ישראל היא הדמוקרטיה היחידה בעולם האוסרת על אזרחיה לחזור לביתם במהלך המגפה, כך אמר המכון הישראלי לדמוקרטיה (IDI), וקרא לרשויות להקל על איסור כניסה שלדבריו מפרות את זכויות האדם.
כל נקודות הכניסה לישראל ביבשה, בים ובאוויר נותרו סגורות מאז ה-25 בינואר כחלק מהצעדים של ממשלת נתניהו למנוע מגרסאות וירוס חדשות להיכנס למדינה. איש אינו רשאי לבוא או ללכת, למעט מעטים שקיבלו אישור מיוחד מוועדת החריגים.
ההגבלות הקשות הביאו לכך שאלפי ישראלים נקלעו לחו"ל אלה לפי הגדרת המכון הם "בעייתיים ביותר מנקודת מבט חוקתית ואינם מקבילים בעולם הדמוקרטי", כך אמרו מומחי IDI, במאמר שהוגש היועמ"ש בישראל, רז ניזרי, ביום ראשון.
אוסטרליה, צרפת, גרמניה, בריטניה, רוסיה, ארה"ב ומדינות אחרות ניסו גישות שונות בהתמודדות עם הנגיף, אך כולן איפשרו לאזרחיהן לחזור, ציין המכון.
הגוף העצמאי, הפועל למה שהוא רואה כחיזוק הדמוקרטיה בישראל, התייחס למגבלות הישראליות, ואמר כי קיים "חשש כי שחיקת הזכויות שנפגעו אינה מידתית, אלא קיצונית, גם לנוכח האתגר הבריאותי הנוכחי". השינויים הקיצוניים במדיניות - משדה תעופה פתוח לחלוטין, לסגירה מוחלטת ללא אזהרה, תופסים אזרחים בלתי מודעים שנסעו לחו"ל כדין, מתוך ציפייה מלאה שיוכלו לחזור, ומבלי לתת להם הזדמנות להיערך בהתאם - ויוצרים בכך מצבים אנושיים בלתי נסבלים. הדו"ח ציין כי איסור הכניסה פגע בזכויות ההצבעה של העם לקראת הבחירות הלאומיות ב-23 במרץ.
על פי החוק הישראלי, אזרחים יכולים להצביע בקולותיהם רק בתוך המדינה. הבחירות הרביעיות מזה שנתיים כידוע באים לאחר שהקואליציה בין הליכוד של נתניהו למפלגת כחול-לבן של יריבו העיקרי לשעבר, שר הביטחון בני גנץ, התפוררה בסוף השנה שעברה, בגלל חילוקי דעות בתקציב ובעמידה בהסכמים קואליציונים. באחרונה האשימה האופוזיציה את נתניהו בכך שניצל את ועדת החריגים לאינטרסים שלו בכך שאפשר לאזרחים המחזיקים בדעות ימניות לשוב לפני הבחירות.
בדיווח של ערוץ 12 נטען כי 90 אחוז מאלה שאושר להם לשוב הם יהודים אורתודוכסים, אשר נוטים לתת את קולם לראש הממשלה שנשאר בתפקיד מאז 2009.
"המדינה חייבת למצוא תשובה [למגיפה] שהיא אפידמיולוגית, תוך מתן אפשרות לאזרחים לחזור הביתה ללא דיחוי", סיכמו במכון הישראלי לדמוקרטיה. עם זאת, כמה כלי תקשורת ביקרו את הדיווח של ערוץ 12 כ"חסר בסיס".
הם עמדו על כך שלא ניתן לאמת את הנתונים שמספק ערוץ 12, מכיוון שנוסעים בטיסות חירום לא סווגו כ"חרדים" או "חילוניים".
נציגים אורתודוכסים הכחישו כי חרדים זוכים להעדפה כלשהי מצד הרשויות.