פעמים ממתקנים כאלה בסין, כאשר SARS נמלט פעמיים מהמכון הסיני לווירולוגיה בבייג'ינג בשנת 2004, שנה לאחר שהפצתו הועברה לשליטה.
ראש ה-FDA לשעבר סקוט גוטליב גם טען כי "דליפות מעבדה מסוג זה מתרחשות כל הזמן".
לאחרונה הזהיר גוטליב כי "בסין, שש ההתפרצויות האחרונות הידועות של SARS-1 יצאו ממעבדות, כולל ההתפרצות הידועה האחרונה, שהייתה התפרצות די נרחבת שסין בתחילה התעקשה שלא יתגלה כי יצאה מהמעבדה".
"זה נחשף לבסוף רק על ידי כמה עיתונאים שהצליחו לאתר את ההתפרצות חזרה למעבדה", הסביר גוטליב.
דיווחים מצביעים גם על כך שסין מתכננת לפתוח עשרות מתקנים ביולוגיים חדשדים בחמש השנים הקרובות.
הפייננשל טיימס מדווח כי "כמה גורמים סינים הזהירו מפני אבטחה לקויה במתקנים הקיימים. בשנת 2019 יואן ג'ימינג, מנהל מעבדת BSL-4 של מכון ווהאן לווירולוגיה, כתב סקירה על ליקויי הבטיחות במעבדות סין'.
וטען כי "למעבדות BSL ברמה גבוהה אין מספיק כספים תפעוליים לתהליכים שגרתיים אך חיוניים", וכי "עלויות התחזוקה 'בדרך כלל נזנחו'".
הדו"ח מוסיף כי יואן הזהיר כי "בגלל המשאבים המוגבלים, כמה מעבדות BSL-3 פועלות בעלויות תפעול מינימליות ביותר או בחלק מהמקרים בלי נהלי ביטחון נוקשים כלל".
כפי שהזהירו לאחרונה גם הסנאטור רנד פול וגם ראש ה-CIA לשעבר ומזכיר המדינה מייק פומפאו, מכון ווהאן לווירולוגיה עדיין פועל, וישנן עדויות המצביעות על מעורבות הצבא הסיני במחקר נשק ביולוגי בתחומו.