ברצוני לטעון כי למפלת נתניהו סייעו פובלציסטים לעת-מצוא שהתפתלותם למול קשייו האובייקטיבים של רה"מ לייצר אתוס רעיוני-פוליטי מנחה החורג מעצם מנהיגותו גופא וסיסמאות נבובות, אילצו את עורכי ישראל היום לייצר רובד מדומיין, תיאורטי, וחבר הד ציבורי משלהם, שסבל מהיעדר ריאליזם ובכך היה נטול ערך פוליטי ולא רק ערך אינטלקטואלי כלשהו ביכולת השפעתו הציבורית. וזאת למרות שבידם העיתון היומי הגדול בישראל.
הלה יצרו רובד המצדיק את המשך הנאמנות ל'מחל' 'יש מאין' ב-2 אופנים.
בכך שלא השכילו לנצל את הבמה המרכזית לאתגר ו'לדחוף' את נתניהו כ'עזר כנגדו' ביצירת אתוס הגמוני הרחב מעצם השלטון, דבר שיכל לסייע להעמיק את אחיזת מפלגת הליכוד בכל השדה הימני והרחב - הלה 'אילצו' רבים וטובים מאנשי הימין שלא קנו את מרכולתם האפולגטית להזדקק לשירותיהם של עיתונאיי ימין אחרים, וכמובן של איילת שקד ונפתלי בנט שעתה התגלה כי כמו נתניהו אף הם יכולים לשקר במצח נחושה לבוחריהם.
מלחמת העיתונאים החלה למעשה לאחר בחירות 2015 לא בשל חקירות-השווא אלא בעקבות חוסר-נחת לגבי התנהלות נתניהו מול בעיות 'המשילות'; אי הריבונות בדרום ובצפון; התחזקות חמאס ברצועה וחיזבאללה בלבנון; אופיו הדלוח של החינוך הממלכתי; מימדי ההגירה הלא-יהודית ארצה; ופעילות הקרנות הזרות בצבא ובפרקליטות.
בעיות אלו סומנו ע"י הבית היהודי, הימין החדש, וימינה של בנט ושקד - כתופעות שהם "יסגרו עליהם את הפינה" בלשון עממית - בינתיים ב'ישראל היום' אשמת המשפטנים/ההגמונים (לפי איתן אורקיבי ואבישי בן חיים) או בעיה טקטית שהמנהיג "שהפך את ישראל למעצמה" לא צריך להטריד עצמו בה - היו הקו המנחה.
המחשבה על השמת אתגר ריאליסטי-אידאי לנתניהו מימין למול בעיות אלה, במשך 7 שנים שטרם תחילת החקירות - היתה או מעבר למסוגלתם האינטלקטואלית, (געגועיי לדרור אידר), או פשוט מעבר למגזרים שהם מרבים לדבר על שייכותם אליהם.
מתוך לאקונה זו - נוצר עולם השפה של נפתלי בנט.
מיותר לציין שזלזולו המופגן של נתניהו בבעיות הנזכרות, ובסיעות שהתיימרו לפתורן, תוך הפקרת חזית הפנים (במשך 7 שנים לפני שבכלל נחקר), רק חיזקו את קובלנות הציבור הימני שלא הבין מדוע לשים 'מחל', אף שראה בחיוב את המשך כהונת נתניהו.
זלזולו של נתניהו בבעיות אלה, הוקבל לזלזולו הפוליטי הן ב"ישראל השנייה" (מושג מטופש), והן ב"בעלי הברית הטבעיים שלו" בימין - גם אלה, עוד הרבה טרם חקירותיו.
העורכים בישראל היום, בהיות חלק מהם רואים עצמם כבני ישראל השנייה, ובהיותם בעלי ברית טבעיים - איכשהו לא קלטו מה קורה - לכן אימצו ניאו-מרקסיזם שחור מחד, וניאו-שמרנות אמריקנית מאידך. כאילו אין פה פשוט מגזרים שמנחם בגין ייעד להיות מחד בירוקרטים ומאידך אליטה מתיישבת.
עצוב.
אכן, הזלזול העמוק ביותר בא מתוך מחנה עיתונאיי נתניהו, זלזול בבמה ששמה ישראל היום, באינטליגנציה של הקורא הימני, ובאינטלגנציה כשלעצמה.
למול המדבר הרעיוני-פוליטי שסביב נתניהו, ואינספור המחדלים הפנימיים, קמו אנשי "ההגמוניה" (אורקיבי, זרד, גולן, בן חיים), ומדובבי "השמרנות" (לורד, ביגמן) והפכו לשותפים מטאפוריים למנדלבליט, ביצירת התנאים הפוליטיים לעליית האלטרנטיבה הימנית לנתניהו.
מחד ריקון ערכים, מאידך הטלת רפש וכתבי אישום.
החל בשנת 2019 מלבד גדי טאוב, אלדד בק, וארז תדמור שראו בתמיכה במחנה נתניהו כצורך היסטורי לבלום את שלטון הפקידים הדיסטופי ועשו כן מתוך צלילות פרגמטיסטית מבלי אפולוגטיקה מביכה ותיאוריות מרקסיסטיות - לא היה לישראל היום קו מעניין.
עיתונאים בעיתון עצמו הודו בפורומים סגורים כי הפסיקו לקרוא את מדור הדעות שלו.
בינתיים, תיאוריות מופרכות שנובעות מניסיון להעתיק מודל שמרני אמריקני שאבד עליו הכלח, ותיאוריות קיפוח קונטיננטליות, הפכו תחליף לרובד הישראלי האמיתי והוא מכובס החסר אשר מנע מהליכוד להפוך למפלגת 40 מנדטים.
הפובלציסטים הללו מיקמו את נתניהו כציר חשוב בתיאוריה "שמרנית" מחד, ו"גרמשיאנית" מאידך בלי לטרוח להסביר לכל קורא בר-דעת, מהו הרזון-דאטה שמאחורי מכשלת המילים האורווליאנית שראש הממשלה עצמו נעזר בה.
מכשלת מילים שבאה לחסות על היעדר פן חינוכי במנהיגותו כמו זה שהיה לבגין ולבן-גוריון.
"מחנה לאומי", "ממלכתיות", "עוצמה", "ציונות", ועוד סיסמאות נבובות שכל תומך ליכוד מבריק יודע שהינן לעוסות באותה מידה שהן ריקות ושאין בינן קשר למציאות היום-יומית בישראל - הפכו ללחם חוקם של אלה שלא עמדו למולם.
אמירת ה'הן' למכבסת המילים של נתניהו, התאפשרה כבמעגל אכזרי דווקא בשל הפנטזיות ה"שמרניות" מחד, וההזיות הניאו-מרקסיסטיות מאידך שרק הבליטו את המשך
קרי, תיקי נתניהו לא באמת שינו דבר בימין - אדרבא, הציבור רק הלך יותר ימין ככל שהחקירות נמשכו, והעיוותים בפרקליטות ובמשטרה נחשפו.
הדבר היחיד שנמשך במהלך תנועת הציבור ימינה, היה כישלון הפסודו-אינטלקטואלים בישראל היום להעניק לליכוד רציונל כלשהו עבור 40 המנדטים שהוא זקוק לו.
אף פובליציסט או כלי תקשורת משודר מלבד ערוץ 20 לא באמת הגיב למאמריי המדור.
אבל לאבישי בן חיים יש טוויטר.
מאידך, ייתכן ולא היתה ברירה, ולא היה בכוחו של אף פסאודו-אינטלקטואל לגרום לנתניהו להזיע מבית - ולכן עורכי הדעות בישראל היום פשוט פעלו כפי שמגבלותיהם מאפשרות להם. אך אני בספק. לדעתי מדובר בעניין של כישרון ורובד מטאפיזי שלא קיים שם.
בשלב זה, למרות הכרת מגרעותיו של נתניהו, בזירה הפוליטית עצמה - שקד-בנט, חששו (ובצדק עד 2020) לקרוא תיגר על ראש הממשלה כמנהיג המחנה הלאומי.
או אז, עיתונאים חריפים ומנוסים בהרבה, כקלמן ליבסקינד, אריאל כהנא (כתב דיפלומטי בכיר ולא איש מדור הדעות), חגי סגל, ואחרים, החלט לטעון על בסיס היכרות וראיות נסיבתיות משמעותיות המלמדות (במיוחד אחרי העברת השגרירות לירושלים, והכרה בזכות הישראלית להתנחל ביו"ש), כי גם מחוץ לשדה המשפטי בו נתניהו הפך 'משותק' מאז 2016, הרי שהמנהיג 'הלאומי' הינו למעשה ראש ממשלת לכל היותר.
טיעוניהם התבססו על תפיסת-עולם ממש לא גוש-אמונימית, אלא על פרגמטיזם ביצועיסטי בעניני פנים, לא פחות מאידיאליזם התיישבותי ודיפלומטי בענייני צבא וביטחון.
הם טענו בצדק, כי למעשה נתניהו לא עומד בהבטחותיו באופן סדרתי, וכי הוא פועל מתוך ראייה בעצם מנהיגותו גופא - ככורח אסטרטגי ואידיאולוגי אשר ניתן לעטוף בביטויי ימין, וזאת בלא קשר למציאות בנגב, במערכת החינוך, בצבא, באוניברסיטאות, במכוני המחקר, בדרום תל אביב, בעוטף עזה, וכן, גם לא ביו"ש.
אך עם ראשית התיקים ראה זה פלא - הישועה הגיעה לא מכיוון תדמור, בק, וטאוב הרציונליים בהכרח.
אלא מהשניים שהעמקת שליטתם במדור הדעות רק סימנה את סופו של נתניהו שבעצם לא הייתה לו תחמושת כבדה בבית.
התיאוריה הסוציו-פוליטית-אנתרופולוגית במסגרתה נתניהו הוא ייצוג של הון וסמליות פוליטית במאבק מעמדי עליה אמון העורך הראשי, ומאידך זאת הטוענת כי הוא הינו שמרן כל-יכול - לצד הדבק המסורתי/מהפכי/מזרחי/שמרני שצמד התיאוריות ניסו לייצר באופן מביך
פשוט לא תפס - כי ליבסקינד וכהנא אפילו לא היו צריכים להצביע על חולשת התזות הללו, הם התעלמו מהם - אין להם שום אחיזה רלוונטית לשאלות השלטון או המציאות של הימין.
מדובר בפלפולי סרק חצי אפויים.
כאדם החוקר את תולדות הספרות העברית, עליי לומר - שמדובר בענף אחר.
לכן בהארץ התעלמו מהאפולוגטיקה שלא הצליחה להביא קולות לנתניהו מיריביו בימין, לא שכנעה אף אחד מהמרכז, ולא עניינה את אנשי השמאל והמשפטנים שהתעלמו ולעגו לה.
מצביעי הימין המסורתיים? המקודשים - נזר 77, להם בכלל לא היה אכפת ממנה - זו הייתה שפה לבנה (ומעוותת) ל"שחורים" אפתיים.
בזירת הרעיונות לפחות, זה היה הרגע בו בנימין נתניהו הפסיד את ראשות הממשלה שכן מול פרקליטות צמאת דם, המדבר המוזר בעיתון ששילב שמרנות דמיקולו מועתקת מחד, והתקת נתניהו למעין מושיע מעמדי- אנטי הגמוני מאידך - העידה כי מעטים הטאובים והתדמורים להושיע - וכי מי שכבש את הבמה המרכזית ביותר של המחנה הלאומי הם בעלי טיעונים שקלמן ליבסקינד מפרק ב-4 בבוקר לאחר שקם מתדרמת בת שנתיים ושחגי סגל פשוט מפנה לנקודות בספריו כדי להפריך.
התשובות לעורך הראשי.