ב-26 ביולי 1945, העולם הוכנס לתקופה האטומית כביכול לאחר שארצות הברית פוצצה את הפצצה הגרעינית הראשונה שכונתה "גאדג'ט".
הפיצוץ היה כה חזק עד שהביא להתמזגות של חול ומתכת, מה שהוביל ליצירת חומר זכוכית בשם טריניטיט - שבעים ושש שנים לאחר הפיצוץ צצה הפתעה נוספת.
קבוצה בינלאומית של מדענים מאיטליה וארצות הברית גילתה גביש נוגד-מדע במקום שבו בוצע ניסוי הפצצה הגרעינית הראשונה במדבר יורנדה דל מורטו.
על פי תוצאות המחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, הממצא הייחודי הוא קריסטל קוואזי, חומר הדומה לכזה שהתגלה בעבר במטאורים.
"זו הייתה תגלית מפתיעה. הרעיון שעומד מאחוריה היה: אם חומרים אלה יכולים באמת להיווצר בהתנגשות של עצמים מחוץ לכדור הארץ בחלל החיצון, הרי שניתן לשער שהם נוצרו גם בפיצוץ אטומי. והם היו שם", אמר לוקה בינדי, גיאולוג מאוניברסיטת פירנצה.
החוקרים אומרים כי הקוואזי-קריסטל האדום עשוי סידן, נחושת, ברזל וסיליקון ואבני הבניין שלו מפרות את חוקי הקריסטלוגרפיה.
"על פי חוקים אלה, ההסדרים הם אקראיים לחלוטין, כמו במקרה של זכוכית חלון, או גבישיים, כמו במקרה של סוכר או מלח שולחן. במקרה של חומרים גבישיים, האטומים מאורגנים בסריג סימטרי כמו האריחים המרובעים באריחי אמבטיה פשוטים", אמר לוקה בינדי.
לדבריו הקריסטל יכול לספר למדענים על סוגים חדשים של מידע ש"יהיה קיים לנצח, בניגוד לחתימות ריקבון רדיואקטיביות שמתפוררות עם הזמן".
המדען סבור כי מחקרים נוספים על הקריסטל עשויים להוביל ליצירת לייזרים חדשים ואלטרנטיבות לטפלון.
זה עשוי גם לסייע לחוקרים "להבין טוב יותר פיצוצים גרעיניים ולבלום התפשטות גרעינית".