היום (שלישי) יצוין יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, ולמרות העובדה שלא תישמע צפירה בלוס אנג'לס, ניו יורק או מיאמי, הקהילה הישראלית בארה"ב בכל זאת מתייחדת עם זכרם של 23,928 הנופלים.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
43 חיילים ואזרחים נוספו לרשימת החללים במהלך השנה החולפת, ויממה מלאה בטקסים מרגשים תיפתח בישראל עם הצפירה המסורתית בשעה 8:00 בערב (1:00 בצהריים בחוף המזרחי, 10:00 בבוקר בחוף המערבי).
לאחר מכן יתקיים טקס ברחבת הכותל המערבי בירושלים, בהשתתפותם של נשיא המדינה, ראובן ריבלין, והרמטכ"ל אביב כוכבי. הקראת שמות החללים תחל למחרת, בשעה 8:30 בבוקר (1:30 בלילה בחוף המזרחי, 10:30 בלילה בחוף המערבי), בהיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל.
בשעה 11:00 בבוקר (4:00 בבוקר בחוף המזרחי, 1:00 בלילה בחוף המערבי) תישמע צפירה נוספת, הפעם בת שתי דקות, ואחריה יפתח הטקס המרכזי בהר הרצל. בטקס זה צפויים להשתתף הנשיא ריבלין, הרמטכ"ל כוכבי וראש הממשלה נתניהו. שעתיים לאחר מכן יתקיים טקס הזיכרון לנפגעי פעולות האיבה.
בניגוד לשנה שעברה, בה משרד הביטחון בישראל נאלץ למנוע את הגעתם של משפחות החללים לבתי הקברות לאור החשש להתפרצות של נגיף הקורונה, השנה יתאפשר למשפחות לעלות לקבר ללא מגבלות. עם זאת, על המשתתפים בטקסים הממלכתיים להציג תעודת התחסנות או תעודת מחלים.
טקס יום הזיכרון לחללי צה"ל (צילום: Shutterstock)
כאמור, 43 חיילים ואזרחים נוספו לרשימת חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה במהלך השנה החולפת. חלל צה"ל האחרון הוא רס"ל עמית בן יגאל ז"ל, שנהרג בפעילות מבצעית בכפר יעבד בצפון-מערב השומרון במאי 2020.
לקראת ערב יום הזיכרון, הרמטכ"ל כוכבי פרסם את פקודת היום לכלל חיילי צה"ל, בו התייחס לפילוג בעם שיצרו הבחירות והתחייב לפעול להחזרת השבויים והנעדרים:
"קול הצפירה מפלח את השגרה, ומצווה עלינו להפריד בין חול לקודש. קול הצפירה כמו זעקת כאב על האובדן, כמו פקודה להניח כל עיסוק שהופך עתה למשני, כמו קול פנימי שזועק את החובה לזכור. לזכור את אלו שהלכו את הדרך עד סופה, וסללו לנו דרך בטוחה. לזכור את אלו שבחרו להתייצב בחוד החנית, ביחידות הקרביות. ולסכן את חייהם להבטחת הדורות. לזכור את כל החיילים והחיילות, בכל היחידות, אשר שירתו את המדינה והיו לה למגן ולחומה", כתב הרמטכ"ל.
"קול הצפירה עושה דרכו לכל גבולות הארץ ומזכיר שהם בטוחים בזכות דורות של מגינים. הקול מתפשט בכל יישוב ומזכיר שחיי קהילה, יצירה ופיתוח לא היו אפשריים ללא מסירות החיילים. מבעד לחלונות, הקול חודר לכל בית ספר ובית כנסת, ומזכיר את החובה לחינוך לערכים, להתנדבות לשירות המדינה ולשירות קרבי ומשמעותי. קול הצפירה חודר ללב החבר שאיבד את ידידו הטוב, הגננת שגידלה את הילדה שהפכה לקצינה, הרב שלימד את בן הישיבה שהתנדב לסיירת והחיילים שאיבדו את חברם ליחידה".
הרמטכ"ל, אביב כוכבי (צילום: AP)
"וקול הצפירה פוגש גם את המשפחות השכולות, ורק אצלן הוא מגלה שיש קול חזק וצורב ממנּו – קול הכאב וקול העוצמה. הכאב, שאין קשה ומייסר ממנו, והעוצמה והחוסן של המשפחות, שאין מרשים ומעורר השראה כמוהם".
"הקול גם מזכיר לכולנו שאנו מוקפים באתגרים שמחייבים אותנו לקיים צבא שמוכן ליום קרב, מותאם לאתגרי ההווה והעתיד, ושרוח חייליו ומפקדיו אומרת נכונות לכל משימה. והקול הנשמע דווקא בתקופה מורכבת זו של רגעי מחלוקת ומשבר, פילוג וריחוק, כמו קורא לנו להתלכד סביב המשותף והמאחד, סביב זיכרון הנופלים ואחדות המטרה".
"בשם חיילי צה"ל ומפקדיו, אני מצדיע לנופלים ולמשפחות השכולות, מחזק ומחבק אותן ואת הפצועים הנושאים את הצלקות בנפשם ובגופם, ומתחייב שנמשיך לעשות כל מאמץ להשיב את השבויים והנעדרים לגבולם. נמשיך לזכור, ללמוד וללמד ונמשיך למלא את ייעודנו – להגן, להתכונן ולנצח".