8 שוטרים וחמישה חוקרים מטעם משרד התביעה המקסיקני נרצחו אתמול (חמישי) ביריות, במה שרשויות החוק במדינת מקסיקו (Estado de México) כינו כ"מארב קטלני שתוכנן מראש".
אחד מכלי הרכב בשיירה
כאמור, התקרית אירעה במדינת מקסיקו, שנמצאת מצפון, ממזרח וממערב לבירת המדינה מקסיקו סיטי. חלק מפרברי העיר אומנם נמצאים בשטחה של המדינה, אך הפעילות הפלילית מתמקדת בעיקר באזורים הנידחים יותר (והרחוקים יותר מהעיר הגדולה).
למרות שטרם פורסמה הודעה רשמית, הרשויות במקסיקו סבורות שאחד מקרטלי הסמים אחראי לטבח: "השיירה הייתה בעיצומו של סיור שנועד להיאבק באותם גורמים עבריינים, בדיוק כמו אלו שפועלים באזור זה בדרכים אלימות", הסביר רודריגו מרטינז סליס, ראש המחלקה לבטיחות הציבור במדינת מקסיקו.
למעשה, רציחתם של 13 אנשי אכיפת החוק הוא האירוע הקשה ביותר שידעה המשטרה המקסיקנית מאז אוקטובר 2019, אז נרצחו 14 שוטרים במדינה הסמוכה מיצ'ואקאן.
מימין: ניידת שהייתה בשיירה. משמאל: סורקים את זירת הרצח
היות שבאזור המארב פועלים מספר קרטלי סמים, בשלב זה לא ברור איזה מהם בדיוק עומד מאחורי התקרית הקטלנית. ולמרות זאת, מרטינז סליס כינה את האירוע כ"מתקפה כנגד ממשלת מקסיקו, ואין ספק שנגיב בעוצמה".
בעקבות המארב הקטלני, בממשלת מקסיקו אישרו לשלוח כוחות מטעם הצבא, המארינס והמשמר הלאומי, שעורכים מצוד נרחב אחר קבוצת החמושים שעומדת מאחורי הטבח.
במקביל, תושבים רבים במקסיקו מפנים אצבע מאשימה כלפי הנשיא, אנדרס מנואל לופס אוברדור, שמאז כניסתו לתפקיד בדצמבר 2018 הבטיח להפוך את מקסיקו לאחת המדינות הבטוחות בעולם.
כך לדוגמה, מקסיקנים רבים זעמו לאחר התקרית הקשה שנרשמה בסוף 2019, כאשר רשויות החוק במקסיקו עצרו את בנו של אל צ'אפו, אובידיו גוזמן לופז. עם הדיווחים על מעצרו באותו יום חמישי, אנשי הקרטל פתחו באש כבדה ברחובות העיר קוליאקאן וגרמו למותם של 8 אנשים.
חשוב להסביר שקוליאקאן היא בירת מדינת סינלואה ונחשבת למעוז של ארגון הסמים שנושא את שמה ("קרטל סינלואה"). השמועות על מעצרו של אל צ'אפו ג'וניור התפשטו במהרה, ולוחמי הקרטל הגיבו בשריפת מבנים ותחנות דלק, ולאחר מכן הסתובבו ברחובות העיר כשהם חמושים בכלי נשק כבדים.
חמושי הקרטל חסמו צמתים מרכזיים בקוליאקאן, לפני כשנתיים (צילום: AP)
הירי ברחובות קוליאקאן הוביל לכך שנשיא המדינה אוברדור הורה לשחרר את "אל צ'אפו ג'וניור", והוא הצדיק את ההחלטה וטען שהמהלך הציל חיים: "לכידתו של פושע אחד אינה שווה יותר מאשר הצלת חייהם של אחרים. ההחלטה נעשתה כדי להגן על התושבים. אי אפשר להילחם באש עם אש", הוא אמר.
מעניין יהיה לראות אם הנשיא ישנה במעט את המדיניות השנויה במחלוקת, לפיה יש להימנע ככל הניתן מעימות ישיר עם קרטלי הסמים.