מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, אישר באופן אישי את המבצע לחיסול העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול לפני כשנתיים וחצי, זוהי המסקנה שאליה הגיעה קהילת המודיעין האמריקאית, אשר נחשפה הבוקר (שישי) ע"י הממשל הפדרלי.
ח'אשוקג'י (מימין) ויורש העצר בן סלמאן, לצד צילומי האבטחה מהקונסוליה באיסטנבול (צילום: AP)
"הגענו למסקנה זו בהתבסס על השליטה של יורש העצר בכל הנוגע לתהליך קבלת ההחלטות בממלכה, כמו גם בהתבסס על המעורבות של שומריו האישיים של מוחמד בן סלמאן במבצע החיסול", נכתב בדו"ח פורסם ע"י משרד ראשת המודיעין הלאומי (DNI), "בנוסף, יורש העצר תומך באלימות כשיטה להשתיק את מבקרי המשטר כמו ח'אשוקג'י".
הדו"ח מפרט כיצד חוליית החיסול כללה עובדים של יועציו הבכירים של בן סלמאן, ולפחות שבעה חברים ביחידת האבטחה האישית של יורש העצר. בנוסף, הדו"ח מציין את שמותיהם של חלק מהמעורבים, אך בו בזמן צוין כי "לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי האם כלל המעורבים ידעו שמטרת המבצע היא לחסל את ח'אשוקג'י".
קהילת המודיעין האמריקאית אף הסיקה שחיסול העיתונאי תוכנן במשך שנה שלמה: "מאז שנת 2017, יורש העצר שולט באופן מוחלט בארגוני הביון והביטחון בממלכה הסעודית. אי לכך, סיכוי קלוש ביותר שגורמים סעודיים יבצעו מבצע מסוג זה ללא אישורו של בן סלמאן".
אווריל היינס, ראשת המודיעין הלאומי (צילום: AP)
כזכור, ח'אשוקג'י בן ה-59 נרצח בתחילת אוקטובר 2018. באותה תקופה, הוא כתב בעיתון המוביל וושינגטון פוסט - בעיקר על נושאים הקשורים לסעודיה. הוא שיבח רפורמות אחדות של יורש העצר בן סלמאן, למשל ההיתר לנהיגת נשים, אך מתח ביקורת קשה על החלטות אחרות שקיבל.
ב-2 באוקטובר הוא הגיע לקונסוליה הסעודית בעיר הגדולה בטורקיה כדי לטפל בעניין אישי, אך בפועל חברי חוליית החיסול המתינו לו שם.
בשנתיים וחצי שעברו מאז פורסמו דיווחים רבים על כך שקהילות המודיעין המערביות הסיקו שבן סלמאן עומד מאחורי החיסול, אולם עד כה לא פורסמו מסמכים רשמיים כמו דו"ח ה-DNI.
לא ברור כיצד פרסום הדו"ח ישפיע על יחסי ארה"ב-סעודיה, שכן ביום מן הימים בן סלמאן יהפוך למלך המדינה. עם זאת, בבית הלבן הסבירו שהנשיא ביידן שוחח עם סלמאן, מלך ערב הסעודית, לפני פרסום הדו"ח.
מפגינים דורשים צדק עבור ח'אשוקג'י (צילום: רויטרס)
בעקבות פרסום הדו"ח, הבוקר נחשפה מדיניות חדשה במשרד החוץ בוושינגטון, שאותה מזכיר המדינה כינה כ"איסור ח'אשוקג'י". בפועל, מדובר במהלך שיאפשר למשרד החוץ שלא להנפיק ויזה (או לחילופין לבטל ויזה שהונפקה) לאדם שפועל בשליחות ממשל זר כדי "לאיים, לעקוב אחר או לפגוע בעיתונאים או אזרחים אחרים".
The murder of journalist and U.S. lawful permanent resident Jamal Khashoggi shocked the world. Starting today, we will have a new global policy bearing his name to impose visa restrictions on those who engage in extraterritorial attacks on journalists or activists.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 26, 2021
ניתן לעיין בדו"ח המלא של קהילת המודיעין האמריקאית כאן.