נגיף הקורונה דורג במקום השלישי ברשימת גורמי המוות המובילים בארה"ב במהלך שנת 2020, כאשר רק מחלות לב וסרטן 'עקפו' את המגפה העולמית, כך עולה ממחקר שפורסם הבוקר (רביעי) ע"י המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC).
פינוי גופת קורבן הקורונה ע"י חיילי המשמר הלאומי, מוקדם יותר השנה בלוס אנג'לס (צילום: AP)
למעלה מ-3.3 מקרי מוות נרשמו ברחבי ארצות הברית במהלך 2020, זינוק של 16% לעומת 2019, כך על פי נתונים שנמסרו ל-CDC מ'המרכז הלאומי לסטטיסטיקה חיונית', או NVSS, גוף ממשלתי שבחן את נתוני התמותה במהלך השנה החולפת.
עוד עולה מהדו"ח שהשבועות הקטלניים ביותר התרחשו בהפרש של חודשים ארוכים: הראשון היה בתחילת המשבר, בשבועות שקדמו ל-11 באפריל שבהם מתו 78,917 איש. גם השבוע שהסתיים ב-26 בדצמבר - תקופת חג המולד - הייתה קטלנית ביותר עם 80,656 מתים.
כמו כן, הדו"ח חושף כי נגיף הקורונה צוין כסיבת המוות המרכזית ב-345,323 מקרי מוות שנרשמו אשתקד.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כאמור, רק מחלות לב (690,882 מתים) ומחלת הסרטן (598,932 מתים) גרמו ליותר מקרי מוות במהלך 2020 מאשר נגיף הקורונה.
בין גורמי המוות שדורגו מתחת לקורונה ניתן למצוא: תאונות (תאונות דרכים, אירועי דריסה, תאונות עבודה), שבץ מוחי, מחלות כרוניות בדרכי הנשימה התחתונות, סכרת, שפעת 'רגילה', דלקת ראיות ועוד.
עוד עולה מדו"ח ה-CDC שמחלת הקורונה הובילה לכך שהתאבדויות הוצאו מרשימת 10 גורמי המוות המובילים בארה"ב. כאמור, סך מקרי המוות במהלך שנה שעברה עלה ב-16%, וזוהי הפעם הראשונה שבה נתון זה עולה מאז 2017.
תחנת חיסונים בקליפורניה, מוקדם יותר החודש (צילום: רויטרס)
פרסום הדו"ח מגיע בדיוק בתקופה שבה ארצות הברית נמצאת במצב משונה, בו מבצע החיסונים מתקדם בצעדי ענק (קרוב ל-10 מיליון מנות חיסון ניתנו במהלך סוף השבוע האחרון) במקביל לכך שתחלואת הנגיף שוב מזנקת.
במהלך השבוע החולף, הממוצע היומי של נשאים חדשים שאובחנו ברחבי ארצות הברית עמד על כ-63 אלף (442,676 ב-7 הימים האחרונים, ממוצע של 63,239 ביום) - זינוק של 16% לעומת השבוע הקודם.
כאמור, מגמה זו נרשמת דווקא בעת שמבצע החיסונים מתקדם בצורה מהירה, ויותר ויותר מדינות מאפשרות לתושבים צעירים להתחסן. רבים מעריכים שהסיבה לכך שהתחלואה עולה כעת היא הימצאותן של מוטציות שונות של הנגיף, אולם בסוף השבוע ד"ר אנתוני פאוצ'י - מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות ויעצו הבכיר של הנשיא ביידן - טען שזהו הסבר חלקי בלבד.
לדבריו של ד"ר פאוצ'י, ההקלות במגבלות הקורונה ומספר הטסים ההולך ועולה בשבועות האחרונים גם תרמו למגמה: "להערכתי אנחנו רואים את זה בגלל דברים כמו חופשות 'ספרינג ברייק' ובגלל שחלק מהמדינות הסירו את המגבלות שנועדו לבלום את התפשטות הנגיף", הוא הסביר.