ג'יימי מצל, עמית בכיר במועצה האטלנטית ויועץ של ארגון הבריאות העולמי (WHO), הצטרף ביום שני למספר ההולך וגדל של מדענים ומנהיגים פוליטיים ברחבי העולם, אשר הטילו ספק באמינות דו"ח ה-WHO על מקורות נגיף הקורונה.
לדברי מצל, הדו"ח פגום בגלל התערבות ממשלת סין ובגלל שלא סיפק די ראיות השוללות את ההשערה לה שותף ד"ר סטיבן קווי, וד"ר לורנס סילבין כי שהנגיף נמלט ממעבדה סינית.
"אנשים מרגישים שזו חייבת להיות חקירה של ארגון הבריאות העולמי. אבל זו לא. זו לא חקירה. זו ועדה עצמאית עם עמיתיהם בשירות ממשלת סין. כך שכל דבר שהם יוצאים איתו יהווה פשרה, הסכמה בין הוועדה הזו לבין ממשלת סין", אמר מצל למגישת פוקס ניוז לורה אינגרהם.
הוא ציין את היעדר משקלן של ראיות מהימנות - מול סוכני ממשל סיניים המצפים כי מסקנותיהם יתבססו על אמונה. עוד הודיע כי הוא אינו תומך במסקנה הרשמית של W.H.O, (הארגון שמשלם לו משכורת) לפיה מקור המעבדה הוא התרחיש הפחות סביר למקורו של הנגיף הסיני:
"יתכן ש-COVID-19 התחיל באמצעות קפיצה זואנוטית דרך מארחי בעלי חיים. אך גם יכול מאוד להיות שזה אפשרי שהוא נובע מדליפה מקרית במעבדה. יש הרבה עדויות המציעות - הכל נסיבתי - שזו אפשרות מאוד מאוד אמיתית. אולי גם הנגיף מגיע מעטלפי פרסה שנמצאים במרחק של יותר מאלף מייל מווהאן, אבל מה שיש לווהאן היא המעבדה הוויראולוגית היחידה של סין ברמה ארבע. המכון, בו האוסף הגדול בעולם של קורונה-וירוסים של עטלפים שנעשו בו ניסויים עם אבטחה לקויה, ומאידך יש את הכיסוי הסיני המסיבי שהגיע לאחר מכן".
"כך שאיש אינו יודע או מעט מאוד אנשים יודעים מה היה בדיוק הסיפור, אך לכל הפחות, אנו זקוקים לחקירה מלאה ואמינה שתבחן את כל ההשערות", הוסיף.
דבריו של מצל מתלווים לביקורות רבות אחרות על ה- W.H.O לאחר שפיטר אמברק, ראש צוות החקירה של ארגון הבריאות העולמי לווהאן הודה כי סין לא נותנת לחוקרים גישה מספקת לנתונים גולמיים.
אמברק הודה כי הסינים בטענות של 'פרטיות ושיקולים משפטיים' מנעו מצוותו לגשת לנתונים - טענה משעשעת בצורה עגומה, בהתחשב בתפישות הסמכותיות של סין בדבר "זכויות פרטיות".
מחלקת המדינה האמריקאית פרסמה שלשום הצהרה, שהועברה על ידי 13 מדינות אחרות, שהעלתה "דאגה משותפת" מדו"ח ה-W.H.O. מדינות נוספות שחתמו על ההצהרה כללו את אוסטרליה, קנדה, ישראל, יפן ובריטניה.
"משלחות מדעיות כמו אלה אמורות להיות מסוגלות לבצע את עבודתן בתנאים המייצרים המלצות וממצאים עצמאיים ואובייקטיביים. אנו חולקים את החששות הללו לא רק לטובת לימוד כל שביכולנו לגבי מקורותיה של מגיפה זו, אלא גם כדי לשים מסלול לתהליך מתוזמן, שקוף ומבוסס ראיות לשלב הבא של המחקר", נאמר בהצהרה.
ד"ר סטיבן קווי, שחתם יחד עם מצל על מכתב גלוי בתחילת מרץ שקרא לחקירה חדשה ושקופה יותר עם פחות התערבות מצד ממשלת סין, הוסיף שלשום ניתוח משלו כי "העובדות הבלתי מעורערות" תומכות בתיאוריית מקור המעבדה יותר משהן מפריכות אותה.
"למרות חיפוש אינטנסיבי, לא נמצא וירוס קוביד ואף קרוב משפחה קרוב יותר בטבע. קרוב המשפחה הוויראלי הקרוב ביותר הוא מהמעבדות של מכון ווהאן לוויראולוגיה, בסמוך למוקד המקרים הראשונים", ציין קוואי.
"הנגיף היה מאוד מותאם לזיהום של בני אדם מההתחלה, בניגוד לזואונות טבעיות קודמות. גידול נגיפים בעכברים הוא טכניקה נפוצה לחידוד יכולותיהם הקטלניות", ציין קוואי בנוסף, והתייחס לאופן שבו המגפה האנושית התפרצה בווהאן במהירות מדהימה, אך נראה כי היא הותירה את ממלכת החיות ללא פגע לחלוטין".