עבור רבים מאיתנו, השנה הראשונה של מגפת הקורונה הייתה קשה במיוחד, אך דו"ח חדש שפורסם השבוע מצביע על כך שזו הייתה שנה מצוינת למדי עבור 2,365 המיליארדרים ברחבי העולם.
מייסד אמזון, ג'ף בזוס, בעת שמסר עדות לקונגרס בקיץ שעבר (צילום: Getty Images)
בין ה-18 במרץ 2020 ל-18 במרץ 2021, מיליארדרי העולם הוסיפו להון שלהם לא פחות מ-4 טריליון דולר (למען ההמחשה: 4,000,000,000,000 דולר). סכום זה תורגם לתוספת של 54% להון המוערך שלהם. כך על פי המכון האמריקאי ללימודי מדיניות (Institute for Policy Studies, או IPS).
לדוגמה, הונו של מייסד אמזון - ג'ף בזוס - עלה מ-113 מיליארד דולר במרץ 2020 ל-178 מיליארד דולר כיום - זינוק של 57%.
בזוס ומיליארדרים נוספים רשמו שנה מצוינת בזכות מספר מגמות מעניינות. בראש ובראשונה, הבורסה בניו יורק רושמת תקופה מצוינת, בעיקר על רקע הציפיות שהמשבר הכלכלי יחלוף במהלך השנה הנוכחית. בדומה לעשירים נוספים, בזוס מחזיק בעשרות מיליוני מניות של החברה שלו, ועל כן כל תזוזה בכיוון החיובי מתורגמת לעשרות מיליוני דולרים נוספים בכיסו.
כמו כן, ישנם עסקים מסוימים - אמזון ככל הנראה מעל כולם - שבהם הרווחים עלו דווקא בזכות המשבר (במקרה של אמזון העלייה מיוחסת לכך שאנשים חששו לצאת לבצע קניות, והעדיפו לקבל משלוחים לביתם).
מימין לשמאל: גייטס, צוקרברג, באפט, אליסון ובזוס (צילום: AP / Getty Images)
במקביל לכך, שיעור העוני ברחב העולם ממשיך לזנק: דו"ח שפורסם לאחרונה ע"י המלכ"ר אוקספם (קונפדרציה בינלאומית של ארגונים הפועלים בקרוב למאה מדינות בעולם כדי למצוא פתרון בר קיימא לעוני ולבעיות חוסר צדק נלוות) מצביע על כך שמספר העניים ברחבי העולם עומד כיום על חצי מיליארד - כפול ממה שהיה בראשית המשבר.
המצב הכלכלי הקשה משפיע גם על המיליארדרים בארצות הברית: סקר שפורסם מוקדם יותר החודש ע"י חברת הקרדיט TransUnion מצא ש-38% חוו ירידה בהכנסות במהלך השנה האחרונה בעקבות המשבר, ומתוכם כ-3% סבורים שהפגיעה היא כה קשה שהם לא יוכלו להתאושש ממנה. לעומת זאת, רק 5% העידו על כך שמצבם הכלכלי טוב יותר כיום בהשוואה לתחילת המשבר.
למעשה, המגמות שהתרחשו במהלך השנה החולפת הורגשו כבר בתחילת משבר. כזכור, בחודש מאי אשתקד דיווחנו על כך שחמשת עשירי ארה"ב - ג'ף בזוס (אמזון), ביל גייטס (מיקרוסופט), מארק צוקרברג (פייסבוק), וורן באפט (ברקשייר הת'אווי), לארי אליסון (אורקל) - הוסיפו 75.5 מיליארד דולר להונם, וזאת בזמן ש-40 מיליון אמריקאים איבדו את מקום עבודתם.
מבחינת האחוזים, ההישג המרשים ביותר הוא של צוקרברג, שרשם זינוק של 46.2% לשווי המוערך שלו - כמות המתורגמת לתוספת של 25.3 מיליארד דולר. אחריו דורג ג'ף בזוס, שעם עלייה של 30.6% בשווי המוערך רשם תוספת של 34.6 מיליארד דולר.
במקום השלישי ניצב לארי אליסון, מייסד שותף של תאגיד אורקל, שהוסיף 7 מיליארד דולר לערכו (11.9%). ביל גייטס רשם עלייה של 8.2% בשווי המוערך שלו, שתורגם ל-8 מיליארד דולרים נוספים. באפט, לעומת זאת, רשם עלייה יחסית קטנה של 0.8%, אשר תורגמה לתוספת של 564 מיליון דולר לשווי המוערך שלו.