רמת היעילות של החיסון לקורונה שפותח ע"י ענקית התרופות האמריקאית פייזר נשמרת במשך עד שישה חודשים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר.
אילוסטרציה (צילום: AP)
חשוב להבהיר שמדובר במחקר רשמי שבו משתתפות פייזר וחברת ביונטק הגרמנית, שבחנו את יעילות החיסון בקרב למעלה מ-44 אלף מתנדבים.
לדברי החברות, החיסון נמצא יעיל ב-91% במניעת הידבקות סימפטומטית (הופעת תסמינים בעקבות הידבקות בנגיף), ויעיל עוד יותר במניעת תחלואה קשה.
927 מקרים של קורונה נרשמו בקרב 44 אלף המתנדבים - 77 בקרב נסיינים שקיבלו את החיסון האמיתי, ו-850 בקרב נסיינים שקיבלו תרופת פלצבו. יתרה מכך, החיסון נמצא יעיל כנגד המוטציה שאותרה לראשונה בדרום אפריקה.
כזכור, בשונה משני החיסונים הנוספים שמאושרים לשימוש בארצות הברית, רק של פייזר מאושר לשימוש בקרב בני 16 עד 18 (ג'ונסון אנד ג'ונסון ומודרנה מאושר לשימוש בקרב בני 18 ומעלה).
פרסום הממצאים מגיע ימים ספורים לאחר שפייזר טענה שהחיסון לקורונה בטוח ונמצא יעיל ב-100% במניעת תחלואה בקרב בני 12 עד 15.
מנכ"ל החברה, אלברט בורלה, הסביר שכעת פייזר צפויה להגיש בקשה נוספת ל-FDA, הפעם כדי לקבל אישור לשימוש חירום עבור בני 12 עד 15: "אנחנו מקווים שנוכל להתחיל לחסן את קבוצת הגיל הזו לקראת תחילתה של שנת הלימודים הבאה", מסר בורלה.
יותר מ-2,200 נערים ונערות השתתפו בניסוי הקליני שערכה פייזר, כאשר מחציתם קיבלו את החיסון האמיתי ואילו השאר קיבלו פלצבו. בזמן ש-18 צעירים שקיבלו את הפלצבו נדבקו בקורונה, לא נרשם ולו מקרה אחד של הידבקות בקרב אלו שקיבלו את החיסון עצמו.
עם זאת, ראוי לציין שני דגשים מרכזיים: האחד, מדובר בכמות קטנה, לפחות באופן יחסי, של משתתפים בניסוי. לשם השוואה, בניסוי שפייזר ערכה בקרב מבוגרים השתתפו למעלה מ-43 אלף איש. שנית, תוצאות המחקר הקליני טרם עברו ביקורת עמיתים - צעד קריטי כדי לבסס את אמינותן של התוצאות.
בכל הנוגע לתופעות לוואי, בפייזר דיווחו שהן דומות לאלו שנרשמו בקרב מבוגרים: כאבים בזרוע, תשישות וכאבי ראש.
"אי אפשר לדעת בוודאות שהחיסון יהיה יעיל ב-100% ב'עולם האמיתי'", מסביר ד"ר באדי קריץ', רופא ילדים ומומחה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שבאוניברסיטת ואנדרבילט בטנסי, "מה שכן אפשר לדעת כבר עכשיו זה שהחיסון מתנהג באותה צורה בילדים ובמבוגרים, ויתכן שבקרב ילדים התגובות טובות עוד יותר".